Pratite nas

Kvalifikacijske skupine za Euro 2016

Objavljeno

na

Hrvatska reprezentacija smještena je u skupinu H kvalifikacija za Euro 2016. u Francuskoj.

Hrvatska će za plasman na Euro igrati u grupi H s Italijom, Norveškom, Bugarskom, Azerbajdžanom i Maltom. Prve dvije reprezentacije će izravno na Euro, kao i najbolji trećeplasirani, dok će preostalih osam trećih ekipa u dodatne kvalifikacije, gdje ćemo doznati četiri posljednja sudionika.

Ždrijeb je tekao tako da su prve izvučene reprezentacije s najjačim koeficijentom, nakon čega se od šeste jakosne skupine krenulo unatrag prema drugoj, gdje su Vatreni bili smješteni skupa s Ukrajinom, Švedskom, Danskom, Švicarskom, Belgijom, Češkom, Mađarskom i Irskom – selekcijama s kojima automatski nismo mogli biti izvučeni.

Hrvatska je u ždrijebu ostala među dvije posljednje reprezentacije, zajedno s Danskom i postojala je mogućnost da budemo u izuzetnoj jakoj skupini I (Portugal, Srbija, Armenija, Albanija). Ipak, to se nije dogodilo, hrvatska kuglica izvučena je prije danske… Inače, kao pridruženi član u toj grupi igrat će i Francuska – Tricolori su kao domaćini automatski kvalificirani, ali će igrati prijateljske utakmice s reprezentacijama iz ove grupe.

Recimo i da će tijekom ovih kvalifikacija UEFA predstaviti novi koncept odigravanja utakmica zvani ‘Week of Football’ (tjedan nogometa). Utakmice će se igrati od četvrtka do utorka, a najraniji početak utakmica bit će u 18 sati. Svaki dan u Tjednu nogometa imati će osam do 10 utakmica na rasporedu. Cilj UEFA-e je povećanje gledanosti.

Kvalifikacijske skupine za Euro 2016.:

Skupina A: Nizozemska, Češka, Turska, Latvija, Island, Kazahstan

Skupina B: Bosna i Hercegovina, Belgija, Izrael, Wales, Cipar, Andora

Skupina C: Španjolska, Ukrajina, Slovačka, Bjelorusija, Makedonija, Luksemburg

Skupina D: Njemačka, Irska, Poljska, Škotska, Gruzija, Gibraltar

Skupina E: Engleska, Švicarska, Slovenija, Estonija, Litva, San Marino

Skupina F: Grčka, Mađarska, Rumunjska, Finska, Sjeverna Irska, Farski Otoci

Skupina G: Rusija, Švedska, Austrija, Crna Gora, Moldavija, Lihtenštajn

Skupina H: Italija, Hrvatska, Norveška, Bugarska, Azerbajdžan, Malta

Skupina I: Portugal, Danska, Srbija, Armenija, Albanija + Francuska

Dnevnik.hr

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Razgovor

Jandroković: Predsjednica je vrlo jasno objasnila zašto ne misli oduzimati odličja Praljku i ja se s tim slažem

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik Sabora Goran Jandroković izjavio je kako se slaže s predsjedničinom odlukom da pokojnom generalu Praljku ne oduzme odličja.

“Zakon je tu jasan, Predsjednica tumači zakon u skladu s onim kako bi ga i trebala tumačiti, to je njena autonomna odluka. Predsjednica je vrlo jasno objasnila koji su razlozi zašto ne misli oduzimati odličja i ja se s tim razlozima slažem”, rekao je Jadnroković, prenosi Dnevnik.hr.

Na pitanje zašto nije bio na komemoraciji u Lisinskom koju je organizirao Hrvatski generalski zbor prošlog tjedna, Jandroković se ponovno složio s Kolidnom Grabar Kitarović.

“Zato što, ponovno ću citirati Predsjednicu, politika se vodi razumom, a ne samo emocijama”, rekao je.

Predsjednik Sabora smatra da hrvatska Vlada ne treba rekonstrukciju, te da nema najslabiju kariku, a zadovoljan je i suradnjom HDZ-a s HNS-om.

“Gospodarski rezultati su vrlo dobri. Imamo rast BDP-a od preko tri posto. Najmanji deficit unazad 20-ak godina. Smanjuje se javni dug, vanjski dug, najbolja turistička sezona. Svaki puta kada se glasuje, imamo 78 ruku. Raspravljamo o svim važnim temama, dolazimo do rješenje dogovorom. Radi se vrlo kvalitetno, međusobno se uvažavamo. Toleriramo i razlike koje između nas postoje. Vrlo smo oprezni i razumijemo jedni druge. Ne bi koalicija funkcionirala ovako kvalitetno da to ne činimo.”, objasnio je svoja stajališta.

Što se tiče povratka Ivana Vrdoljaka, Jandroković smatra kako on može samo dodatno popraviti kvalitet odnosa između dvaju stranaka i suradnju.

facebook komentari

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Novi premijer Poljske Mateusz Morawiecki: Moj san je učiniti Europu ponovno kršćanskom i ne popustiti ucjenama EU!

Objavljeno

na

Objavio

Poljski budući premijer Mateusz Morawiecki pozvao je Europsku uniju da se vrati u svojim “vrijednostima“ i kršćanskim korijenima.

Morawiecki, koji se ovog tjedna očekuje kao novi premijer Poljske izjavio je kako je njegov san bio “ponovno kristijanizirati EU” u intervjuu katoličkom kanalu Catholic Herald.

Poljska je “velika, ponosna nacija”, izjavio je Morawiecki, dodajući kako se neće podnijeti “ucjenu” europskih vođa.

Zanimljivo je da je Morawiecki katolik koji ima i dio židovskih korijena, čija je tetka spašena od holokausta.

Morawiecki ima 49 godina i trenutno je ministar financija. Prošlog četvrtka, u sklopu preustroja vlade, vladajuća stranka PIS izabrala ga kao zamjenu za premijerku Beatu Szydlo, koja je na toj funkciji od 2015. godine.

U svom prvom intervjuu od imenovanja, Morawiecki je u petak priopćio katoličkim medijima: “Želimo promijeniti Europu. Moj san je učiniti je ponovno kršćanskom, jer, nažalost, na mnogim mjestima ljudi više ne pjevaju božićne pjesme, crkve su prazne i pretvaraju se u muzeje, a to je jako tužno.“, piše haretz.com

Morawiecki je već ranije ove godine otkrio svoje židovske korijene na svečanosti u čast Poljacima koji su spašavali Židove tijekom holokausta. Svečanost je održana u Varšavskom zoološkom vrtu, jer par koji je vodio zoološki vrt tijekom Drugog svjetskog rata sakrio je Židove da ih spasi od zločina nacista.

“Uvijek na takvim ceremonijama počnem razmišljati o vlastitoj priči svoje obitelji”, rekao je Morawiecki tom prigodom. “Moja teta Irena bila je Židov, preživjela je rat kao dijete od 10 godina. Do 16 godina ostala je s poljskom obitelji koja ju je spasila”. Također je rekao da nitko od spasitelja njegove tetke Irene nije prepoznat kao Pravednik među narodima u Yad Vashem. Još jedna teta, Romi, preživjela je holokaust bježeći iz Poljske i sada živi u Izraelu, rekao je Morawiecki, prenosi narod.hr

Stranka PIS usvojila je konzervativnu politiku u mnogim pitanjima, uključujući i povijesnu memoriju Poljske. Nastojati će zamijeniti nametnutu paradigmu da su mnogi Poljaci antisemiti koji su na neki način surađivali s nacistima s istinom o tome da su Poljaci žrtve nacista koji su masovno pomagali Židovima.

Sličnu stvar je dokazala Židovka dr. Esther Gitman za Hrvatsku koja je također lažno proglašavana antisemitskom pod utjecajem jugoslavenske promidžbe, što je potpuno suprotno istini jer u Hrvatskoj stvarnog antisemitizma je bilo uvijek vrlo malo, dok je Hrvata koji su spašavali Židove od rasnih progona bilo jako mnogo, tvrdi povjesničarka Gitman.

 

NEVIDLJIVI MILIJUN

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari