Pratite nas

Politika

Kuščević: Reformom državne uprave stimulativne otpremnine za 2.500 zaposlenih

Objavljeno

na

Ministar uprave Lovro Kuščević izjavio je u petak u Dubrovniku kako će se reformom sustava državne uprave broj zaposlenih smanjiti za 2.500, pri čemu nitko neće dobiti otkaz, već se u suradnji s Ministarstvom financija radi na programu stimulativnih otpremnina.

Kuščević je na sastanku s predstojnicima svih ureda državne uprave razgovarao o Prijedlogu Zakona o sustavu državne uprave, koji je Vlada usvojila ovog četvrtka, a kojim se velik dio poslova državne uprave prepušta županijama kao prvostupanjskim tijelima državne uprave u jedinicama područne samouprave.

„Jedan od glavnih ciljeva Vlade je politika ravnomjernog regionalnog razvoja. Ovim Zakonom depolitizirat će se i decentralizirati javna uprava. Želimo javnu službu sa što manje dužnosnika i da se smjenom politika ne mijenjaju rukovodeći kadrovi u ministarstvima. Imat ćemo 90 dužnosnika manje, a oni će postati službenici profesionalci“, objasnio je Kuščević.
Kuščević je istaknuo kako se u smislu decentralizacije država prvi put odriče ovlasti i prepušta ih županijama.

„Riječ je o preko dvjesto vrlo važnih poslova, kao što su kategorizacija apartmana, otvaranja obrta i izvlaštenja. Na primjer, izvlaštenje za izgradnju pristupnih cesta Pelješkog mosta obavljat će Dubrovačko-neretvanska županija. Županije raspolažu s dobrim resursima, dobro prepoznaju potrebe građana i mogu ih rješavati na kvalitetniji način“, smatra Kuščević.

Dobroslavić: Jača se načelo višerazinskog upravljanja

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić rekao je kako Zajednica hrvatskih županija smatra dobrom predviđenu integraciju velikog dijela poslova državne uprave sa županijskom administracijom, jer ide prema decentralizaciji.

„Jača se načelo višerazinskog upravljanja. Sve razine vlasti upravljaju onim poslovima koje mogu najbolje odraditi, što će biti dobro za građane. Županija će dobiti nove djelatnike i poslove, ali će sve biti bliže građanima“, izjavio je Dobroslavić.

Prijedlog Zakona o sustavu državne uprave Vlada je izglasala na sjednici u četvrtak i uputila ga na odlučivanje u Hrvatski sabor. Zakonom se ukida dvadeset tijela državne uprave, odnosno smanjuje se ukupan broj tijela državne uprave sa 52 na 32. Ministar Kuščević očekuje da će zakon biti usvojen u lipnju te na snagu stupiti od 1. siječnja 2020. godine.

Vladi neprihvatljiv plan rekonstruiranja Uljanika

Kuščević je, na upit novinara, izjavio kako predloženi plan restrukturiranja Uljanika nije prihvatljiv vladi koja u ovom trenutku ne može porezne obveznike opteretiti s deset milijardi kuna.
„Vjerujem da će se pronaći rješenje u interesu svih radnika škvera i hrvatske brodogradnje, ali treba paziti i na stanje državnog proračuna. Ne smijemo nanovo zaduživati našu djecu“, rekao je Kuščević.
Podsjetio je i kako je vlada  samo u 2018. godini dala preko 900 milijuna kuna za plaće u škverovima iz državnog proračuna.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Politika

Ante Sanader: Sve što dolazi od Milanovića je poznato

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Saborski zastupnik i politički tajnik HDZ-a Ante Sanader nije u utorak izravno komentirao izjavu Zorana Milanovića, predsjedničkog kandidata kojeg podržava SDP, kako je nalog za uhićenje novinara Indexa “došao s vrha”, te da “iza ovoga stoji režim”, ali je poručio kako je sve što dolazi od njega “poznato”.

“Zorana Milanovića smo upoznali četiri godine, upoznali smo rad njegove Vlade, njegovo ponašanje, tako da sve što dolazi od njega je poznato, i te njegove igre i igrice”, rekao je Sanader novinarima u Hrvatskom saboru.

Milanović je, poručio je, u kampanji i “kako se sada ponaša, tako će od građana sutra dobiti sutra ocjenu”.

Na novinarsko pitanje šteti li kampanji predsjednice Republike priča o saboterima u HDZ-u koja je došla od glavnog tajnika stranke Gordana Jandrokovića, Sanader je odgovorio kako “reakcija o saboterima nije došla od glavnog tajnika, jer sabotera (u HDZ-u) nema”.

“Može biti neko različito mišljenje, ali to su naše unutarstarnačke stvari, mi ćemo to riješiti”, poručio je.

Jandroković u nedjeljnom razgovoru za N1 nije isključio mogućnost da će oponenti premijera Plenkovića u stranci sabotirati predsjedničke izbore. “To bi bilo jako loše i vjerujem da će se članovi moći nositi s takvom odgovornošću, ali ne isključujem tu opciju”, rekao je Jandroković.

Za odgovor na pitanje dolaze li Pupovčev SDSS i Glavašev HDSSB u srijedu u Hrvatski sabor kao stranke vladajuće koalcije ili oporba, Sanader je uputio na te stranke. “To pitajte njih, koliko znam, većina je stabilna”, izjavio je politički tajnik HDZ-a. (Hina)

 

Plenković: Očekujem snažnu potporu cijelog HDZ-a za pobjedu Kolinde Grabar-Kitarović

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Politika

Krstičević: Zajedničkim angažmanom HDZ-a do pobjede Grabar-Kitarović

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Ministar obrane Damir Krstičević u utorak je izjavio kako ga u predstoječim izborima za predsjednika republike zanima samo pobjeda HDZ-ove kandidatkinje Kolinde Grabar Kitarović te je pozvao na stvaranje pozitivnog okruženja na izborima.

“Ono što mene zanima je pobjeda naše kandidatkinje na predstojećim izborima, prema tome odgovornost svakog člana HDZ-a je upravo stvaranje jednog dobrog pozitivnog okruženja, i da se svi skupa zajedno angažiramo te da naša predsjednica potvrdi svoj mandat i bude izabrana”, poručio je Krstičević koji je sudjelovao na međunoradnoj konferenciji “Domovinska sigurnost i upravljanje krizama”.

Komentirao je i jučerašnje Predsjedništvo i Nacionalno vijeće HDZ-a, gdje je predsjednik stranke i premijer Andrej Plenković istaknuo kako od svih članova očekuje punu ozbiljnost u nadolazećim izborima.

“Stvaramo jedan pozitivan okvir za natjecanje, imamo predsjednicu koja sigurno može pobijediti, ja sam u to uvjeren”, kazao je Krstičević.

Na pitanje treba li sankcionirati članove stranke koji se ogluše na premijerov poziv Krstičević je rekao da sankcije nisu dobre. “Ali ponavljam, svi moramo biti dio tima, raditi i učiniti sve da imamo pozitivnu kampanju i da predsjednica u tom pozitivnom okružju i pobijedi”, rekao je Krstičević. (Hina)

 

Plenković: Očekujem snažnu potporu cijelog HDZ-a za pobjedu Kolinde Grabar-Kitarović

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari