Connect with us

Iz Svijeta

Kurdi optužuju Tursku za etničko čišćenje u Afrinu

Objavljeno

-

Sirijski Kurdi optužili su u ponedjeljak Tursku da u Afrinu provodi “etničko čišćenje” i da se ponaša poput Islamske države, dok je turski predsjednik Tayyip Erdogan poručio da ne namjerava stati, prenose agencije.

“Pljačkaju kuće, pale institucije, razbijaju vjerske kipove, kao što je to prije činila Islamska država u područjima koja je napala”, rekao je glasnogovornik kurdske milicije YPG, Brossik al-Hassakeh, govoreći o turskoj ofenzivi u sjevernoj sirijskoj regiji Afrin, prenosi dpa.

YPG je saveznik međunarodne koalicije predvođene Sjedinjenim Državama u borbi protiv Islamske države, no Ankara ih smatra teroristima.

Predstavnik sirijskog Kurdistana u Francuskoj Haled Isa optužio je turske snage da u Afrinu provode “etničko čišćenje” dodajući da “moralnu odgovornost” za tu “neopravdanu i nezakonitu agresiju” snosi međunarodna zajednica, prenosi France Presse.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je u ponedjeljak u govoru u Ankari da će se turska ofenziva u Siriji nastaviti dalje na istok sve dok još nekoliko gradova koji se protežu na području od nekoliko stotina kilometara prema iračkoj granici ne bude očišćeno od militanata.

Dan nakon što su turske snage zauzele grad Afrin, Erdogan je kazao da će Turska napasti i regije oko Manbidža, Kamišlija, Ain al-Araba i Ras al-Aina.

Zaprijetio je također da će Turska pokrenuti ofenzivu protiv Kurda na sjeveru Iraka ako ih Bagdad ne očisti, prenosi Reuters.

(Hina)

Što se događa u Siriji? Turska vojska gazi sve pred sobom, u samo par dana pobjeglo je 150.000 ljudi

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas