Connect with us

Religija i Vjera

Nadbiskup Kutleša: Povjerenje prema institucijama ključno za stabilnost zajednice

Objavljeno

-

Foto: Hina

Zagrebački nadbiskup Dražen Kutleša rekao je na misi na blagdan Tijelova i Dan državnosti da je povjerenje prema institucijama ključno za stabilnost zajednice, dok beskrupulozna prepucavanja u javnom prostoru uništavaju ugled institucija, pozivaju na neposlušnost i dovode do nemira.

“Način na koji se institucije odnose prema općem dobru i posljedično pojedinci prema institucijama, oblikuje ozračje sigurnosti ili nestabilnosti. Samo stvaranje ozračja povjerenja i zajedništva donosi veliku korist za opće dobro”, rekao je Kutleša u propovijedi u crkvi sv. Marka.

Beskrupulozna prepucavanja u javnom prostoru uništavaju ugled institucija i pozivaju na neposlušnost, često dovodeći do nestabilnosti i nemira, dodao je.

“Nije moguće da u pluralističkom društvu svi jednako razmišljamo, ali je nužno da se međusobno poštujemo i gradimo na vrijednostima koje nadilaze naše pojedinačne interese. Nejedinstvo i suparništvo rađaju zaoštravanja i ekstremizme, dok duh Božji ostvaruje zajedništvo i mir”, istaknuo je.

Kutleša je u propovijedi istaknuo i “utjecaj negativnih europskih trendova”, odnosno toga da predmet rasprava više nije da se pojedinci i narodi Europe odriču svojih kršćanskih korijena, a da europska kultura ubrzano gubi svoju unutarnju svježinu i dinamičnost, ocijenivši kako nam to ne donosi dobro.

Između ostalog, upozorio je kako suvremene ideologije nameću shvaćanja da svatko može činiti što želi, rekavši da su “posebno opasne kada se kroz odgojne projekte i zakonska usmjerenja nameću jednoumlja koja određuju kako treba odgajati djecu”.

Pri tome je naveo kako se “u mnogim slučajevima osmišljavaju i provode nastavni planovi i programi s jasnom namjerom da se izbrišu razlike između muškaraca i žena”, istaknuvši da je jednakost utemeljena na ljudskom dostojanstvu, a ne na ukidanju razlika.

Kutleša je rekao i kako smo puno očekivali od pravne države zajamčenih ljudskih prava i sloboda za sve, kao i od političkih programa svake nove Vlade.

“Vjerujem da dijelimo mišljenje kako domovina kakvu smo htjeli i kakvu želimo, nije novo ratište neobuzdane i neodgovorne slobode i iseljavanja naše mladeži. Nije ni pregovarački stol pogubnih kompromisa lažne slobode koji joj ne nude budućnost”, istaknuo je nadbiskup.

Rekao je i kako temeljna prava, poput prava na život nisu stvar pregovora, nego prepoznavanja i poštivanja.

“Zar nije znak velike moralne dvoličnosti kada se zgražavamo nad činom bacanja novorođenčeta u kantu za smeće, dok se istovremeno posve legalno i na ništa manje užasan, ali sofisticiraniji način, u smeće bacaju brojna ubijena djeca koja nisu ni imala priliku roditi se”, upitao je Kutleša.

Dodao je i kako se kontekst ljudskog neotuđivog dostojanstva nastavlja na eutanaziju, ratove, zapostavljanje starijih i nemoćnih, beskućnika i siromašnih, migranta i izbjeglica, samohranih majki i trgovine djecom.

“Bez prava na život, sva su ostala prava uvjetovana”, istaknuo je Kutleša.

Nadbiskup je u propovijedi također rekao kako nas svetkovina Tijelova podsjeća na pashalni misterij koji označava prijelaz iz ropstva grijeha u slobodu i slavu djece Božje, dok nas Dan državnosti podsjeća na drugu slobodu koju smo stekli i koja nas obvezuje.

Podsjećajući na riječi kardinala Franje Kuharića, rekao je kako vjernici i građani novi saziv Sabora i Vlade pozivaju na mudro i razborito vodstvo kako bi Hrvatska bila pravna država, zajamčenih ljudskih prava i sloboda za sve njezine stanovnike.

Između ostalog, naveo je kako se od katolika zahtijeva poseban obzir prema svojoj domovini.

Na misi su bili predsjednik Vlade Andrej Plenković i predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković, ministri te druge osobe iz političkog života. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas