Pratite nas

Pregled

Ilčić u Bujici: HDZ je skrenuo oštro ulijevo; na vlasti je koalicija lijevog centra!

Objavljeno

na

 Predsjednik Hrasta Ladislav Ilčić, gostujući u Bujici na Z1 televiziji izjavio je da je njegova stranka istupila iz vladajuće koalicije “jer im je važniji svjetonazor od fotelja i honorara” i potvrdio: – Glavnu ideološku riječ unutar koalicije vodi HNS, HDZ-ovi zastupnici su toliko nisko pali da više drže do uspuhane Marije Puh nego izvanrednog Davora Ive Stiera!

Ilčić smatra da trenutačna Vlada više nije izraz volje hrvatskih birača: ”Plenković će vladati tako dugo dok ima dovoljan broj ruku u parlamentu, samo je pitanje koliko je to opravdano prema biračima i prema nama koji smo ušli u koaliciju očekujući da HDZ bude demokršćanska stranka i da ova Vlada bude desnog centra, kao što su se javno i prikazivali. Međutim, kada je Andrej Plenković oštro skrenuo ulijevo, Hrast više nije mogao podupirati takvu politiku. Bili smo spremni na suradnju, ali uvijek postoje neke granice koje ne smijemo prijeći. Još prije par mjeseci rekli smo premijeru da ako idu u ratifikaciju Istanbulske konvencije – mi izlazimo iz vladajuće koalicije. Svi su oni demokršćani, a mnogi su glasovali su za, neki iz HDZ-a glasovali su i protiv, no to nije bilo dovoljno; mogli su spriječiti ratifikaciju da su postupili isto kao i Hrastov zastupnik Zekanović. Da su Plenkoviću još samo trojica rekla ne i zaprijetili izlaskom iz vladajućeg Kluba, a ne samo glasovanjem protiv, onda bi i parlamentarna većina pala na 75 pa bi Plenković trebao birati između Istanbulske konvencije i opstanka Vlade.”

 

PLENKOVIĆ UZ POMOĆ CVITANA KONTROLIRA VLADAJUĆU VEĆINU?!

 

Voditelj je upitao predsjednika Hrasta bi li Plenković uz pomoć Cvitana kreirao većinu i našao zamjenu poput Sauche, da je kojim slučajem izgubio potporu još trojice zastupnika HDZ-a, a Ilčić je odgovorio: ”Vjerojatno da! Npr. Silvano Hrelja je glasovao i za proračun i za Martinu Dalić. U politici imate ljude koji bi sve učinili da ostanu na svojim pozicijama… Osobno, kada sam vidio da se neke stvari ne slažu s mojim uvjerenjima, odrekao sam se honorara od 10 tisuća kuna, a i sada sam dao ostavku na mjesto savjetnika u Ministarstvu kulture koje mi je donosilo 4.000 kuna. Kada imate šestero djece svaka vam kuna znači, no uvjerenja su ipak važnija, to je ono nešto zbog čega se pošteni ljudi bave politikom. Hrast je na ovom slučaju pokazao da smo se spremni odreći svojih pozicija zbog vlastitih vrijednosti. Istanbulska konvencije uništava naše vrijednosti i zato smo rekli da ispod ove crne nećemo ići.”

 

Izlazak iz ovakve vladajuće koalicije za Ilčića predstavlja rasterećenje: “Sretan sam radi svega ovoga, jer su maske napokon pale. Sada znamo na čemu smo. Najgore je kada raspravljamo o lovu i ribolovu, onda ne znate kakva je Vlada. No, sada to znamo, jer je Istanbulska konvencija bila važan indikator temeljem kojeg se jasno vidi da je HDZ skrenuo oštro ulijevo, ali i da se na desnom dijelu političkog spektra otvorio veliki prostor.”

 

SDP JE USPIO PRIDOBITI HDZ NA SVOJU STRANU!

 

Ilčić je komentirao i pljesak ljevice, nakon što je u Saboru izglasana Istanbulska konvencija: ”Sjetite se samo 2008. godine. Najljevije zakone donijela je tzv. desna vlada. Kada ljevičari uspiju pridobiti tzv. desnicu, onda je jasno da u Hrvatskoj zapravo nema oporbe. Nas napadaju da smo marginalci, ali mi zastupamo većinu Hrvatskog naroda! Pljesak SDP-a iščitavam tako da su ljevičari ponovo uspjeli pridobiti HDZ  na svoju stranu. Oni otvoreno likuju, jer misle da su dobro obavili svoj posao. Kada političari grubo izdaju svoj narod onda imate situaciju po kojoj ispada da HDZ-ovci odjednom drže do riječi uspuhane Marije Puh, a ne do onoga što je u Saboru govorio izvanredni Davor Ivo Stier.”

 

Govor Davora Ive Stiera o Istanbulskoj konvenciji, Bujica je pustila u cijelosti, uz napomenu voditelja da je namjerno stavljen na saborski dnevni red u vijeme kada se na nacionalnim televizijama emitiraju vijesti, tako da ga vidi što manje ljudi. Ilčić je komentirao Stiera: “Gospodina Stiera je bilo užitak slušati i čestitao sam mu na izlaganju. Pokazao je veliku širinu i razumijevanje problema. Svi koji su mu replicirali – ispali su smiješni, uključujući i Vesnu Pusić! Zamislite, u jednom županijskom odboru HDZ-a bilo je preko 90 posto osoba koje su digle ruku za ratifikaciju, ali se našla i jedna gospođa među njima i upitala ih jesu li uopće oni tu Konvenciju pročitali?! Većina je odgovorila da nisu! Onda im je ona fino objasnila što to u biti donosi, ali nitko od njih nije promijenio mišljenje! Dužnosnike HDZ-a uopće ne zanimaju argumenti, a 90 posto njih je tamo da misli isti kao što misli njihov šef, u ovom slučaju Andrej Plenković! Znači: nije na njima da čitaju, na njima je da slušaju!”

 

ILČIĆ: VLADAJUĆA KOALICIJA JE KAOS!

 

Ilčić je u Bujici opisao i kako stvarno funkcionira vladajuća koalicija: ”Cijelo smo vrijeme na ideološkom polju ratovali s HNS-om, a HDZ je bio preslab za to. Ratovali smo i oko obiteljskog zakona; HNS je ustrajao na tome da djeca mogu biti jednako posvojena od bračnih i izvanbračnih partnera. Prema europskim zakonima jednako je izvanbračno i istospolno, što znači ako sve to izjednačite, onda će istospolni moći posvajati djecu! No, HDZ-ove zastupnike ni za to nije bilo briga. U vladajućoj koaliciji uopće nije dobra situacija, tamo glavnu riječ vodi SDSS-a i HNS-a, a oni su većinom lijevo orijentirani. Zato bih ovu Vladu s pravom nazvao lijevom vladom! Osim što su lijevi, ispadaju i diletanti – HNS skupa sa svojom ministricom Divjak kaže da se u školama ne uči o vjeri, a imamo vjeronauk! Oni ne poznaju temeljne činjenice iz svoga resora, važno im je samo da imaju ministricu. A ministrica koja se klela u proceduru, najboljeg kandidata za obrazovnu reformu odbija. Na slučaju Matka Glunčića i HNS i HDZ je pokazao da im stručnost ništa ne znači, nego da samo žele trgovati!”

 

Ladislav Ilčić u emisiji je ministricu Blaženku Divjak usporedio s “kumicom s placa koja umjesto sira i vrhnja, prodaje laptope“…

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Izetbegović i Čović prepirali se pred Tuskom oko Pelješkog mosta

Objavljeno

na

Objavio

Posjet predsjednika Europskog vijeća Donalda Tuska BiH u četvrtak je bio novi povod za javnu polemiku dvojice najviših bošnjačkih i hrvatskih dužnosnika u toj zemlji oko Pelješkog mosta.

Tusk je u Sarajevu bio u sklopu turneje po državama zapadnog Balkana. Sastao se s članovima predsjedništva i prisustvovao potpisivanju ugovora između predstavnika Vijeća ministara BiH i Europske investicijske banke (EIB) o kreditima vrijednima oko 150 milijuna eura za gradnju dvije nove dionice autoceste na koridoru V c koji povezuje Ploče i Budimpeštu.

Predsjedatelj predsjedništva Bakir Izetbegović izjave za novinare iskoristio je kako bi ponovo istaknuo pitanje Pelješkog mosta zatraživši javno od Tuska “da pomogne” kako bi se našlo zadovoljavajuće rješenje.

“Zamolio sam Tuska da nam pomogne naći obostrano prihvatljivo rješenje koje će zadovoljiti interese i Hrvatske i BiH… Ništa ni više ni manje od toga”, kazao je Izetbegović pojašnjavajući kako to u slučaju njegove zemlje znači ostvarenje onih prava koja proistječu iz Konvencije UN o pravu mora.

Time je aludirao na raniji zahtjev da se prije gradnje mosta utvrdi granica na moru i definira koridor iz Neumskog zaljeva prema međunarodnim vodama u Jadranskom moru.

Mimo uobičajenog protokola intervenirao je hrvatski član predsjedništa Dragan Čović koji je poručio kako ono što je kazao Iztebegović nije stajalište BiH nego njegovo osobno.

“Pelješki most je pitanje Republike Hrvatske, ne i Bosne i Hercegovine”, kazao je Čović dodajući kako je neprimjereno polemiziranje o takvim pitanjima pred prijateljima.

“Zahvaljujemo Europskoj uniji što je podržala takav projekt. Mi moramo svoja stajališta usaglasiti u BiH pa onda s njima izlaziti u javnost. To je, uz ostalo, rezultat izborne kampanje”, rekao Čović.

Najavio je kako će službeno i usuglašeno stajalište BiH o tome biti predstavljeno na summitu EU-zapadni Balkan koji se 17. svibnja održava u Sofiji.

Tusk je pitanje Pelješkog mosta ignorirao, a za skup u Sofiji je rekao da će biti dobra prilika da se potvrdil europska perspektiva za cijeli zapadni Balkan.

“EU je najpouzdaniji partner i najveći donator regije”, kazao je predsjednik Europskog vijeća ističući kako je to slučaj i sa BiH koja 70 posto svog izvoza plasira upravo na tržište Unije no još je važnijim ocijenio to što EU i države regije dijele zajedničke vrijednosti.

Pozvao je ipak da se već sada bolje surađuje na sigurnosnom planu radi učinkovitijeg suočavanja s izazovima poput migrantske krize, organiziranog kriminala i terorizma.

U odnosu na BiH, potvrdio je Tusk, EU je spremna nastaviti provoditi svoja obećanja i pomoći ali i kazati što je brine.

“Brine nas izborna reforma. EU doista želi da se ovaj trenuti zastoj (u izmjeni izbornog zakona) adekvatno riješi u najboljem interesu BiH. EU uči da međuetničke i međuvjerske napetosti stvaraju problem i ne pridonose dobru ali i da pomirenje doista jeste moguće čak i među zakletim neprijateljima a rezultat toga je napredak i bolji život za sve građane”, kazao je Tusk.

Izetbegović se Tusku zahvalio na kontinuiranoj potpori BiH u procesu europskih integracija istčući kako složeni ustroj njegove zemlje uvjetuje njenu sporost na europskom putu i u provedbi reformi.

“Ponekad se čini da krize u BiH ne prestaju no stanje je puno bolje nego što se to percipira i nego što to mediji izveštavaju”, ustvrdio je Iztebegović koji cijeni kako je za protekle tri godine ipak ostvaren značajan napredak, posebice na gospodarskom planu.

Dodao je kako za BiH nema drugog puta osim europskoga, ponoviši ocjenu kako BiH unatoč svim zaprekama do 2025. može biti spremna za punopravno članstvo u Uniji

Tusk je iz Sarajeva otputovao u Skoplje, zadnje odredište turneje po zemljama regije.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

Tjednik Novosti mora platiti Mirjani Hrgi 40.000 kn

Objavljeno

na

Objavio

Općinski građanski sud u Zagrebu u sporu novinarke Mirjane Hrge protiv Srpskog narodnog vijeća (SNV), izdavača tjednika Novosti, u četvrtak je donio nepravomoćnu presudu kojom se nalaže SNV-u da Mirjani Hrgi isplati 40.000 kuna zbog povrede osobnosti tekstom “Suicid iz zasjede”, objavljenog u svibnju 2016.

Osim tog novčanog iznosa, SNV-u je naloženo da Hrgi nadoknadi troškove parničnog postupka u iznosu od 7750 kuna, uvećanom za zatezne kamate.

Nepravomoćna presuda uslijedila je nakon postupka kojeg je Hrga pokrenula zbog teksta objavljenog u rubrici “Katran i perje” u kojem je autor Petar Glodić napisao da “u vrijeme kada je HTV okupiran desničarskim fanaticima, dovođenje Mirjane Hrge na RTL najveće je medijsko samoubojstvo u povijesti Hrvatske”, te kako Hrga “i dalje rutinski vozi na autopilotu iz vremena Motrišta”.

Hrga je kasnije napustila mjesto urednice i voditeljice emisije RTL Danas. Kako se navodi u obrazloženju presude, nakladnik Novosti u ovom postupku nije dokazao da postoje pretpostavke koje bi ga oslobodile od odgovornosti za štetu koja je prouzročena tužiteljici.

“Tvrdnja da se radi o vrijednosnim sudovima autora članka nije osnovana iz razloga što navođenje tvrdnje da je dovođenje nekog novinara na neku televiziju najveće medijsko samoubojstvo u povijesti Hrvatske još i može predstavljati vrijednosni sud, ali kada se taj vrijednosni sud stavi u kontekst informacije prikazivanjem tužiteljice kao desničarskog fanatika, tada se ne radi o vrijednosnom sudu”, ističe se u obrazloženju u kojem se navodi kako se ne radi o “vrijednosnom sudu čije je objavljivanje bilo u javnom interesu”.

Prikazivanje Hrge u uvredljivom i negativnom kontekstu

Osim toga, navodi se u obrazloženju, ta informacija nije dana u dobroj vjeri, već isključivo s ciljem da se Hrga prikaže u uvredljivom i negativnom kontekstu.

Presuda je uslijedila nakon što je Hrga početkom travnja svjedočila pred sudom, gdje je ocijenila da “u Hrvatskoj trenutno postoji jedna nova vrsta fašizma”, spominjući novinare koji su navikli na jedan način izvještavanja i čim im je ponuđen novi kut gledanja, koji se ne poklapa s njihovim mišljenjima i navikama, to im postaje nedopustivo.

Time se jasno novinaru daje do znanja da se takvo ponašanje neće tolerirati i da mu “više nema kruha u Hrvatskoj”, rekla je Hrga. Navela je kako od prošle jeseni više nije zaposlena kao novinarka, trenutno se “čisti od sve zagađenosti u hrvatskom novinarstvu” i sumnja da bi je nakon svega ijedna redakcija zaposlila, i to isključivo zato “što je pritisak koji se stvori objavom ovakvih tekstova nepodnošljiv”.

Ustvrdila je kako ju je nakon šest godina izbivanja iz Hrvatske iznenadio animozitet među kolegama, te da je diskriminirana “jer se u nekom trenutku izjasnila kao Hrvatica i katolkinja”. U postupku je svjedočio Hrgin suprug Staša Stefanović, koji je izjavio kako je zbog etiketiranja bila “turobna, jadna i potištena” i tjednima se propitivala je li “nacionalist, šovinist, mrzi li Srbe i ljude druge vjere”, a da ju je kumica na Dolcu kod koje kupuje voće i povrće “počela gledati s podozrenjem”.

Također je svjedočio novinar HRT-a Damir Smrtić, koji je ustvrdio kako je u telefonskom razgovoru nakon objave utuženog članka Hrga bila “uznemirena, pod stresom i općenito joj je bilo vrlo neugodno”.

Kako je potvrdila odvjetnica SNV-a, na prvostupanjsku presudu bit će uložena žalba u zakonskom roku.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati