Connect with us

Lagumdžija: Europski desničari žele da Hrvati u BiH ‘na mala vrata’ dobiju entitet

Objavljeno

on

Lider Socijaldemokratske stranke (SDP) BiH Zlatko Lagumdžija izjavio je da nema više nikakvih tajni i da su desničarske snage u Europskom parlamentu vrlo glasne u tome da BiH treba dalje djeliti i etnički identificirati teritorij.

Lagumdžija, koji je i zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, suglasan je sa pojedinim BiH analitičarima da je intencija pojedinih krugova u EU da se presuda Europskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić i Finci provede na način da Hrvati u BiH “na mala vrata” dobiju zaokružen teritorijalni entitet, što, kako kaže, vodi daljoj atomizaciji zemlje.

”Ni ja osobno, a ni stranka iz koje dolazim, nikad nećemo pristati na daljnje djeljenje BiH. Ako je dilema BiH ili perspektive u EU, hvala lijepo. Sa jedinstvom BiH nećemo imati europsku perspektivu i neće biti zemlja EU… Ali, ako otvorimo proces dezintegracije BiH, onda nam džaba perspektiva jer naša jedina budućnost je podjela i, nažalost, podjela koja ne može proći mirno i može značiti uvod u nešto sasvim novo i nešto sasvim drugo, koje, siguran sam, ne treba ni BiH, nijednom njenom čovjeku, nijednom narodu, ne treba ni regionu i EU”, rekao je Lagumdžija.

Ako presuda u predmetu Sejdić i Finci  ide u pravcu integracija ove zemlje, tvrdi on, ne plašimo se za europsku budućnost BiH.

On poručuje da se neće umoriti od držanja standarda, principa i vrijednosti na kojima ovo društvo počiva i u koje duboko vjeruje.

Lagumdžija kaže da mu je BiH važnija od europske i NATO perspektive.

[quote]”Mi nismo zainteresirani za (takvu) perspektivu u EU i NATO! Mi smo zanteresirani da zaista nezaustavljivo idemo tamo, ali kao jedna integrirana zemlja”, rekao je Lagumdžija.[/quote]

On odbacuje mogućnost odlaganja općih izbora koji u BiH treba da budu održani ove godine, iako priznaje da bi rezultati tih izbora dijelom mogli biti stavljeni pod sumnju.

”Prijetnje odlaganjem izbora su čiste gluposti. Izbori će biti osim ako ne bude više sile koja nije u našim rukama, bit će u prvom tjednu listopada ove godine, ako Bog da lijepe sreće, i nitko to neće moći da zaustavi. Ali ćemo imati člana Predsjedništva kojeg ne priznaju EU, Vijeće Europe, ali najvažnije je da to budu izbori koje će priznati narod BiH”, rekao je Lagumdžija u intervju za agenciju Anadolija.

Lagumdžija nije odbacio mogućnosti suradnje sa Strankom demokratske akcije (SDA), iako nedvosmisleno ponavlja da je koalicija dvije stranke stvar prošlosti i da ”SDA i SDP više nisu u nikakvoj koaliciji”. Špekulacije o obnovni suradnje dve stranke pojavile su se nakon nedavnog iznenadnog susreta šireg čelništva dvije stranke u jednom sarajevskom restoranu.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari