Connect with us

Iz Svijeta

Kurdi tvrde: Vraćamo izgubljeni teritorij!

Objavljeno

-

Dugotrajne borbe u Kobani rezultirale su prvim uspjesima kurdskih boraca.

Kurdski borci ostvarili su prve uspjehe u bitki za grad Kobani na sirijsko-turskoj granici jer osim što su se oduprli napadima džihadista Islamske države uspjeli su prodrijeti u komercijalnu zonu sjeveroistočno od grada i ući u područje jugozapadno od Kobanija, izvješćuje u ponedjeljak agencija DPA pozivajući se na kurdske dužnosnike i Sirijski opservatorij za ljudska prava.

Idris Nasan, dužnosnik u gradskoj vladi, kazao je da su nakon žestokih obračuna tijekom noći borci kurdskih Jedinica narodne zaštite (YPG) ušli u komercijalnu zonu, prisilivši borce IS-a na povlačenje, a prodrli su i u područje jugozapadno od grada. Sirijski opservatorij za ljudska prava javlja da su borci YPG-a osvojili dva položaja IS-a južno od grada.

YPG tvrdi da su njegovi borci u posljednjih 48 sati ubili 138 džihadista. a nevladina udruga također javlja da su Kurdi napredovali na bojnom polju nakon intenzivnih zračnih udara međunarodne koalicije predvođene SAD-om na položaje IS-a istočno i južno od grada. I dok se borbe nastavljaju, vođe sirijskih Kurda trebali bi se u Erbilu, u iračkom Kurdistanu, sastati s vođom iračkih Kurda Masudom Barzanijem kako bi razgovarali o premošćivanju jaza između dviju frakcija.

Kurdsko Nacionalno vijeće (KNC), blisko Barzaniju, optužilo je YPG i Stranku demokratskog jedinstva (PYD) da su Kobani i ostale gradove dovele u pogibeljnu situaciju ne dozvolivši KNC-u da se uključi u borbu. Kobani je zbog borbi napustilo oko 200.000 ljudi, uglavnom Kurda, koji su izbjegli u Tursku.

Prilog: (TIME)


Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari