Connect with us

Balkan

Kurti: Vučić i Petković odgovorni za blokadu i pucanje

Objavljeno

-

Albin Kurti

Kosovski premijer Aljbin Kurti okrivio je večeras srpskog predsjednika Aleksandra Vučića i direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petra Petkovića kao izazivače “nemira” na sjeveru Kosova.

Kao nemire precizirao je blokadu puteva i pucanje, a za akcije koje je opisao kao „agresivne“ naveo je da su unaprijed planirane u Beogradu i Raški, te da su im prethodili „sastanci i skupovi straha i pretnji“.

Kosovski organi reda prikupljaju informacije i prate situaciju, potvrđuje Kurti, naglašavajući da će djelovati u obranu zakonitosti i „suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kosova“.

Građane, kojima se obratio na albanskom, uključujući i tekst koji je pratio ovo obraćanje, pozvao je da prate priopćenja policije i vlade, te da „ne dozvole“ da ih službeni beogradski mediji „dezinformiraju“ ali i bilo koji medij na Kosovu koji im „svjesno služi ili nesvjesno postaje njihov plen“.

Brnabić za stanje na Kosovu optužila Kurtija

Premijerka Srbije Ana Brnabić oglasila se večeras povodom trenutne situacije na sjeveru Kosova.

“Sve što vidimo danas, rezultat je Kurtijevih unilateralnih poteza. Srbija ništa nije napravila da započne ovu krizu, Srbi na Kosovu nisu učinili apsolutno ništa da izazovu ovo što danas vidimo. Upravo suprotno, ovo je epilog višegodišnjeg maltretiranja Srba na Kosovu i nepoštovanja međunarodnih sporazuma”, rekla je Brnabić.

Potom je spomenula Vučića.

“Predsednik Vučić i Srbija pozivaju na mir, stabilnost, povezivanje i suradnju, a Albin Kurti je sramota današnjeg Balkana. Kurti je čovek čija je jedina politika stalno nasilje i stalne provokacije. Kurti je taj koji je doveo stvari do ove točke – ukidanjem prava glasa Srbima, zabranom održavanja izbora na teritoriju Kosova, nepoštovanjem Briselskog sporazuma i otvorenim priznanjem da Priština nikada neće implementirati Briselski sporazum, kao i namjerno pogrešnim i selektivnim tumačenjem starih sporazuma”, zaključila je.

U Kosovskoj Mitrovici se oglasile sirene za uzbunu: ‘Dižu se barikade‘

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari