Pratite nas

Lagumdžija je ignorirao izboru volju Hrvata

Objavljeno

na

BiH je puno izgubila u protekle četiri godine zbog loših procjena ključnih političkih aktera, zbog njihove tvrdoglavosti i istrajavanja na vlastitim stavovima koji očigledno nisu vodili naprijed, izjavio je zamjenik predsjednika i kandidat SDA za člana Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

bakir izetbegović-Počelo je s Lagumdžijinim pokušajem da oslabi etnički koncept izborom hrvatskog člana Predsjedništva bošnjačkim glasovima i konstituiranjem federalne vlade bez HDZ BiH, ignorirajući na taj način izbornu volju većine Hrvata u BiH.

Njegov cilj da oslabi etnički koncept je rezultirao jačanjem tog koncepta, dao je argument onima koji tvrde da su Hrvati majorizirani, da je potrebno naći nova rješenja za zaštitu njihove pozicije u BiH, spominju se čak i teritorijalni preustroji, izjavio je Izetbegović banjalučkim Nezavisnim novinama.

Izetbegović je, kako prenosi HMS, kazao i kako treba pronaći mehanizam kako bi se spriječila majorizacija Hrvata.

-Što se tiče Hrvata, ni tu se ne može govoriti o ustupcima, već o mehanizmima koji će onemogućiti majorizaciju brojnijih naroda nad njima. Ni Srbi ni Bošnjaci nisu odoljeli da Hrvatima biraju predstavnike, i to se mora korigirati. To nije nikakav ustupak, već pravo Hrvata, kazao je Izetbegović.

Ipak, insistiranje dva HDZ-a -da kandidatima te koalicije koji predstavljaju većinsku izbornu volju bh. Hrvata pripadnu hrvatske pozicije u Vladi Federacije BiH, ustrajavanje, dakle, na temeljnom demokratskom načelu i načelu ravnopravnosti naroda, Izetbegović, međutim, naziva “Čovićevom isključivošću”.

-Svojom isključivošću mu je (Lagumdžiji, op hms) na ruku išao Dragan Čović. Čović je igrao na sve ili ništa. I dobivao ništa. Kad se formirala federalna vlada, tražio je da sva ministarstva koja pripadaju Hrvatima pripadnu HDZ-u, a kod pregovora po presudi “Sejdić i Finci” je odbio rješenja koja su u potpunosti izlazila u susret hrvatskom korpusu, izjavio je Izetbegović ne pojašnjavajaći koja su to riješenja oko implementacije presude “Sejdić- Finci” Hrvatima izlazila u susret.

Uz Lagumdžiju i Čovića, kao trećeg krivca za “protekle izgubljene četiri godine” Izetbegović je označio predsjednika RS Milorada Dodika.

-Naravno, tu je i Milorad Dodik, koji je na dnevnoj bazi pravio političke incidente i konflikte i time odbijao investicije i ulazak stranog kapitala u BiH. Rezultat je ekonomsko zaostajanje BiH, a naročito RS, u odnosu na okruženje. Pogledajte kako je samo postupio s azerbejdžanskom investicijom od 40 milijuna eura u Doboj?! Uložio sam truda nagovarajući prijatelje u Azerbejdžanu da pokrenu investiciju koja će uposliti stotine ljudi u tvornici za preradu voća i povrća, a tisuće u pratećim seoskim gazdinstvima, projekat su podržale Ujedinjene nacije, a Dodik je, umjesto da dođe zajedno sa mnom položiti kamen temeljac, napravio još jedan neprijatan ispad i obeshrabrio slične investicije u RS.

Stranka demokratske akcije u protekle je četiri godine sudjelovala u nelegalno i bez predstavnika Hrvata pučem uspostavljenoj vlasti u Federaciji BiH. No, Izetbegović, za protekle “četiri izgubljene godine”, kao krivca nije označio SDA, niti sebe kao formalnog drugog čovjeka stranke i člana Predsjedništva BiH. /HMS/

facebook komentari

Hrvatska

VELIKO FINALE: Državni vrh zasad skloniji izraelskom F-16, ali Gripen spušta cijenu

Objavljeno

na

Objavio

Amerikanci i Grci otpali – Izraelci i Šveđani ostali u užem izboru na natječaju za kupnju hrvatske borbene eskadrile

Švedski proizvođač SAAB uz potporu švedske vlade odlučio se na završno lobiranje i uvjeravanje hrvatske strane da je izbor njihova Gripena JAS 39 C/D za novu borbenu eskadrilu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) jedini racionalan izbor.

Pa je, na prilično iznenađenje, “u zadnji čas” na studijsko putovanje u Švedsku pozvao i novinare desetak hrvatskih redakcija koje je potom primio sam vrh kompanije, čak i vlasnik iz moćne obitelji Wallenberg te ministar obrane Peter Hultqvist, piše Večernji list

Prošlo je mjesec i pol dana od kako su u Ministarstvu obrane otvorili četiri pristigle ponude, a prema najavama, vrednovanje tih ponuda, posao koji rade razna stručna povjerenstva u MORH-u, trebao bi biti završen do 30. studenog, kada bi trebalo biti objavljeno čija je ponuda najbolja za Hrvatsku.

Premda se detalji još ne mogu saznati, neke su se informacije u proteklim tjednima počele probijati u stručniju javnost tako da se brzo saznalo kako su dvije ponude – ona najskuplja iz SAD-a, koji je ponudio potpuno nove lovce F-16 blok 70/72 koji su samo korak do aviona 5. generacije, te ponuda iz Grčke koja nudi već islužene F-16 blok 30 – pale u drugi plan.

Američka je ponuda navodno skupa, a Grčke rabljene F-16, premda su navodno najjeftiniji, trebalo bi još modernizirati.

Ostaju u finalu, ako je vjerovati “dobro upućenima”, dvije ponude, ona izraelska, za njihove ponajbolje rabljene lovce F-16 Barak, te švedska koja nudi potpuno nove Gripene Jas 39 C/D.

>>> Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od ponedjeljka

Što će u novu eskadrilu: F-16 Barak ili Gripen?

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Velimir Bujanec: “DOBAR SRBIN I LOŠ SRBIN”

Objavljeno

na

Objavio

DOBAR SRBIN I LOŠ SRBIN…

Dobar Srbin je branio Hrvatsku i zna da je Srbija, uz pomoć jugo-komunističke JNA i paravojnih terorističkih postrojbi (četnika) izvršila agresiju na Hrvatsku državu.

Loš Srbin već dulje vrijeme na našoj nacionalnoj televiziji napada sve što je hrvatsko, a sada bi mijenjao i karakter obrambenog Domovinskog rata.

Dobar Srbin se sa lošim Srbinom nije upuštao u detaljnije rasprave; čovjek je od velikosrpske agresije branio hrvatski Vukovar i stao je na stranu DOBRA – protiv ZLA. Pa čak i u vlastitoj obitelji.

Loš Srbin bi trebao znati da je nad Hrvatskom izvršena krvava agresija, da su sve zapovijedi tijekom te agresije stizale iz Beograda i da je to u konačnici, potvrdio – Međunarodni sud pravde u Haagu.

Međutim, loš Srbin namjerno manipulira, iako možda zna koliko je tisuća Srbijanaca u Srbiji mobilizirano za sudjelovanje u agresiji na Hrvatsku, kasnije i BiH. Najvjerojatnije ne zna koliko Srbijanaca u Srbiji danas prima invalidnine i mirovine za sudjelovanje u agresorskim ratovima.

Lošeg Srbina svakako se ne može nazivati četnikom, ali moglo bi se reći da spada u skupinu nekadašnjih jugoslavena, sada jugonostalgičara… I zato je on loš Srbin čak i za mnoge Srbe!

Država lošeg Srbina je krepala 1990. godine – a onda je krenula agresija kojoj su se priključili mnogi loši Srbi; htjeli su živjeti u jednoj državi – zvala se ona ‘Velika Srbija’ ili ‘Jugoslavija’, svejedno.

Uglavnom, dobri Srbi su branili svoju Hrvatsku, kao hrvatski branitelji – od loših Srba svih vrsta. Izjava lošeg Srbina da se u Hrvatskoj “vodio građanski rat” slično je uvredljiva kao i izjava jednog političkog klauna da se u Vukovaru “nije dogodio genocid”… Politički klaun izjavu kojom je negirao genocid dao je lani, a loš Srbin je negirao agresiju baš danas, na dan pada Borova Naselja.

U svakom slučaju, danas je jedan dobar Srbin pokazao lošem Srbinu da je prije svega – loš voditelj!

Vrijeme je da se kaže DOSTA!!

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari