Connect with us

Lagumdžija: ‘Optuživati SDP BiH za krizu je glupo i opasno’

Objavljeno

on

SDP BiH kao jedina prava multietnička stranka u BiH koja zastupa interese svih naroda i građana u BiH od prvih višestranačkih izvora u BiH imala je kandidate za članove Predsjedništva BiH iz reda svih konstitutivnih naroda BiH, u skladu s Ustavom BiH i Izbornim zakonom BiH.

[dropcap]I[/dropcap]zjavio je to danas predsjednik te stranke Zlatko Lagumdžija, a zamoljen da prokomentira stavove iznesene u javnosti da je svojim političkim djelovanjem SDPBiH prouzrokovao krizu, rekao je kako “SDP jeste odgovoran što HDZ dva mandata nije imao člana Predsjednistva BiH jer je SDP imao svog kandidata”.

Možda je i to potrebno HDZ-u kao opravdanje što implementaciju presude “Sejdić-Finci” pokušava pretvoriti u uvod u nove podjele BiH. Svu svoju snagu ćemo upotrijebiti da to ne dozvolimo nikome, pa ni HDZ-u – istakao je Lagumdžija, dodavši da su neke optužbe opasne.

Optuživati SDPBiH da je prouzrokovao krizu u BiH zbog toga što je u dva navrata na izborima kandidirao člana predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda je glupo, ali je opasno uskraćivati prava biračima u BiH da biraju prema savjesti i slobodnoj volji uz zatvaranje u nacionalne torove. Protiv toga će se SDPBiH istrajno boriti, kazao je predsjednik SDP-a BiH, dodavši kako nikakvi odvjetnici neće obraniti HDZ.

Činjenica je da su upravo oni a ne mi odgovorni što su svojim ultimativnim zahtjevima 15 mjeseci blokirali izbor Vijeća ministara BiH i što su do danas ostali bez svojih predstavnika u Vladi Federacije BiH, kazao je predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagudmžija.

Nakon još jedne neuspjele runde pregovora o rješavanju Odluke Suda za ljudska prava u Strasbourgu u slučaju “Sejdić-Finci”, lideri različitih političkih opcija različito tumače kako krivce, tako i načine prevladavanja krize.

Fena

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari