Pratite nas

Pregled

Ilčić u Bujici: HDZ je skrenuo oštro ulijevo; na vlasti je koalicija lijevog centra!

Objavljeno

na

 Predsjednik Hrasta Ladislav Ilčić, gostujući u Bujici na Z1 televiziji izjavio je da je njegova stranka istupila iz vladajuće koalicije “jer im je važniji svjetonazor od fotelja i honorara” i potvrdio: – Glavnu ideološku riječ unutar koalicije vodi HNS, HDZ-ovi zastupnici su toliko nisko pali da više drže do uspuhane Marije Puh nego izvanrednog Davora Ive Stiera!

Ilčić smatra da trenutačna Vlada više nije izraz volje hrvatskih birača: ”Plenković će vladati tako dugo dok ima dovoljan broj ruku u parlamentu, samo je pitanje koliko je to opravdano prema biračima i prema nama koji smo ušli u koaliciju očekujući da HDZ bude demokršćanska stranka i da ova Vlada bude desnog centra, kao što su se javno i prikazivali. Međutim, kada je Andrej Plenković oštro skrenuo ulijevo, Hrast više nije mogao podupirati takvu politiku. Bili smo spremni na suradnju, ali uvijek postoje neke granice koje ne smijemo prijeći. Još prije par mjeseci rekli smo premijeru da ako idu u ratifikaciju Istanbulske konvencije – mi izlazimo iz vladajuće koalicije. Svi su oni demokršćani, a mnogi su glasovali su za, neki iz HDZ-a glasovali su i protiv, no to nije bilo dovoljno; mogli su spriječiti ratifikaciju da su postupili isto kao i Hrastov zastupnik Zekanović. Da su Plenkoviću još samo trojica rekla ne i zaprijetili izlaskom iz vladajućeg Kluba, a ne samo glasovanjem protiv, onda bi i parlamentarna većina pala na 75 pa bi Plenković trebao birati između Istanbulske konvencije i opstanka Vlade.”

 

PLENKOVIĆ UZ POMOĆ CVITANA KONTROLIRA VLADAJUĆU VEĆINU?!

 

Voditelj je upitao predsjednika Hrasta bi li Plenković uz pomoć Cvitana kreirao većinu i našao zamjenu poput Sauche, da je kojim slučajem izgubio potporu još trojice zastupnika HDZ-a, a Ilčić je odgovorio: ”Vjerojatno da! Npr. Silvano Hrelja je glasovao i za proračun i za Martinu Dalić. U politici imate ljude koji bi sve učinili da ostanu na svojim pozicijama… Osobno, kada sam vidio da se neke stvari ne slažu s mojim uvjerenjima, odrekao sam se honorara od 10 tisuća kuna, a i sada sam dao ostavku na mjesto savjetnika u Ministarstvu kulture koje mi je donosilo 4.000 kuna. Kada imate šestero djece svaka vam kuna znači, no uvjerenja su ipak važnija, to je ono nešto zbog čega se pošteni ljudi bave politikom. Hrast je na ovom slučaju pokazao da smo se spremni odreći svojih pozicija zbog vlastitih vrijednosti. Istanbulska konvencije uništava naše vrijednosti i zato smo rekli da ispod ove crne nećemo ići.”

 

Izlazak iz ovakve vladajuće koalicije za Ilčića predstavlja rasterećenje: “Sretan sam radi svega ovoga, jer su maske napokon pale. Sada znamo na čemu smo. Najgore je kada raspravljamo o lovu i ribolovu, onda ne znate kakva je Vlada. No, sada to znamo, jer je Istanbulska konvencija bila važan indikator temeljem kojeg se jasno vidi da je HDZ skrenuo oštro ulijevo, ali i da se na desnom dijelu političkog spektra otvorio veliki prostor.”

 

SDP JE USPIO PRIDOBITI HDZ NA SVOJU STRANU!

 

Ilčić je komentirao i pljesak ljevice, nakon što je u Saboru izglasana Istanbulska konvencija: ”Sjetite se samo 2008. godine. Najljevije zakone donijela je tzv. desna vlada. Kada ljevičari uspiju pridobiti tzv. desnicu, onda je jasno da u Hrvatskoj zapravo nema oporbe. Nas napadaju da smo marginalci, ali mi zastupamo većinu Hrvatskog naroda! Pljesak SDP-a iščitavam tako da su ljevičari ponovo uspjeli pridobiti HDZ  na svoju stranu. Oni otvoreno likuju, jer misle da su dobro obavili svoj posao. Kada političari grubo izdaju svoj narod onda imate situaciju po kojoj ispada da HDZ-ovci odjednom drže do riječi uspuhane Marije Puh, a ne do onoga što je u Saboru govorio izvanredni Davor Ivo Stier.”

 

Govor Davora Ive Stiera o Istanbulskoj konvenciji, Bujica je pustila u cijelosti, uz napomenu voditelja da je namjerno stavljen na saborski dnevni red u vijeme kada se na nacionalnim televizijama emitiraju vijesti, tako da ga vidi što manje ljudi. Ilčić je komentirao Stiera: “Gospodina Stiera je bilo užitak slušati i čestitao sam mu na izlaganju. Pokazao je veliku širinu i razumijevanje problema. Svi koji su mu replicirali – ispali su smiješni, uključujući i Vesnu Pusić! Zamislite, u jednom županijskom odboru HDZ-a bilo je preko 90 posto osoba koje su digle ruku za ratifikaciju, ali se našla i jedna gospođa među njima i upitala ih jesu li uopće oni tu Konvenciju pročitali?! Većina je odgovorila da nisu! Onda im je ona fino objasnila što to u biti donosi, ali nitko od njih nije promijenio mišljenje! Dužnosnike HDZ-a uopće ne zanimaju argumenti, a 90 posto njih je tamo da misli isti kao što misli njihov šef, u ovom slučaju Andrej Plenković! Znači: nije na njima da čitaju, na njima je da slušaju!”

 

ILČIĆ: VLADAJUĆA KOALICIJA JE KAOS!

 

Ilčić je u Bujici opisao i kako stvarno funkcionira vladajuća koalicija: ”Cijelo smo vrijeme na ideološkom polju ratovali s HNS-om, a HDZ je bio preslab za to. Ratovali smo i oko obiteljskog zakona; HNS je ustrajao na tome da djeca mogu biti jednako posvojena od bračnih i izvanbračnih partnera. Prema europskim zakonima jednako je izvanbračno i istospolno, što znači ako sve to izjednačite, onda će istospolni moći posvajati djecu! No, HDZ-ove zastupnike ni za to nije bilo briga. U vladajućoj koaliciji uopće nije dobra situacija, tamo glavnu riječ vodi SDSS-a i HNS-a, a oni su većinom lijevo orijentirani. Zato bih ovu Vladu s pravom nazvao lijevom vladom! Osim što su lijevi, ispadaju i diletanti – HNS skupa sa svojom ministricom Divjak kaže da se u školama ne uči o vjeri, a imamo vjeronauk! Oni ne poznaju temeljne činjenice iz svoga resora, važno im je samo da imaju ministricu. A ministrica koja se klela u proceduru, najboljeg kandidata za obrazovnu reformu odbija. Na slučaju Matka Glunčića i HNS i HDZ je pokazao da im stručnost ništa ne znači, nego da samo žele trgovati!”

 

Ladislav Ilčić u emisiji je ministricu Blaženku Divjak usporedio s “kumicom s placa koja umjesto sira i vrhnja, prodaje laptope“…

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Pregled

JAKOV SEDLAR: Srbijanski teror nad Hrvatskom još uvijek traje!

Objavljeno

na

Objavio

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

Hasanbegović: Bandić je susretom s Palmom pogazio dostojanstvo svoje, institucije koju obnaša, i svih građana RH

Objavljeno

na

Objavio

Nakon što je primio Dragana Markovića Palmu – Neovisni za Hrvatsku Bandiću su uskratili podršku. Ima li i dalje zagrebački gradonačelnik većinu u Gradskoj skupštini? Hoće li oporba srušiti proračun, a time i gradonačelnika? Čekaju li Zagrepčane novi izbori, u Otvorenom su govorili Andrija Mikulić, predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba, Gordan Maras, predsjednik zagrebačkog SDP-a, Zlatko Hasanbegović (Neovisni za Hrvatsku), Anka Mrak-Taritaš, predsjednica Građansko-liberalnog saveza i Gordana Rusak iz Kluba zastupnika Stranke rada i soldarnosti BM 365.

Hasanbegović ‘oprostio’ Bandiću

“Neovisni za Hrvatsku nisu uskratili potporu zagrebačkom gradonačelniku, jer mu je nisu ni dali. Mandat gradonačelniku dali su građani. Skupština donosi odluke iz svog djelokruga, a u njoj postoji sporazum o ‘radnoj tj. tehničkoj većini'”., kazao je Zlatko Hasanbegović. “Taj sporazum vrijedi, a ukoliko članica sporazuma nije zadovoljna s našom suradnjom, već sutra može naći nove partnere, npr. gospođu Mrak-Taritaš”, dodao je. Ponovio je da je Bandić susretom s Palmom pogazio dostojanstvo svoje, institucije koju obnaša, i svih građana RH. “Iz trećega puta se ispričao građanima. Tom isprikom slučaj Palme, vezano za naše sudjelovanje u Skupštini je stavljeno je ‘ad acta'”, rekao je Hasanbegović. Dodao je kako su u posjetu Zagrebu bili i predstavnici Bajine Bašte.

‘Tresla se brda, rodio se miš’

“Tresla se brda, rodio se miš. Oporba je dokazala ne može sakupiti dovoljno (26) potpisa za raspuštanje Skupštine”, rekao je Andrija Mikulić je u emisiju donio sporazum o programskoj suradnji. Hasanbegovića je pitao – jesu li Neovisni za Hrvatsku i dalje u programskoj koaliciji s Bandićem i HDZ-om. Naglasio je kako ta stranka pokazuje određenu dozu političke neozbiljnosti nekulture i ljutnje. Zlatko Hasanbegović mu je odgovorio kako u ovom slučaju nema ljutnje. “Mi smo iskazali nezadovoljstvo gradonačenikovim postupkom, napustili sjednicu i zatražili ispriku. Jedino bitno u ovom slučaju je što će biti s proračunom”, kazao je. Mikulić ga je pozvao da, kad je izašao iz Skupštine – onda izađe i iz upravnih vijeća i svih pozicija koje ima.

“Gospodine Mikuliću, vi ste potpuno irelevantni jer u Skupštini figurirate kao politički šegrt Andreja Plenkovića i provodite smjer na temelju njegovih šalabahtera”, rekao je Hasanbegović.”Vi ste zainteresirani za državotvornu politiku, a ja nikad nisam vidio da ste nešto napisali ili rekli vezano za položaj Hrvata u BiH”, odgovorio mu je Mikulić. Hasanbegović je rekao kako je o tome neprimjereno govoriti u ovoj emisiji. Hasanbegović je dodao kako je jučer na Palama s Miloradom Dodikom potvrđeno strateško partnerstvo njihove sestrinske stranke HDZ-a BiH. Upitao je “trebamo li imati i veliku Plama koaliciju u zagrebačkoj skupštini?”

Gordana Rusak iz Stranke rada i soldarnosti BM 365 je kazala kako se radi o teatru. “Spustila bih tenzije i smirila loptu”. Demantirala je da je Bandić plaćenim oglasima oštetio građane, jer je koristio budžet koji mu je na raspolaganju upravo zbog takvih stvari, promidžbe i objave oglasa i čestitki. “Glavna agenda je rušenje. Rušit ćemo kako bi mi došli na vlast, a to je potcjenjivanje glasača”, kazala je.

“Građani nisu zadovoljni ovom vlašću i gradonačelnikom. Pozivam da se ovdje ne rade performansi. Interes građana je vlast koja nema problem sa smećem, koja rješava azbestne krovove na školama, a ne ona koja politički trguje i plaća ‘picokijade’. Neovisni za Hrvatsku mogli bi se pretvoriti u ‘Ovisni o Bandiću'”, kazao je Gordan MarasGordana Rusak optužila ga je da je otišao u ‘demagoške vode’.

Anka Mrak Taritaš je kazala kako bi ovu ‘predstavu mogla gledati kući iz fotelje’. “Gospodina Palmu gradonačelnik je zvao kao gosta. Zovete li vi u goste nekoga koga ne poznajete. Suštinsko pitanje je – zašto? Ništa nije slučajno. Zvao ga je da napravi prestavu, kao što uvijek radi predstavu”, smatra Mrak Taritaš. Što se tiče većine u Skupštini – ključno je pitanje proračun. “Petina proračuna išlo je u komunalne aktivnosti, a ostatak udrugama i sponzorstvima. Skupština se može rušiti tako da 26 zastupnika s izvornim mandatom potpišu da daju mandat na raspolaganje. Drugi način je da se ruši kvorum 90 dana, a treći da ne prođe proračun – a tako pada i gradonačelnik”, kazala je.

“Nismo komunalni redari – mi smo političari. Naš politički cilj su novi izbori za Skupštinu Grada Zagreba”, kazao je Zlatko Hasanbegović. Dodao je kako je trećina Kluba SDP-a prešla Bandiću, a klub Sandre Švaljek više ne postoji. Sadašnji odnosi u Skupštini su negacija političke volje. Potpuno je bespredmetno raspravljati o tome koliko novaca treba za kante ili adventske svjećice. Ako ne postoji 21 tzv. oporbeni zastupnik – imat ćemo nove izbore. Proračun će pasti ili će Bandić naći još tri prebjega”, smatra.

‘Dignite rukice i imamo izbore’

“Da je HDZ stranka koja razmišlja o građanima Zagreba – ovog bi trenutka odlučio da neće čekati sitniš od Milana Bandića nego će prepustiti građanima Zagreba da odluče”, kazao je Gordan Maras. Anka Mrak Taritaš obratila se Hasanbegoviću i kazala kako je njegova stranka jedina u cijelosti ispunila svoja predizborna obećanja – promijenjen je naziv ‘Trga maršala Tita’. “Uvjet pod kojim se može dovesti do izbora za gradonačelnka je – rušenje proračuna. “Imate svojih pet rukica, dođite tamo i nemojte ih dignuti za proračun”, kazala je. “Naš politički cilj su novi izbori, a do njih se može doći neusvajanjem proračuna. Svih treba interesirati samo jedna stvar – postoji li ili ne postoji 21 oporbeni zastupnik”, odgovorio je Zlatko Hasanbegović. Maras je potvrdio kako oni neće dignuti ruke za proračun.

“Fascinira me kolega Maras koji je mag populizma, a efekt nula. To se vidi po Klubu SDP-a”, kazao je Andrija Mikulić. Prozvao je SDP za političku trgovinu dok je obnašao vlast na nacionalnoj razini vezano za HRT, Apis i tzv. bijelu noć. Maras ga je pozvao da se ‘sabere’.  Sugovornike je pozvao da razmisle o još jednom načinu da dođe do izbora za gradonačelnika – da gradonačelnik ne predloži proračun, ili da ga povuče. Kazao je kako će HDZ kad vidi proračun – o njemu odlučivati, a sugovornike je upitao znaju li koliko izbori koštaju.

Maske su pale, kazala je Gordana Rusak. “Emisija je pokazala kako nije bitno što će gradonačelnik raditi, cilj je samo rušenje njega i Skupštine. Oporba nije ni vidjela prijedlog proračuna”, kazala je. Maras i Hasanbegović su potom podsjetili kako je gospođa Rusan iz Mosta otišla u HSLS, a potom kod Bandića. Maras je kazao kako i jest problem što su se građani priviknuli da se sve može riještit ‘političku trgovinu’. “Bandić njima drži većinu na razini države, a oni drže Bandića na lokalnoj razini da im rješava probleme”, dodao je. Rusan je više puta ponovila kako nije članica nijedne stranke.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari