Connect with us

Pregled

Kusonje: Obljetnica tragične pogibije hrvatskih branitelja

Objavljeno

-

Foto: Hina

Brojna izaslanstva u četvrtak su položila vijence i zapalila svijeće u povodu 31. obljetnice tragične pogibije 20 hrvatskih branitelja u selu Kusonje pokraj Pakraca, a počast su, među ostalima, odali i bjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić te bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak.

U masakru u Kusonjama na blagdan Male Gospe 1991. godine, na početku velikosrpske agresije na Hrvatsku, ubijena su 18-orica pripadnika 105. bjelovarske brigade HV-a i dvojica policajaca, čija je postrojba upala u četničku zasjedu. Zarobljene i ranjene hrvatske branitelje pripadnici srpskih paravojnih postrojba su masakrirali i zakopali u masovnoj grobnici na području Rakova Potoka. Tek u siječnju 1992. tijela branitelja su nakon brojnih problema ekshumirana i dostojno pokopana.

No, prigodom obilježavanja druge obljetnice masakra, 8. rujna 1993., dogodio se novi ratni zločin srpskih paravojnih postrojba. Tijekom ceremonije polaganja vijenaca u Kusonjama eksplodirala je podmetnuta mina i usmrtila trojicu časnika 105. brigade HV-a i ranila još 13-tero ljudi. Četnički teroristi postavili su minu iako je to područje bilo pod nadzorom mirovnih snaga UN-a.

Današnja komemoracija je započela u Rakovom Potoku polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća, nakon čega su sudionici formirali Mimohod istine od toga spomen obilježja sve do kapelice Male Gospe u Kusonjama gdje su također položeni vijenci i održana prigodna obraćanja.

Komemoraciji i Mimohodu istine prisustvovali su članovi obitelji, suborci, državni izaslanici te predstavnici gradova, državne uprave, vojske, policije te udruga proisteklih iz Domovinskog rata. (Hina)

Na današnji dan 1991. Masakr u Kusonjama – Jedan od najtragičnijih događaja na pakračkom ratištu

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari