Pratite nas

Lajčak opovrgava Nikolića: BiH može opstati

Objavljeno

na

„BiH ima perspektivu kao zemlja, a problem boljeg funkcioniranja institucija u zemlji moramo riješiti svi zajedno“, poručio je slovački šef diplomacije Miroslav Lajčak.

„Šokiran sam onim što sam vidio da su prenijeli mediji u BiH“, izjavio je slovački ministar vanjskih poslova Miroslav Lajčak u Bruxellesu gdje je sudjelovao na sastanku ministara vanjskih poslova EU-a. Lajčak je izričito opovrgao medijske napise da se tijekom posjeta Beogradu, prošlog petka (9.5.), „složio s predsjednikom Srbije da nema mjesta za optimizam kada je riječ o funkcionalnosti BiH“.

„Činjenica jest da sam s predsjednikom i premijerom Srbije, gospodinom Nikolićem i gospodinom Vučićem, razgovarao o situaciji u regiji. U razgovoru s gospodinom Nikolićem rečene su dvije stvari. Prva je da Srbija podržava BiH i da će svojim aktivnostima jasno pokazivati podršku situaciji u regiji. Sam gospodin Vučić to je jasno pokazao time što mu je prvi posjet na mjestu premijera upravo Sarajevo“, izjavio je Lajčak.

Je li Nikolić krivo razumio Lajčaka?

„Kao drugu činjenicu istakli smo da želimo vidjeti bolju funkcionalnost institucija u BiH. Nije bilo riječi o opstanku, niti bih ja ikada sudjelovao u razgovorima koji bi bili vezani za to“, poručio je Lajčak iz Bruxellesa.

Slovački šef diplomacije kaže da „ne zna gdje je došlo do pogrešne interpretacije“ o tome da se on „složio“ s predsjednikom Nikolićem koji, kako stoji u priopćenju iz njegovoga kabineta, izjavio da „BiH očigledno ne može opstati kao država“.

„Želim još jednom naglasiti svoj stav koji je apsolutno jasan. Ja sam više puta izjavljivao da nema sumnje u to da BiH ima perspektivu kao zemlja i da je problem koji svi moramo zajedno rješavati upravo bolje funkcioniranje institucija u BiH. Tako da građani mogu živjeti u zemlji koja je sređena i koja može napredovati na svom europskom putu“, poručio je Miroslav Lajčak.

DW.DE

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

PLAN BOŠNJAČKE POLITIKE: Migrante registriraju u Mostaru da bi ih ostavili u HNŽ-u

Objavljeno

na

Objavio

Ilegalni migranti bili su tjednima i mjesecima bez ikakvog statusa po parkovima u Sarajevu, a što je za svaku osudu, ali su po dolasku u IC Salakovac odmah pokrenuli postupak azila i pri tome su navodno dobili i službeno mjesto boravišta u Mostaru, piše Večernji list BiH.

Imamo saznanja da je velik broj ilegalnih imigranata pokrenuo postupak azila i iskazao namjeru za azil pred službama za strance u Sarajevu, ali da Ministarstvo sigurnosti nije izvršilo pravodobno registraciju istih stranaca, što mu je bila i zakonska dužnost – stoji, između ostalog, u otvorenom pismu predsjednika Vlade HNŽ-a Nevenka Hercega državnim institucijama.

Dominacija preko migranata

Upravo ova informacija otkriva kako je bošnjačka politika odlučila migrante iskoristiti za pokušaj dominacije nad ostalim narodima.

Naime, migranti su mogli biti registrirani u Sarajevu još prije nekoliko tjedana, ali vlasti nisu dopustile takav scenariji. Kada su prebačeni u Mostar, odmah se pristupilo procesu registracije.

Srbija namjerno propušta migrante kroz svoj teritoriji jer ako ih ne registrira, neće ih iz europske zemlje moći deportirati u Srbiju. U BiH je registracija počela dolaskom ljudi u Mostar. Ako oni nastave put dalje prema Europi i europske zemlje iz budu deportirale, oni će biti vraćeni u Mostar.

S obzirom na to da se njihov broj stalno povećava, vrlo je moguće da se na ovaj način izmjeni etnička slika Mostara i da u njemu Hrvati više ne budu većina – objašnjavaju nam naši sugovornici.

Ovome u prilog ide činjenica kako su migranti koji su prebačeni u Mostar mogli biti smješteni i na prostor općine Hadžići, točnije u vojarni koja se nalazi u toj općini, ali se općinski načelnik usprotivio takvoj ideji.

Navodno je on bio protiv jer u vojarni nisu osigurani uvjeti za smještaj migranata. U biti, to je samo izlika da se migranti prebace u Mostar.

Neslužbene informacije govore kako će uskoro u Salakovcu biti osigurani uvjeti kako bi se proširio smještaj ovoga kampa i kako bi on u konačnici mogao primiti još više migranata. Sve je to dio jednoga šireg plana bošnjačke politike koja migrante koristi u političke svrhe – zaključili su naši sugovornici.

Reakcija Bošnjaka

Ipak, ono što autori ovakvog plana nisu očekivali jest činjenica da se veći broj Bošnjaka protivi ideji naseljavanja migranata na području Mostara.

Tome svjedoči i peticija koju su potpisali stanovnici Bijelog Polja, mostarskog prigradskog naselja u kojem žive i Hrvati i Bošnjaci, a kojom se traži zaštita od migranata i upozorava na pogoršanje sigurnosne situacije.

Ističe se kako je riječ o ljudima za koje država nije utvrdila radi li se o bivšim pripadnicima terorističkih organizacija ili ne, čak se ne zna ni njihov stvarni identitet, što dovodi do grubog kršenja sigurnosne situacije u HN županiji.

 

Migrante se neće moći prebacivati bez suglasnosti lokalnih vlasti

 

Migranti ulaze u privatne posjede, građani traže zaštitu

 

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Komentar

Pater Ike Mandurić: Hrvatska ima milijun intelektualaca… ali, svi oni nisu toliko pamenti ni odgovorni koliko je to jedan predsjednik stranke

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatska ima:
– tisuće doktora znanosti,
– tisuće vrlo uspješnih gospodarstvenika
– stotine tisuća inženjera, ekonomista, pravnika…
– milijun intelektualaca…

Ali, svi oni nisu toliko pamenti ni odgovorni koliko je to jedan predsjednik stranke da bi znali sa liste probrati onoga koga žele da ih predstavlja u Saboru.

Jako je opasno takvim tipovima dati pero u ruke da zaokruže onoga koga žele. Sve to treba prepustiti predsjedniku stranke  On je, time što je postao predsjednik, valjda poprimio božanske sposobnosti…

Stoga nam tako i ide.

Ne nipošto mijenjati ovaj tako prokušan i dokazan model. To bi, nakon svega, stvarno bilo šteta velika… 

 

Pater Ike Mandurić: Pa sad ti nemoj dat potpis za referendum!

 

Pater Ike Mandurić: Hrvatska ima samo jedan problem: KRIVI POLITIČARI

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari

No Recent Comments Found