Connect with us

Pregled

Ladislav Ilčić: Rodna ideologija opasnija je od komunizma

Objavljeno

-

U organizaciji Hrvatskog katoličkog društvo prosvjetnih djelatnika ‘Biskup Srećko Badurina’ u šibenskoj je knjižnici održana tribina ‘Istina o Istanbulskoj konvenciji’, na kojoj su govorili Marija Friedrich i Ladislav Ilčić.

Borba protiv nasilja se zlupotrebljava kako bi se rodna ideologija uvela u zakone Republike Hrvatske, kazali su predavači pred brojnim istomišljenicima, a tribina je samo jedan od puteva kojim se bore da ne izgube svoj idenitet.

“Prema rodnoj ideologiji, čovjek se rađa kao neutralno biće, a kasnije može odabrati hoće li biti muškarac ili žena, ili neki drugi do sada izmišljenih rodova. Rodna ideologija, koja tvrdi da su spol i rod odvojeni, preko feminističkih pokreta i međunarodnih konferencija u Kairu 1994. i Pekingu 1995. se uključila u ključne svjetske društveno-političke procese i postala je politička paradigma.

Ona nema znanstvenu potkovu koja bi ju držala već se širi kao politička paradigma. Ona se pokušava ispod radara ugurati u novi dokument, a jedan od njih je Istanbulska konvencija koja je prihvaćena 2011. godine. Konvencija definitivno ima dobrih stvari, jer se njome zaista bori protiv nasilja nad ženama. I jako je teško biti protiv takvog dokumenta i zato je kao trik unutra ubačena rodna ideologija. Istanbulska konvencija je međunarodni ugovor i kao takva je pravno jača od zemaljskih zakona, što znači da bi se naši zakoni trebali prilagoditi i podrediti Istanbulskoj konvenciji. Države koje ga ratificiraju obavezne su kontroli međunarodne skupine”, kazao je Ladislav Ilčić.

Kad osoba ne prihvaća vlastiti spol, nema genetski poremećaj. To se zove transeksualizam i psihički je poremećaj koji se liječi kod psihijatra, ne kirurga, istaknuli su na predavanju. “Promjena spola je nemoguća, jer je genetski kod zapisan u svakoj našoj stanici. Mi se možemo hormonalo promijeniti i ličiti na drugi spol, ali nikad nećemo biti drugog spola. Ja nikad neću biti žena”, kazao je Ilčić. Rodnu ideologiju je nazvao opasnijom od komunističke jer je ‘komunistička išla čizmom i mogla se prepoznati, a ova ide iznutra’.

Na tribini su najavili i pokretanje referenduma o ratifikaciji i vjeruju da pravno stoje jako dobro i da mogu, kao što su dosad toliko puta dokazali, pokazati svoju suverenost, prenosi Šibenski portal.

Marija Friedrich iz udruge za cjeloviti spolni odgoj Teen STAR istaknula je kako ju ova tema zanima jer je majka četvero djece, a Konvencija će ući u pitanje odgoja djece. “Rodna ideologija kaže da su spolne razlike društveno uvjetovane, odgajamo djevojčice kupnjom rozih haljina i lutki i one onda postanu curice. Spol je određen u trenutku oplodnje!

U Konvenciji se spominju stereotipi koji su negativno obojeni pojmovi, ali stereotipi su nam u određenoj količini potrebni. Zbog lučenja različitih hormona u mozgu dolazi do promjena i stoga muškarci i žene u odrasloj dobi imaju različit mozak”, kazala je Friedrich i te različitosti potkrijepila određenim primjerima.

“Muškarci i žene boje vide različito, ali i ponašaju se različito kada se vrate s posla. Žena ima potrebu iznositi svoje osjećaje, a muškarac 15 minuta šutjeti”, primjer je različitosti koji je navela.

Hrvoje Zekanović, HRAST-ov zastupnik i prvi predsjednik Hrvatskog katoličkog društvo prosvjetnih djelatnika ‘Biskup Srećko Badurina’, istaknuo je kako imaju veliku podršku crkve u ovome što rade. “Svako vrijeme ima svoje izazove, naše ima neke posebne kojima nismo uvijek dorasli, ali tu smo da se borimo i ne odustajemo”, kazao je Zekanović, prenosi Šibenski portal.

Bruna Esih: Pristajanjem na nadležnost komisije GREVIO Hrvatska se odriče bitnog dijela svoje suverenosti

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement

Komentari

Oglas