Connect with us

Komentar

La lois est la lois – Zakon je zakon: Đoković na Australian open-u, možda sljedeći ponedjeljak

Objavljeno

-

Trenutno najveći, ali ne samo teniski nego i, našalimo se, svjetski problem, zahvaljujući covidu je, parafrazirajući Hamleta: hoće li na Australian openu Đoković igrati ili ne?

Najbolji tenisač svijeta, danas, prvi na ATP listi, i dalje „čubi“ u zračnoj luci, izoliran, utopljen u australskoj legislativi i svjetskoj Covid stvarnosti. Zdrav, ali necijepljen. Prema novim informacijama, na kojima i ovom prigodom zahvaljujem poštovanoj kolegici s dalekog, a nama bliskog kontinenta, odluku o toj bitnoj pravnoj stvari zbog koje ne može ući na australski teritorij, a to su nedovoljni dokazi o njegovom zdravstvenom statusu, koji ga oslobađa od potrebe cijepljenja protiv Covida, donijet će sud sljedećeg ponedjeljka.

Da bude jasnije, Prema australskom Zakonu o granici, necijepljeni mogu u Australiju ući samo oni koji maju važeći zdravstveni razlog, koji ih oslobađa cijepljenja. U Zakonu su navedena propisana stanja… La lois est la lois, rekao je davno u svojem već zaboravljenom filmu veliki francuski komičar Fernandel. Prijevod i smisao naslova filma bio je i ostao – zakone treba poštovati i provoditi.

Komentar Antun Drndelić

Smisao australskog zakona, koji velikog tenisača zadržava u zračnoj luci je zaštititi Australce od Covida. Zdrav čovjek, necijepljen, s nedostatnim popisom zdravstvenih razloga protiv cijepljenja, neodgovarajućih odredbama zakona, ne smije na australski teritorij, jer je zdravstvena opasnost za Australce, dok ne predoči sudu tražene podatke, o čemu će onda odlučiti australski mjerodavni sud. Sve to je znao, ili je morao znati Đokovićev tim.

U isto vrijeme, na australski teritorij ulaze cijepljeni putnici s administrativnom potvrdom o cijepljenju, koji mogu biti zaraženi Covidom i prenositi ga Australcima, samo će se to pokazati tijekom vremena i ući u nekakvu statistiku. Pokušajmo još pojasniti.

S jedne strane imamo zdravog Đokovića, kome, kao i njegovim nedovoljnim podatcima pravni sustav Australije u startu ne vjeruje, tražeći dovoljne, zakonske podrobnosti o oslobađanju od cijepljenja, a s druge cijepljene, kojima sustav vjeruje na temelju potvrde žmireći, je li, na mogućnost da su ili možda zaraženi, ili možda širitelji Covida… O tomu da zdravi Đoković ulazi na teritorij Australije, uz mogućnost da se razboli, ni riječi. Ulazi, ako mu Zakon dopusti, zdrav, na vlastitu odgovornost.

Velika je stvar da legislativni sustav postoji i djeluje jednako na sve. I na svjetski poznate i na svjetski nepoznate. Opasnost, ako postoji, jednaka je. Želja je zaštita stanovništva. Rizik nikada nije moguće u potpunosti izbjeći. U ovom, slučaju poznatog, snosi ga i veliki tenisač, ali i teniski sport. I svjetski sport u cjelini. U stalim spomenutim slučajevima nepoznatih, cijepljenih, vjerojatno nitko…

Ne bi li, da se gorko našalimo, na ulazu u Australiju, ali i na teritorije drugih država, trebala stajati ona modificirana, Danteovska: lasciate ogni logica voi ch’entrate… U prijevodu – Ostavite svaku logiku vi, koji ulazite…

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari