Pratite nas

Vijesti

Lagao je i o Tuđmanu?

Objavljeno

na

Josip Perković obmanuo je hrvatsku javnost kada je nedavno u velikom intervjuu u Večernjem listu ustvrdio da je poznavao Franju Tuđmana još od 1986. godine te da mu je sredio da dobije putovnicu. Perković je upoznao prvog hrvatskog predsjednika nekoliko godina kasnije, tek kada je Franjo Tuđman pobijedio na prvim demokratskim izborima i postao šef države.

Dokaz za to otkriće, koje ozbiljno dovodi u pitanje kredibilitet bivšeg šefa Udbe, riječi su samog Josipa Perkovića koji je to ustvrdio u jedinom intervjuu koji je dao prije nedavnog istupa u Večernjem listu. U velikom razgovoru koji je objavljen u Vjesniku 6. i 7. studenoga 1998. godinenovinarka Aleksa Crnjaković ga je pitala je li ranije (prije demokratskih promjena, nap. a.) poznavao Tuđmana, a Perković je nedvosmisleno odgovorio niječno.

“Ne. Upoznali smo se 1990., nakon što je postao predsjednik države”, rekao je Perković i odmah počeo s hvalospjevima Franji Tuđmanu.

“Izuzetna je ličnost. Mnogo sam naučio kroz kontakte koje sam s njim imao s obzirom na prirodu mog posla. Fascinirale su me neke njegove prosudbe. Sjećam se, jednom kasno noću, početkom prosinca 1991. godine, bili smo kod njega ministar Šušak i ja. Upravo su stigle informacije o žestokim borbama i teškom stanju na cijeloj bojišnici, što ga je pogađalo. Šutio je nekoliko trenutaka uz stisnutu šaku i potom rekao: “E, imat ćemo državu!” i počeo nam pričati tko će nas i kada, prema njegovim prosudbama, priznati. Sve se pokazalo točnim. A onoga je trenutka sve izgledalo nemogućim. Da, predsjednik se korektno odnosio prema meni i mislim da o meni nema loše mišljenje, iako sam svjestan da mu je nebrojeno puta bilo neugodno slušati priče i zahtjeve da me ukloni”, zaključio je Perković. U to je vrijeme Franjo Tuđman bio živ, a Perković nije bio pod pritiskom njemačkog pravosuđa pa nije imao razloga frizirati činjenice. Petnaest godina kasnije Tuđman je povijesna osoba, a Perković pred izručenjem Njemačkoj. Sada prikazuje svoj odnos s Tuđmanom sasvim drukčije. Ispada da su se konspirativno sastajali, zajedno sanjali o neovisnoj Hrvatskoj te da je Perković ušao u Udbu samo zato da bi jednog dana mogao sudjelovati u stvaranju hrvatske države.

“Njega sam (Tuđmana, nap. a.) upoznao slučajno, u prvi mah nisam ga ni prepoznao dok mi se nije predstavio. Jedan moj dobar znanac komunicirao je s Tuđmanom. Pa je tako počela i komunikacija između mene i Tuđmana”, tvrdi Perković u nedavnom intervjuu Večernjem listu te potanko i maštovito opisuje tajnovite sastanke koji se, sudeći prema njegovim riječima prije 15 godina, nikada nisu dogodili.

“Nakon objave Memoranduma 1986. bili smo vrlo oprezni, pa sam molio Tuđmana da nigdje slučajno ne upotrijebi moje ime, da me ne spominje, nema o tome priče ni kod kuće ni preko telefona. I to je prihvatio pa smo nastavili komunicirati”. Perković time zapravo sebe želi prikazati kao velikog hrvatskog domoljuba i vizionara. Još k tomu je dominantna osoba, pravi James Bond kojega Tuđman bespogovorno sluša.

“Služba (Udba, nap. a.) je 1987. godine predložila da se srede nejednaki kriteriji za oduzimanje putovnica. Osobno, nikada nisam nikome bio oduzeo putovnicu, niti ćete naći dokument u kojemu bih predlagao da se to nekomu učini. Kako sam bio već pomoćnik ministra, dobili smo suglasnost da damo putovnice osobama koje to zatraže. Dakle, ne da ih mi obavještavamo o tome, nego kada sljedeći put to zatraže, da dobiju dokumente i da ih se više ne odbija. Iduće jutro pozvao sam svog prijatelja preko kojega sam bio počeo komunicirati s Tuđmanom i rekao mu da pozove Tuđmana na kavu i da mu poruči da podnese zahtjev za putovnicu i da će je dobiti. Nazvao sam upravni odjel policije i rekao da će doći Tuđman te im naložio da ne rade nikakve informativne razgovore, nego da mu daju dokument bez ikakve zadrške i mudrijanja”, tvrdio je nedavno Perković u intervjuu VL-u. U jedina dva intervjua koja je dao u životu iznio je kontradiktorne tvrdnje o ključnim događajima i osobama koji ga poprilično diskreditiraju kao pouzdanog svjedoka.

[box_light]

Ankica Tuđman: Francek bi ga spomenuo u dnevnicima da ga je poznavao

Ankica Tuđman, supruga prvog hrvatskog predsjednika, nije mogla sa stopostotnom sigurnošću odgovoriti na pitanje je li Perković poznavao Tuđmana prije 1990. godine.

U kući ga nije primao. Malo je tko od njegovih sugovornika dolazio doma. Ako ga je primao, onda bi to suprug zapisao u svojim dnevnicima. Takve stvari bi sigurno zapisao. Mislim da ga nije poznavao, ali bi to bilo najbolje provjeriti u suprugovim dnevnicima – rekla je Ankica Tuđman. U Tuđmanovim dnevničkim zapisima, međutim, nigdje nismo uspjeli pronaći Josipa Perkovića. Još neki bliski suradnici Franje Tuđmana tijekom devedesetih potvrdili su nam da nije poznavao Perkovića prije demokratskih promjena. Jedan hrvatski visokorangirani umirovljeni obavještajac, koji je s kontroverznim Josipom Perkovićem radio tijekom devedesetih, kaže da mu je Perković pričao razne dogodovštine iz bivšeg sustava, ali da mu nikada nije spominjao da je poznavao Tuđmana. Telefonski smo kontaktirali i s Miroslavom Tuđmanom, ali on nije želio razgovarati o toj temi rekavši da je zauzet nekim drugim važnim poslovima.

[/box_light]

večernji list

facebook komentari

Vijesti

Uhićenje Hamdije Abdića ‘Tigra’ samo alibi za pogrom hrvatskih branitelja

Objavljeno

na

Objavio

Pravi cilj pogroma hrvatskih branitelja u BiH, posebno sad nakon izricanja presude šestorci i potvrđivanja postojanja udruženog zločinačkog pothvata, je dovesti bh. Hrvate u situaciju da se nema tko pobuniti kad im konačno bude oduzimana konstitutivnost.

Nakon izricanja presude hercegbosanskoj šestorci te u iščekivanju posljedičnog pogroma hrvatskih branitelja u BiH, svjedočili smo trima slučajevima koji bi trebali pokazati navodnu nepristranost bh. pravosuđa, piše Jurica Gudelj Dnevnik.ba

Tako je na području Konjica uhićeno 13 Bošnjaka koji se sumnjiče za ratne zločine počinjene nad Srbima u toj općini, a potom i četvorica Srba za ratne zločine počinjene nad Bošnjacima Donjeg Vakufa. Jučer je, pak, u Bihaću uhićen Hamdija Abdić zvani Tigar koji se sumnjiči za ubojstvo generala HVO-a Vlade Šantića. Da je riječ o farsi govori činjenica da nije uhićen glavni čovjek tzv. ARBiH u Bihaću, zapovjednik 5. korpusa Atif Dudaković s kojim je general Šantić sjedio prije nego što je „odveden“.

Kako se bliže božićni blagdani, a time se rapidno povećava i mogućnost uhićenja hrvatskih branitelja, čini se kako bh. pravosuđe posljednje poteze vuče kako bi kasnije moglo kazati: „vidite da nismo selektivni, ne hapsimo samo Hrvate, pa priveli smo i 13 Bošnjaka iz Konjica, četvoricu Srba iz Mrkonjić Grada, pa čak i Hamdiju Tigra“.

Perfidna je to igra bh. pravosuđa koje kontroliraju bošnjačke političko-obavještajne strukture.

Pravi cilj pogroma hrvatskih branitelja u BiH, posebno sad nakon izricanja presude šestorci i potvrđivanja postojanja udruženog zločinačkog pothvata, je dovesti bh. Hrvate u situaciju da se nema tko pobuniti kad im konačno bude oduzimana konstitutivnost.

Hrvatima se danas konstitutivnost ne može tek tako oduzeti jer još uvijek postoji veliki broj pojedinaca i organizacija koji bi se tomu žestoko usprotivili. Zbog toga se taj proces i pretvorio u mrcvarenje. No, aktiviranjem stotina optužnica protiv vojnog i političkog rukovodstva bosanskohercegovačkih Hrvata iz posljednjeg rata, doći će do novog (i posljednjeg?) vala odlaska Hrvata iz BiH.

Hrvati s razlogom ne vjeruju bh. pravosuđu koje Hrvate sudi po jednom, strožem, a Bošnjake po drugom, blažem, kaznenom zakonu. To je upravo ono što bošnjačka struktura i želi postići: njima je upravo cilj da Hrvati napuštaju BiH, a ne da im se sudi u BiH. Oni, naime, ne žele da Hrvati odsluže svoje kazne i ostanu u BiH, jer bi tako dobili stotine osoba koje bi se sutra mogle pobuniti protiv velikobošnjačke hegemonije.

Puno je pametnije, rezoniraju bošnjačke strukture, Hrvatima zaprijetiti optužnicama, neke nepravedno osuditi i time poslati poruku svima ostalima: bježite odavde dok još možete!

U cijeloj toj igri Hrvati su potpuno nespremni, ljudi su prepušteni sami sebi, te zbog nepostojanja bilo kakve strukturalne pomoći, radije biraju napuštanje BiH, nego ulazak u kafkijanske procese koji mogu skončati samo onako kako je skončao i proces Slobodana Praljka u Haagu.

Hrvati danas moraju biti organizirani i suglasni oko osnovnih problema s kojima se kao narod suočavaju u BiH: ne smije biti pregovora o konstitutivnosti vlastitoga naroda i ne smije biti kompromisa o procesuiranju branitelja.

Bosna i Hercegovina kakvu danas imamo nije onakva država kakvu želimo. Ako se Hrvati u današnjoj BiH ne osjećaju sigurno i slobodno, čemu onda služi takva BiH? Hoće li Hrvati i dalje nastaviti graditi monstruma koji jede njihove ljude, ili će se možda posvetiti zaštiti vlastitoga naroda, a o BiH neka skrbe oni koji su ju pretvorili u ono što je danas: dvije države pod jednim krovom, jedna za Srbe a druga za Bošnjake u kojoj su Hrvati očigledni višak!

Jurica Gudelj Dnevnik.ba

Hamdija Abdić Tigar uhićen zbog ubojstva generala Vlade Šantića

facebook komentari

Nastavi čitati

Vijesti

UNATOČ KIŠI: Više od tisuću studenata predalo zahtjeve i tisuće potpisa za Hrvate u BiH!

Objavljeno

na

Objavio

Unatoč jakoj kiši danas je u Zagrebu na prosvjednom skupu u organizaciji hrvatskih studenata iz Hrvatske i BiH bilo prisutno više od 1 000 studenata.

Studenti s drugim građanima okupili su se u utorak 12. prosinca na Trgu bana Josipa Jelačića u 13 sati odakle su krenuli prema Trgu sv. Marka s glavnim transparentnom „S prijezirom odbacujemo vaše podaništvo“.

Nakon okupljanja na Markovom trgu, ispred Hrvatskog sabora, otpjevana je hrvatska himna te je održana minuta šutnje u čast svim poginulim i preminulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu te svim žrtvama rata.

Studenti su naglasili kako su se okupili i prije četiri godine na istom mjestu, samo nekoliko dana nakon prvostupanjske presude hercegbosanskoj šestorki, pod geslom „Još nije kasno!“. Ipak, kako su istaknuli, vlasti su zanemarivale vrlo važne činjenice, što je dovelo do smrti „čovjeka koji je s prijezirom odbacio laži, gledao na nepravdu i koji je prezirao nelogičnost i nerad dobrog dijela predstavnika njegovog naroda, za koji je na kraju i život dao!“

Studenti su uspjeli prikupiti preko 6000 potpisa za svoje zahtjeve koje su pročitali na skupu. Naglasili su kako ne žele dozvoliti da se „Hrvatska ponižava zbog sitnih interesa“ te da iznose konkretne zahtjeve kako bi se zaštitili sunarodnjaci u Bosni i Hercegovini, jer je vrijeme da dođe „do oštrog suprotstavljanja onima koji gaze ljudska, politička, ekonomska i sva ustavna prava Hrvata u Bosni i Hercegovini“.

Među potpisnicima našli su se i saborski zastupnici iz kluba zastupnika HDZ-a, Mosta, Hrasta, nezavisni zastupnici, HSS-a,  zastupnici Europskog parlamenta, generali HV-a i HVO-a, mnogi sveučilišni profesori, akademici i javni intelektualci.

Studente je u Hrvatski sabor, gdje je i službeno predana predstavka s potpisima, primilo izaslanstvo HDZ-a na čelu s Božom Ljubićem, Mosta na čelu s Božom Petrovom i drugima,  Hrasta na čelu s Hrvojem Zekanovićem, Neovisnih za Hrvatsku na čelu sa zastupnikom Željkom Glasnovićem te Ivicom Mišićem kao zastupnikom stranke Promijenimo Hrvatsku.

Na sastanku je, kako doznajemo, više puta naglašeno kako je za Hrvate u BiH važan konsenzus političkog Zagreba. Mladi su zastupnicima istaknuli kako žele da se zajedništvom nadiđe dnevna politika po pitanju Hrvata u BiH, a sudeći po podršci iz gotovo svih parlamentarnih stranaka, to su i uspjeli.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari