Connect with us

Pregled

Ilčić u Bujici: HDZ je skrenuo oštro ulijevo; na vlasti je koalicija lijevog centra!

Published

on

 Predsjednik Hrasta Ladislav Ilčić, gostujući u Bujici na Z1 televiziji izjavio je da je njegova stranka istupila iz vladajuće koalicije “jer im je važniji svjetonazor od fotelja i honorara” i potvrdio: – Glavnu ideološku riječ unutar koalicije vodi HNS, HDZ-ovi zastupnici su toliko nisko pali da više drže do uspuhane Marije Puh nego izvanrednog Davora Ive Stiera!

Ilčić smatra da trenutačna Vlada više nije izraz volje hrvatskih birača: ”Plenković će vladati tako dugo dok ima dovoljan broj ruku u parlamentu, samo je pitanje koliko je to opravdano prema biračima i prema nama koji smo ušli u koaliciju očekujući da HDZ bude demokršćanska stranka i da ova Vlada bude desnog centra, kao što su se javno i prikazivali. Međutim, kada je Andrej Plenković oštro skrenuo ulijevo, Hrast više nije mogao podupirati takvu politiku. Bili smo spremni na suradnju, ali uvijek postoje neke granice koje ne smijemo prijeći. Još prije par mjeseci rekli smo premijeru da ako idu u ratifikaciju Istanbulske konvencije – mi izlazimo iz vladajuće koalicije. Svi su oni demokršćani, a mnogi su glasovali su za, neki iz HDZ-a glasovali su i protiv, no to nije bilo dovoljno; mogli su spriječiti ratifikaciju da su postupili isto kao i Hrastov zastupnik Zekanović. Da su Plenkoviću još samo trojica rekla ne i zaprijetili izlaskom iz vladajućeg Kluba, a ne samo glasovanjem protiv, onda bi i parlamentarna većina pala na 75 pa bi Plenković trebao birati između Istanbulske konvencije i opstanka Vlade.”

 

PLENKOVIĆ UZ POMOĆ CVITANA KONTROLIRA VLADAJUĆU VEĆINU?!

 

Voditelj je upitao predsjednika Hrasta bi li Plenković uz pomoć Cvitana kreirao većinu i našao zamjenu poput Sauche, da je kojim slučajem izgubio potporu još trojice zastupnika HDZ-a, a Ilčić je odgovorio: ”Vjerojatno da! Npr. Silvano Hrelja je glasovao i za proračun i za Martinu Dalić. U politici imate ljude koji bi sve učinili da ostanu na svojim pozicijama… Osobno, kada sam vidio da se neke stvari ne slažu s mojim uvjerenjima, odrekao sam se honorara od 10 tisuća kuna, a i sada sam dao ostavku na mjesto savjetnika u Ministarstvu kulture koje mi je donosilo 4.000 kuna. Kada imate šestero djece svaka vam kuna znači, no uvjerenja su ipak važnija, to je ono nešto zbog čega se pošteni ljudi bave politikom. Hrast je na ovom slučaju pokazao da smo se spremni odreći svojih pozicija zbog vlastitih vrijednosti. Istanbulska konvencije uništava naše vrijednosti i zato smo rekli da ispod ove crne nećemo ići.”

 

Izlazak iz ovakve vladajuće koalicije za Ilčića predstavlja rasterećenje: “Sretan sam radi svega ovoga, jer su maske napokon pale. Sada znamo na čemu smo. Najgore je kada raspravljamo o lovu i ribolovu, onda ne znate kakva je Vlada. No, sada to znamo, jer je Istanbulska konvencija bila važan indikator temeljem kojeg se jasno vidi da je HDZ skrenuo oštro ulijevo, ali i da se na desnom dijelu političkog spektra otvorio veliki prostor.”

 

SDP JE USPIO PRIDOBITI HDZ NA SVOJU STRANU!

 

Ilčić je komentirao i pljesak ljevice, nakon što je u Saboru izglasana Istanbulska konvencija: ”Sjetite se samo 2008. godine. Najljevije zakone donijela je tzv. desna vlada. Kada ljevičari uspiju pridobiti tzv. desnicu, onda je jasno da u Hrvatskoj zapravo nema oporbe. Nas napadaju da smo marginalci, ali mi zastupamo većinu Hrvatskog naroda! Pljesak SDP-a iščitavam tako da su ljevičari ponovo uspjeli pridobiti HDZ  na svoju stranu. Oni otvoreno likuju, jer misle da su dobro obavili svoj posao. Kada političari grubo izdaju svoj narod onda imate situaciju po kojoj ispada da HDZ-ovci odjednom drže do riječi uspuhane Marije Puh, a ne do onoga što je u Saboru govorio izvanredni Davor Ivo Stier.”

 

Govor Davora Ive Stiera o Istanbulskoj konvenciji, Bujica je pustila u cijelosti, uz napomenu voditelja da je namjerno stavljen na saborski dnevni red u vijeme kada se na nacionalnim televizijama emitiraju vijesti, tako da ga vidi što manje ljudi. Ilčić je komentirao Stiera: “Gospodina Stiera je bilo užitak slušati i čestitao sam mu na izlaganju. Pokazao je veliku širinu i razumijevanje problema. Svi koji su mu replicirali – ispali su smiješni, uključujući i Vesnu Pusić! Zamislite, u jednom županijskom odboru HDZ-a bilo je preko 90 posto osoba koje su digle ruku za ratifikaciju, ali se našla i jedna gospođa među njima i upitala ih jesu li uopće oni tu Konvenciju pročitali?! Većina je odgovorila da nisu! Onda im je ona fino objasnila što to u biti donosi, ali nitko od njih nije promijenio mišljenje! Dužnosnike HDZ-a uopće ne zanimaju argumenti, a 90 posto njih je tamo da misli isti kao što misli njihov šef, u ovom slučaju Andrej Plenković! Znači: nije na njima da čitaju, na njima je da slušaju!”

 

ILČIĆ: VLADAJUĆA KOALICIJA JE KAOS!

 

Ilčić je u Bujici opisao i kako stvarno funkcionira vladajuća koalicija: ”Cijelo smo vrijeme na ideološkom polju ratovali s HNS-om, a HDZ je bio preslab za to. Ratovali smo i oko obiteljskog zakona; HNS je ustrajao na tome da djeca mogu biti jednako posvojena od bračnih i izvanbračnih partnera. Prema europskim zakonima jednako je izvanbračno i istospolno, što znači ako sve to izjednačite, onda će istospolni moći posvajati djecu! No, HDZ-ove zastupnike ni za to nije bilo briga. U vladajućoj koaliciji uopće nije dobra situacija, tamo glavnu riječ vodi SDSS-a i HNS-a, a oni su većinom lijevo orijentirani. Zato bih ovu Vladu s pravom nazvao lijevom vladom! Osim što su lijevi, ispadaju i diletanti – HNS skupa sa svojom ministricom Divjak kaže da se u školama ne uči o vjeri, a imamo vjeronauk! Oni ne poznaju temeljne činjenice iz svoga resora, važno im je samo da imaju ministricu. A ministrica koja se klela u proceduru, najboljeg kandidata za obrazovnu reformu odbija. Na slučaju Matka Glunčića i HNS i HDZ je pokazao da im stručnost ništa ne znači, nego da samo žele trgovati!”

 

Ladislav Ilčić u emisiji je ministricu Blaženku Divjak usporedio s “kumicom s placa koja umjesto sira i vrhnja, prodaje laptope“…

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari