Connect with us

Politika

Kusić: Ovo što se događa u društvu nasilje i radikalizacija treba staviti u povijesni kontekst

Objavljeno

-

Zvonko Kusić, posebni savjetnik premijera za društvena pitanja, bio je gost Novog dana na N1 televiziji.

Odgovornost i radikalizacija

Kusić je istaknuo kako svi iz javne sfere, a osobito političari, imaju posebnu odgovornost za izgovoreno. Kaže kako ono što se događa u društvu – nasilje i radikalizaciju – treba staviti u povijesni kontekst.

“Domovinski rat ostavio je više tragova nego što se misli, potom izlazak iz Jugoslavije, prelazak u kapitalizam, ulazak u EU… Uvijek smo imali neki cilj pred sobom, a sad kad su svi ti ciljevi ostvareni, ostavljeni smo sa samim sobom”, rekao je posebni savjetnik premijera za društvena pitanja.

Kaže da je povijest je kao samoposluga – “izvlačite iz nje ono što vam paše. Otkad je Andrej Plenković na čelu HDZ-a, uvijek je slao umirujuće poruke. Vidjeli smo niz uspjeha u gospodarstvu, prvi put smo imali suficit, porast plaća i mirovina… Svi ti pozitivni procesi odražavaju se na javnost i zbilju. Do korone su pokazivali put kojim Hrvatska treba ići”, rekao je Zvonko Kusić.

Uvjeren je, kaže, da će Plenković i Zoran Milanović pronaći suživot. “Optimist sam što se tiče njihove suradnje, to je za državu važno i bitno za stabilnost društva.”

Koronakriza i mjere

“Koronakriza jako utječe na društvo. Stvara se kolektivna depresija, dodatna frustracija. Mi na to nismo navikli. Nismo se odgovorno ponašali. Moramo se priviknuti.

Pseudoznanost uvijek živi paralelno sa znanstvenim. Vrlo se teško boriti protiv toga. Ljudi s alternativnim razmišljanjima su vrlo čvrsti u svojim uvjerenjima”, rekao je Kusić i dodao kako je bitno da bolnički sustav izdrži drugi val.

Međutim, nisu svi protivnici mjera zagovornici pseudoznanosti, među njima ima i onih čija egzistencija je ugrožena uvođenjem mjera, poput poslodavaca. Kusić kaže da te ljude, koji se bore za svoj opstanak, isto treba razumjeti. “Borba protiv korone je jedan balans, kompromis”, poručuje premijerov posebni savjetnik.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari