Pratite nas

Politika

Kuščević: Reformom državne uprave stimulativne otpremnine za 2.500 zaposlenih

Objavljeno

na

Ministar uprave Lovro Kuščević izjavio je u petak u Dubrovniku kako će se reformom sustava državne uprave broj zaposlenih smanjiti za 2.500, pri čemu nitko neće dobiti otkaz, već se u suradnji s Ministarstvom financija radi na programu stimulativnih otpremnina.

Kuščević je na sastanku s predstojnicima svih ureda državne uprave razgovarao o Prijedlogu Zakona o sustavu državne uprave, koji je Vlada usvojila ovog četvrtka, a kojim se velik dio poslova državne uprave prepušta županijama kao prvostupanjskim tijelima državne uprave u jedinicama područne samouprave.

„Jedan od glavnih ciljeva Vlade je politika ravnomjernog regionalnog razvoja. Ovim Zakonom depolitizirat će se i decentralizirati javna uprava. Želimo javnu službu sa što manje dužnosnika i da se smjenom politika ne mijenjaju rukovodeći kadrovi u ministarstvima. Imat ćemo 90 dužnosnika manje, a oni će postati službenici profesionalci“, objasnio je Kuščević.
Kuščević je istaknuo kako se u smislu decentralizacije država prvi put odriče ovlasti i prepušta ih županijama.

„Riječ je o preko dvjesto vrlo važnih poslova, kao što su kategorizacija apartmana, otvaranja obrta i izvlaštenja. Na primjer, izvlaštenje za izgradnju pristupnih cesta Pelješkog mosta obavljat će Dubrovačko-neretvanska županija. Županije raspolažu s dobrim resursima, dobro prepoznaju potrebe građana i mogu ih rješavati na kvalitetniji način“, smatra Kuščević.

Dobroslavić: Jača se načelo višerazinskog upravljanja

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić rekao je kako Zajednica hrvatskih županija smatra dobrom predviđenu integraciju velikog dijela poslova državne uprave sa županijskom administracijom, jer ide prema decentralizaciji.

„Jača se načelo višerazinskog upravljanja. Sve razine vlasti upravljaju onim poslovima koje mogu najbolje odraditi, što će biti dobro za građane. Županija će dobiti nove djelatnike i poslove, ali će sve biti bliže građanima“, izjavio je Dobroslavić.

Prijedlog Zakona o sustavu državne uprave Vlada je izglasala na sjednici u četvrtak i uputila ga na odlučivanje u Hrvatski sabor. Zakonom se ukida dvadeset tijela državne uprave, odnosno smanjuje se ukupan broj tijela državne uprave sa 52 na 32. Ministar Kuščević očekuje da će zakon biti usvojen u lipnju te na snagu stupiti od 1. siječnja 2020. godine.

Vladi neprihvatljiv plan rekonstruiranja Uljanika

Kuščević je, na upit novinara, izjavio kako predloženi plan restrukturiranja Uljanika nije prihvatljiv vladi koja u ovom trenutku ne može porezne obveznike opteretiti s deset milijardi kuna.
„Vjerujem da će se pronaći rješenje u interesu svih radnika škvera i hrvatske brodogradnje, ali treba paziti i na stanje državnog proračuna. Ne smijemo nanovo zaduživati našu djecu“, rekao je Kuščević.
Podsjetio je i kako je vlada  samo u 2018. godini dala preko 900 milijuna kuna za plaće u škverovima iz državnog proračuna.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Politika

Generalski zbor podijeljen oko dvoje kandidata

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Arhiva

Kandidatura Miroslava Škore za predsjednika RH izazvala je žestoki sukob unutar Hrvatskog generalskog zbora, piše u utorak Jutarnji list.

Potpredsjednik Zbora Ljubo Ćesić Rojs rekao je za N1 televiziju da Škoru podržavaju veleizdajnici i da je glas za Škoru glas za “mračne sile”. “Glas za Škoru je glas za Stipu Mesića i tko zna kakve mračne sile…Vidjet ćete tko će davati podršku Škori, ljudi koji žele unijeti nemir u Hrvatsku”, rekao je Ljubo Ćesić-Rojs.

“To je neviđen skandal”, poručio je za Jutarnji član Generalskog zbora Željko Sačić komentirajući Ćesićev istup. “Proglašavati Miroslava Škoru i sve nas koji podržavamo Škorinu kandidaturu mračnim silama je izvan pameti. To je neviđen skandal. To govori o panici koja se stvorila u Uredu predsjednice zbog Škorine kandidature”, rekao je Sačić a prenosi Jutarnji list.

Osim Sačića, tvrdi izvor blizak Škori, kandidaturu poduzetnika i pjevača podržavaju i još neki aktualni te bivši članovi Zbora poput Davora Domazeta-Loše i Ivana Tolja. Šef Generalskog zbora Pavao Miljavac poručuje da će Zbor svoj službeni stav o kandidatima iznijeti tek nakon što rasprave sve njihove programe.

“Do sada smo mi u Zboru manje-više bili suglasni s odlukama Grabar-Kitarović, bez obzira na neke greške koje je napravila. Nakon svih kandidatura i rasprave o njihovim programima Upravni odbor će na koncu donijeti stav. Tu odluku ne treba očekivati prije jeseni”, rekao je Miljavac a prenosi Jutarnji list u utorak. (Hina)

 

Ljubo Ćesić Rojs: Škorina kandidatura je napad na predsjednicu

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Politika

Čestitka Plenkovića za Dan državnosti: Prigoda da se prisjetimo državničke politike i vizionarstva prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković uputio je u ponedjeljak čestitku hrvatskim građanima u povodu Dana državnosti, 25. lipnja, istaknuvši kako se njime prisjećamo važne odluke Hrvatskog sabora kojom je proglašena suverena i samostalna Republika Hrvatska, a posebnu zahvalnost i poštovanje odajemo svim hrvatskim braniteljima.

“Obilježavanjem Dana državnosti, jednog od najvažnijih događaja u hrvatskoj modernoj povijesti, prisjećamo se važne odluke Hrvatskog sabora kojom je proglašena suverena i samostalna Republika Hrvatska.

Posebnu zahvalnost i duboko poštovanje odajemo svim hrvatskim braniteljima, a osobito onima koji su položili svoje živote u obrani naše domovine i omogućili budućnost koju danas živimo u slobodnoj i demokratskoj Hrvatskoj. Njihova žrtva zauvijek će živjeti u sjećanju i srcima svih hrvatskih ljudi”, navodi premijer Planković, priopćeno je iz Vladine Službe za odnose s javnošću.

Ovaj je dan, ističe u čestitci Plenković, “prigoda je da se prisjetimo i državničke politike i vizionarstva prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana te svih onih koji su pridonijeli ostvarenju sna o neovisnosti i samostalnosti Hrvatske.

Hrvatska je danas moderna i uređena država te pouzdana i predana članica Europske unije i NATO-a, koja ostvaruje vrijedna postignuća na mnogim područjima društvenog i političkog života”.

No, dodao je premijer Plenković, “pred nama su još mnogi ciljevi koje želimo ostvariti kako bismo našu domovinu učinili još boljom i razvijenijom.

U proteklom razdoblju, uz osiguranu političku stabilnost, Vlada kontinuirano provodi reforme i osnažuje hrvatsko gospodarstvo. Jedinstvo koje smo pokazali prije dvadeset i osam godina potiče nas na to da zajednički nastavimo stvarati uvjete za kvalitetniji i prosperitetniji život svih hrvatskih ljudi.

Nastavit ćemo graditi državu razvijene demokracije i slobode, jednakosti i solidarnosti te ljudskih prava i društvene odgovornosti.  U ime hrvatske Vlade i svoje osobno, od srca vam čestitam Dan državnosti”, stoji u čestitci premijera Plenkovića hrvatskim građanima. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari