Pratite nas

Iz Svijeta

Kurdi optužuju Tursku za etničko čišćenje u Afrinu

Objavljeno

na

Sirijski Kurdi optužili su u ponedjeljak Tursku da u Afrinu provodi “etničko čišćenje” i da se ponaša poput Islamske države, dok je turski predsjednik Tayyip Erdogan poručio da ne namjerava stati, prenose agencije.

“Pljačkaju kuće, pale institucije, razbijaju vjerske kipove, kao što je to prije činila Islamska država u područjima koja je napala”, rekao je glasnogovornik kurdske milicije YPG, Brossik al-Hassakeh, govoreći o turskoj ofenzivi u sjevernoj sirijskoj regiji Afrin, prenosi dpa.

YPG je saveznik međunarodne koalicije predvođene Sjedinjenim Državama u borbi protiv Islamske države, no Ankara ih smatra teroristima.

Predstavnik sirijskog Kurdistana u Francuskoj Haled Isa optužio je turske snage da u Afrinu provode “etničko čišćenje” dodajući da “moralnu odgovornost” za tu “neopravdanu i nezakonitu agresiju” snosi međunarodna zajednica, prenosi France Presse.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je u ponedjeljak u govoru u Ankari da će se turska ofenziva u Siriji nastaviti dalje na istok sve dok još nekoliko gradova koji se protežu na području od nekoliko stotina kilometara prema iračkoj granici ne bude očišćeno od militanata.

Dan nakon što su turske snage zauzele grad Afrin, Erdogan je kazao da će Turska napasti i regije oko Manbidža, Kamišlija, Ain al-Araba i Ras al-Aina.

Zaprijetio je također da će Turska pokrenuti ofenzivu protiv Kurda na sjeveru Iraka ako ih Bagdad ne očisti, prenosi Reuters.

(Hina)

Što se događa u Siriji? Turska vojska gazi sve pred sobom, u samo par dana pobjeglo je 150.000 ljudi

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Szijjarto: Europska komisija promiče migracije u Europu, središnja Europa ih ne želi

Objavljeno

na

Objavio

Europska komisija promiče migracije u Europu, dok zemlje središnje Europe smatraju migracije lošim i odbijaju ih, rekao je ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto za MTI u Istanbulu u srijedu, nakon ministarskog sastanka na forumu Budapest Process.

Na konferenciji predstavnici Europske komisije “dali su sve od sebe da naglase kako je migracija dobra za Europu” te ustraju na tome da je potreban trend daljnje migracije, rekao je ministar.

Szijjarto je kazao da se “ponovno pokazalo jedinstvo središnje Europe” te dodao da su se Austrija i Italija priključile višegradskim zemljama i odbile potpisati zaključni dokument sastanka i njihov akcijski plan.

“Te zemlje uopće ne prihvaćaju poziciju da je migracija dobra i da je treba promicati”, rekao je Szijjarto. Migracija predstavlja “Daljnje i ekstremne rizike za Europu”, inzistirao je ministar.

On je rekao da su nedavno u Bosni i Hercegovini i Sjevernoj Makedoniji uhićeni bivši pripadnici terorističke organizacije Islamske države i te je događaje nazvao “alarmantnim”.

On je istaknuo da se teroristi IS-a vraćaju u Europu “na stotine” te da se time povećava teroristička prijetnja. “To se mora zaustaviti”, ustvrdio je. on jer je situacija na zapadnom Balkanu “sve dramatičnija”.

(Hina)

Orban: Ponovno se javljaju snage koje žele otvorena društva i svijet bez nacija

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Putin: Rusija će ciljati SAD ako Washington razmjesti rakete u Europi

Objavljeno

na

Objavio

Rusija će odgovoriti na svako razmještanje raketa srednjeg dometa u Europi, ciljajući ne samo zemlje u kojima se nalaze rakete već i same Sjedinjene Države, zaprijetio je u srijedu ruski predsjednik Vladimir Putin.

“Reći ću to jasno i otvoreno: Rusija će biti primorana razmjestiti oružje koje će moći biti korišteno ne samo protiv teritorija s kojih može dolaziti izravna prijetnja, nego i protiv teritorija na kojima se nalaze centri za odlučivanje”, kazao je Putin u godišnjem govoru pred parlamentom o stanju nacije.

Iako je, kako ocjenjuje Reuters, dao dosad najoštriju izjavu o potencijalnoj novoj utrci u naoružanju, Putin je kazao da Rusija ne traži sukob i da neće poduzeti prvi korak u smislu razmještanja raketa kao odgovor na američko povlačenje iz sporazuma INF.

Ali ruska reakcija na razmještanje raketa bit će odlučna i američki političari, od kojih su neki opsjednuti s američkom posebnošću, moraju uračunati rizik prije nego poduzmu prve korake, poručio je.

Putin je također istaknuo da je odluka Washingtona o povlačenju iz INF sporazuma donesena na neutemeljnim optužbama da Moskva krši taj sporazum, dodajući da ga zapravo krše Sjedinjene Države.

Ta je američka odluka navela i Rusiju da suspendira svoje sudjelovanje u Sporazumu o eliminaciji nuklearnih projektila kratkog i srednjeg dometa (INF) koji datira iz Hladnog rata i da počne razvijati nova oružja, rekao je Putin.

“Naši američki partneri mogli su biti pošteni umjesto da koriste imaginarne optužbe na račun Rusije kako bi opravdali svoj jednostrani izlazak iz sporazuma”, rekao je Putin.

(Hina)

 

Jan Ivanjek: Propašću INF-a još samo jedan ugovor regulira nuklearno oružje između Rusije i SAD-a

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari