Connect with us

Analiza

Kurečić: Cijeli rat ima jednu širu sliku, ovo je postao sukob zapada i Rusije, na određeni način

Objavljeno

-

Foto: EPA

Je li rat u Ukrajini na prekretnici? Evakuacijom ukrajinskih vojnika iz čeličane Azovstalj završava najkrvavija i najdugotrajnija bitka – ona u Mariupolju. Istodobno, ukrajinske snage napreduju kod Harkiva, a vodi se i ključna bitka za Donbas. Kako se mijenja tijek ruske invazije u Ukrajini i kakve posljedice to ima na ostatak svijeta, što će donijeti članstvo Švedske i Finske u NATO savezu te mijenja li se ozračje u Kremlju? To su neka od pitanja na koja se odgovaralo u emisiji “U mreži Prvog“.

Još uvijek je neizvjesno kako će se rasplesti situacija s evakuacijom vojnika i ranjenika iz čeličane Azovstalj.

– Ta situacija oko Mariupolja i oko čeličane bila je predvidljiva. Branitelji su bili u beznadežnom položaju. To je veliki udarac za Ukrajinu, u psihološkom smislu. S obzirom na to da je taj Mariupolj bila ikona junačkog otpora. Rusi su izvršili zadaću da očiste obalu od ukrajinskih snaga i da se prebace prema sjeveru, prema Donbasu i Luhansku. Da očaju obranu od pokušaja protunapada ukrajinskih snaga, rekao je Ante Letica iz Instituta za istraživanje hibridnih sukoba.

Ukrajinski vojnici koji se evakuiraju, evakuiraju se na teritorije pod nadzorom ruskih snaga i ruskih separatista.

– Unatoč najavama i traženjima da se pripadnici Azova proglase terorističkom skupinom te prijetnjama da će sve sravniti sa zemljom, ja se nadam da će i kod Rusa proraditi dio svijesti ili savjesti i da će se prema zarobljenim vojnicima ponašati u skladu s međunarodnim konvencijama, dodaje.

Jedna vrlo teška situacija za te ljude, dobar dio je tamo došao dobrovoljno.

– Vjerujem da su znali što ih čeka ako ih zarobe, a to je bilo vrlo izvjesno. Jedan od ciljeva je bilo spajanje Krima s ostatkom teritorija pod ruskom kontrolom. U tom smislu taj je cilj ostvaren. Sudbina ljudi, vidjet ćemo što će se događati. Možda će i njih Rusija koristiti za neke propagandne svrhe. Sigurno će s njima pokušati i ucjenjivati Ukrajinu. Vjerujem da će biti više Ukrajini u cilju razmjena, kako bi spasili te svoje borce, ističe profesor sa Sveučilišta Sjever Petar Kurečić.

– Cijela ova priča sada, sve se više vidi koliko je važna ta uključenost zapada u slanju oružja. Cijeli rat ima jednu širu sliku. Ovo je postao sukob zapada i Rusije, na određeni način, dodaje.

Rusija je debelo podbacila na bojištu, kako se to prihvaća u Rusiji i kako se predstavljaju porazi i pobjede?

– Putin i njegov generalštab prilagođavaju svoje planove, za koje govore da se ne mijenjaju, da su uvijek isti. A stanje na terenu je tako da se to nije ostvarilo. Rusija ima ogromne gubitke u ljudstvu i tehnici. Pitanje je i jesu li točni podaci ukrajinske strane, ali govori se o barem 10 tisuća ruskih vojnika, što je ogroman broj s obzirom na to kada je rat počeo, ističe komentator Jutarnjeg lista Vlado Vurušić.

Borrell kaže da Ukrajina nanosi teške gubitke ruskim snagama

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari