Connect with us

Iz Svijeta

Kurdi su opet, po tko zna koji put, izigrani i prevareni te ostavljeni na cjedilu

Objavljeno

on

Turska je jučer napala Siriju! Nakon što su dovukli desetak tisuća boraca Slobodne sirijske vojske i nekoliko tisuća džihadista sa sjevera Sirije i pet tisuća džihadista s područja Idliba, turski tenkovi i oklopni transporteri prošli su sirijsku granicu i započeli vojnu operaciju pod nazivom “Izvor mira” da bi stvorili “sigurnosnu zonu”, kako kaže turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan, na sirijskoj granici koja bi se trebala protezati do 30 kilometara u dubinu Sirije. Cilj je očistiti to područje od Sirijske kurdske milicije (YPG), koju Turska smatra terorističkom organizacijom.

SAD ih dvaput izdao

Prve mete turske okupatorske vojske gradovi su Tal Al-Abyad i Ras Al-Ain. Ta dva grada, koji su bili pod kontrolom ISIL-a te su uz grad Kobane ostali glavni simbol otpora i borbe protiv terorističke organizacije Islamske države, a oslobodili su ih Kurdi, ponovno su napadnuti, ali ovoga puta pod turskom zastavom.

Turska oporba dokazala je da je turske vojska cijelo vrijeme, dok je tamo haračio ISIL, surađivala s tom terorističkom organizacijom, čiji su borci nesmetano prelazili granicu i liječili se u Turskoj. Erdoğan nije dao naredbu za početak vojne operacije dok nije dobio zeleno svjetlo od američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji je donio odluku da se snage SAD-a povuku s tog područja, koje je na meti turske vojske.

Pentagon je objavio da su se američke snage povukle s teritorija na kojem je predviđena turska vojna operacija, što je bio znak Erdoğanu da krene u vojnu ofenzivu. Trump i dalje zbunjuje cijelu svjetsku javnost – ujutro je kazao da će “potpuno uništiti i izbrisati tursko gospodarstvo ako turska vojska poduzme akciju u Siriji, koju će smatrati kao “prekoračenje granice”, a na svom Twitter profilu napisao je da je Turska veliki partner SAD-a, kako ekonomski tako i vojno.

Kurdske snage u punoj pripravnosti očekuju veliku vojnu ofenzivu turske vojske potpomognute džihadističkim skupinama iz Idliba, većinom pripadnika Al-Qa’ide i ISIL-a koji su pobjegli u provinciju Idlib tijekom borbi koje su kurdske snage herojski vodile protiv tih terorističkih skupina te ih naposljetku porazile. Sada se te iste terorističke skupine ponovno vraćaju na mjesto zločina, ali ne pod zastavom ISIL-a, već turskom, i ne pod zapovjedništvom Abu Bakr Al-Bagdadija, vođom ISIL-a, već pod zapovjedništvom sultana Erdoğana, piše Hassan Haidar Diab / Večernji list

Kurdi su opet, po tko zna koji put, izigrani i prevareni te ostavljeni na cjedilu, na milost i nemilost Erdoğanu. Osim američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji im je okrenuo leđa, ni zemlje članice Europske unije nisu stale uz Kurde i zaustavile krvavi pohod Erdoğana. Naime, Europi je Erdoğan zaprijetio kako u slučaju da ne podrži tu vojnu operaciju o stvaranju sigurnosne zone u koju, kako kaže, Turska želi smjestiti “dva milijuna sirijskih izbjeglica”, da će širom otvoriti granice i puštati migrante prema Europi.

Glasnogovornik Sirijskih demokratskih snaga (SDF) Kino Gabriel, koje predvode Kurdi, ogorčeno je kazao “da je SAD jamčio da neće dopustiti nikakvu akciju Turske u tome području” naglasivši kako ih je “američka odluka iznenadila i zabila nož u leđa SDF-u”. Gabriel je izrazio žaljenje što nisu prihvatili ponudu koja je došla od sirijskog predsjednika Bashara Al-Assada o pregovorima o njihovu statusu otkrivši kako im je sirijski predsjednik nudio široku autonomiju, što su Kurdi odbili jer su vjerovali Amerikancima koji su im obećali brda i doline, a na kraju su im zabili nož u leđa i izdali ih.

S druge strane, zamjenik ministra vanjskih poslova Sirije Faysal Al-Mogdad kazao je da će sirijska vojska poduzeti sve potrebne mjere kako bi branila sirijski teritorij od Erdoğanove agresije naglasivši kako se nada da su Kurdi naučili pouku jer Amerikanci su ih prevarili već dvaput te da im je “jedina domovina Sirija, a predsjednik Bashar Al-Assad njihov jedini predsjednik”.

Ono što svijet mora ozbiljno uzeti u obzir i pokušati svaki način zaustaviti tursku vojnu ofenzivu jest upozorenje Kurda kako, ako dođe do napada širih razmjera, Kurdi neće moći u svojim zatvorima zadržati više od 12 tisuća zarobljenih boraca ISIL-a, među kojima je oko 2500 terorista podrijetlom iz 49 europskih zemalja koji su bili poslani u logor nakon oslobađanje glavnog grada kalifata Rake i poraza terorističke organizacije Islamske države u Siriji.

Naime, te logore i kampove čuva nekoliko tisuća kurdskih boraca koji će biti primorani otići na prvu crtu i boriti se protiv turske vojske i džihadističkih skupina.

Granice Osmanskog Carstva

Iako Erdoğan govori da će se operacija “Izvor mira” protezati na području 100 kilometara dužine i 30 kilometara dubine, analitičari su uvjereni kako će Erdoğan iskoristiti priliku i proširiti svoju operaciju koliko će god bude mogao s obzirom na to da je u kolovozu 2016. godine, kada je pokrenuo vojnu operaciju pod nazivom “Štit Eufrata”, također najavio kako će biti na manjem prostoru, ali je ta operacija, koja je počela od sirijskog pograničnog grada Jarabulusa, obuhvatila područje od 2055 kilometara četvornih uključujući kurdski grad na sjeverozapadu Sirije Afrin.

Iako Erdoğan tvrdi da je toj operaciji cilj vraćanje izbjeglica, turska vojna operacija mogla bi izazvati novi veliki val izbjeglica. Kolona automobila već napušta dva pogranična grada, Tal Al-Abyad i Ras Al-Ain, i idu prema Raki, udaljenoj 100 kilometara. Razvidno je kako Erdoğan planira na teritoriju Sirije i Iraka s većinskim kurdskim stanovništvom obnoviti Osmansko Carstvo, koje je propalo prije gotovo stotinu godina, piše Hassan Haidar Diab / Večernji list

 

Erdogan: Turska vojska započela ofenzivu protiv Kurda

 

 

 

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari