Connect with us

Lagumdžija: Institucije BiH trebaju djelovati, u protivnom, potrebni izvanredni izbori

Objavljeno

-

Predsjedništvo Socijaldemokratske partije (SDP)  Bosne i Hercegovine poziva predstavnike državnih institucija da dođu i rade posao za koji su izabrani od građana i za koji primaju veoma ozbiljne plaće, izjavio je lider SDP-a Zlatko Lagumdžija na pres-konferenciji nakon izvanredne sjednice Predsjedništva te stranke, održane večeras iza zatvorenih vrata u Sarajevu povodom aktualne političke situacije u BiH i prosvjeda građana.

Lagumdžija smatra da su izvanredni izbori jedina alternativa u slučaju daljnje neefikasnosti institucija, a da bi do njih došlo, treba odmah izmijeniti Ustav BiH i Izborni zakon, kazao je.

Pozvao je sve članove državnog parlamenta na stalno zasjedanje do usvajanja zakona o jedinstvenom matičnom broju građana, a članove Vijeća ministara i Predsjedništva BiH na utvrđivanje propisa i donošenje odluka u vezi sa skorim članstvom susjedne Hrvatske u Europskoj uniji.

SDP-ovi kadrovi, zastupljeni u institucijama, žele uredno izvršavati obaveze koje proističu iz sudjelovanja u vlasti, rekao je lider SDP-a.

Za prosvjede građana koji su ovih dana zahvatili Sarajevo i druga područja zemlje smatra da su opravdani i da im je pitanje jedinstvenog matičnog broja samo povod a uzrok mnogo dublje nezadovoljstvo.

Građani su, rekao je, današnjim  dostojanstvenim okupljanjem u glavnom gradu BiH pokazali demokratski kapacitet.

Politika ne smije imati upliva u to, lideri trebaju čuti glas naroda, naglasio je Lagumdžija.

Vanredna sjednica Predsjedništva SDP-a BiH trajala je četiri sata a pres-konferencija završena iza ponoći.

bljesak.info

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas