Pratite nas

Vijesti

KUSTURICI HRVATI I BOŠNJACI NE DAJU ORUŽJE ZA SNIMANJE FILMA S MONICOM BELLUCCI ‘Veliki redatelj, ali i još veći izdajnik svog naroda’

Objavljeno

na

Iz ureda srpskog člana BiH Predsjedništva Nebojše Radmanovića osporili su nalog predsjedatelja BiH Predsjedništva Željka Komšića da se Kusturici obustavi ustupanje naoružanja za potrebe snimanja filma

Novi film Emira Kusturice “Na mliječnom putu” podijelio je Predsjedništvo BiH budući da su se hrvatski i bošnjački član državnoga vrha usprotivili ustupanju vojnoga naoružanja za potrebe snimanja koje je upravo počelo, a Bakir Izetbegović je pri tome Kusturicu nazvao velikim bošnjačkim izdajnikom.

Istodobno iz ureda srpskog člana BiH Predsjedništva Nebojše Radmanovića osporili su nalog predsjedatelja BiH Predsjedništva Željka Komšića da se Kusturici obustavi ustupanje naoružanja za potrebe snimanja filma.

Kako navodi Oslobođenje , Izetbegović je izjavio da redatelj Emir Kusturica neće dobiti oružje i opremu iako je “veliki redatelj, ali je i još veći izdajnik svog naroda”.

“Što se mene tiče, a ja sam jedan od tih koji odlučuju, gospodin Emir Kusturica neće moći dobiti moju potporu za bilo što što radi. Dakle, od mene, koji predstavljam Bošnjake u Predsjedništvu, nikad neće dobiti suglasnost”, rekao je Izetbegović kako ga citira Oslobođenje.

Iz ureda predsjedatelja Predsjedništva BiH Željka Komšića priopćeno je da je opozvana odluka Oružanih snaga BiH da se ustupi naoružanje i oprema za snimanje Kusturičina filma navodeći da za to nije dobivena prethodna suglasnost državnog vrha.

No, taj nalog je osporio ured srpskog člana BiH Predsjedništva Radmanovića. U izjavi za Nezavisne novine Đorđe Latinović, savjetnik Nebojše Radmanovića rekao je kako Komšićeva odluka ne odražava stav Predsjedništva, napose Radmanovića.

Latinović je podsjetio kako su sredstva Oružanih snaga BiH bez problema ustupana i korištena za snimanje filma Angeline Jolie “U zemlji krvi i meda” bez posebnog prethodnog odobrenja Predsjedništva BiH.

Sam Kusturica je pak rekao da ima sve potrebne dozvole za snimanje filma, te da su navodi da mu je zabranjeno korištenje opreme i naoružanja Oružanih snaga BiH obične “čaršijske priče” pojedinaca iz Sarajeva.

Ekipa filma “Na mliječnom putu”, koju čini i talijanska filmska diva Monica Bellucci, počela je snimanje na Zelengori, gdje će ostati tri dana.

Emir Kusturica se za vrijeme rata deklarirao kao Srbin, što su mu brojni Bošnjaci zamjerili.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj

Vijesti

Zbog pogreške prilikom prebrojavanja u Raši se danas ponavljaju izbori

Objavljeno

na

Objavio

Od jutros u sedam sati otvoreno je biralište u Osnovnoj školi “Ivan Batelić” u Raši na Labinštini gdje se ponavljaju izbori za Hrvatski sabor zbog pogreške prilikom prebrojavanja glasova prošle nedjelje.

Birački odbor je prilikom prebrojavanja glasova na biračkom mjestu broj 6 utvrdio da je glasovalo ukupno 187 birača, dok je u glasačkoj kutiji bilo 195 listića. Dakle, prilikom prebrojavanja glasova birački odbor je utvrdio da je glasovao manji broj birača od broja glasova u glasačkoj kutiji. Stoga je raspušten birački odbor te je imenovan novi.

Od predsjednice izbornog povjerenstva za Općinu Raša Aleksandre Marinović doznaje se kako se izbori odvijaju mirno te kako je na izvodu za biračko mjesto broj 6 u Raši upisan 501 birač, ali kako pravo glasovanja na ponovljenom glasovanju ima 488 birača.

“S obzirom na to da se izbori ponavljaju samo za liste osme izborne jedinice, na izvatku “A” prekriženo je 13 birača koji su prošle nedjelje, 5. srpnja, na ovom biračkom mjestu glasovali za kandidate nacionalnih manjina. Stoga, slijedom navedenog, na ponovljenom glasovanju pravo glasovanja ima 488 birača”, priopćeno je iz Općinskog izbornog povjerenstva Raša.

Biralište je otvoreno do 19 sati. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Vijesti

Plenković: Realno obećati ulazak Hrvatske u eurozonu do kraja mandata nove Vlade

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković izjavio je u petak u Zagrebu da su slovenskim državljanima naše obalne županije kategorizirane po njihovim kriterijima, i nalaze se u zelenoj kategoriji.

Premijeri Hrvatske i Slovenije, Andrej Plenković i Janez Janša susreli su se ranije danas u Otočcu na Krki, gdje su dogovorili još intenzivniju razmjenu informacija u borbi protiv koronavirusa.

“Što se tiče Hrvatske i Slovenije, najvažnija poruka bila je o epidemiološkoj slici u onim hrvatskim županijama koje su trenutno najzanimljivije za slovenske državljane, a to su naše obalne županije, gdje smo, po njihovim kriterijima, u zelenome”, rekao je Plenković po povratku u Zagreb, na konferenciju za novinare u Banskim dvorima o ulasku Hrvatske u europski tečajni mehanizam ERM II.

Dakle, dodao je, Slovenija je u istoj kategoriji sama kao što je stavila i Hrvatsku.

Mi radimo na tome da se zdravstveni stožeri obje države konzultiraju na tjednoj bazi, rekao je hrvatski premijer. “Da imamo što manje zapreka za prelazak granica. To je intencija i mislim da smo na dobrom putu da to i realiziramo”, naglasio je Plenković

Predsjednici Vlada Slovenije i Hrvatske, Janša i Plenković ranije danas sastanak u Otočcu na Krki ocijenili su uspješnim, na kojem je jedina tema bila epidemiološka situacija u obje države i mjere koje su za suzbijanje zaraze koronavirusom donijele obje vlade.

Slovenski premijer je rekao da ga raduju mjere koje Hrvatska poduzima na kontroli pandemije i koje je poduzela na vanjskim granicama EU-a kao i činjenica da priprema aplikaciju za praćenje zaraze, za koju Plenković kaže da će biti gotova za desetak dana.

Epidemiolozi i nadležne institucije dviju država razmjenjuju informacije i iskustva, a sada smo dogovorili još intenzivniju svakodnevnu suradnju, kazao je Janša.

Hrvatski premijer Plenković istaknuo je da je sedam obalnih županija u Hrvatskoj u zelenoj zoni, što je “poruka pouzdanja i sigurnosti svim slovenskim turistima”.

U Hrvatskoj je u petak prema podacima eVisitora boravilo 92.000 Slovenaca.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Oglasi

Komentari