Pratite nas

Lajčak opovrgava Nikolića: BiH može opstati

Objavljeno

na

„BiH ima perspektivu kao zemlja, a problem boljeg funkcioniranja institucija u zemlji moramo riješiti svi zajedno“, poručio je slovački šef diplomacije Miroslav Lajčak.

„Šokiran sam onim što sam vidio da su prenijeli mediji u BiH“, izjavio je slovački ministar vanjskih poslova Miroslav Lajčak u Bruxellesu gdje je sudjelovao na sastanku ministara vanjskih poslova EU-a. Lajčak je izričito opovrgao medijske napise da se tijekom posjeta Beogradu, prošlog petka (9.5.), „složio s predsjednikom Srbije da nema mjesta za optimizam kada je riječ o funkcionalnosti BiH“.

„Činjenica jest da sam s predsjednikom i premijerom Srbije, gospodinom Nikolićem i gospodinom Vučićem, razgovarao o situaciji u regiji. U razgovoru s gospodinom Nikolićem rečene su dvije stvari. Prva je da Srbija podržava BiH i da će svojim aktivnostima jasno pokazivati podršku situaciji u regiji. Sam gospodin Vučić to je jasno pokazao time što mu je prvi posjet na mjestu premijera upravo Sarajevo“, izjavio je Lajčak.

Je li Nikolić krivo razumio Lajčaka?

„Kao drugu činjenicu istakli smo da želimo vidjeti bolju funkcionalnost institucija u BiH. Nije bilo riječi o opstanku, niti bih ja ikada sudjelovao u razgovorima koji bi bili vezani za to“, poručio je Lajčak iz Bruxellesa.

Slovački šef diplomacije kaže da „ne zna gdje je došlo do pogrešne interpretacije“ o tome da se on „složio“ s predsjednikom Nikolićem koji, kako stoji u priopćenju iz njegovoga kabineta, izjavio da „BiH očigledno ne može opstati kao država“.

„Želim još jednom naglasiti svoj stav koji je apsolutno jasan. Ja sam više puta izjavljivao da nema sumnje u to da BiH ima perspektivu kao zemlja i da je problem koji svi moramo zajedno rješavati upravo bolje funkcioniranje institucija u BiH. Tako da građani mogu živjeti u zemlji koja je sređena i koja može napredovati na svom europskom putu“, poručio je Miroslav Lajčak.

DW.DE

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Pregled

BUJICA: Martin Pauk i Hrvoje Pende o ‘krađi potpisa’

Objavljeno

na

Objavio

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Reagiranja

Plenković poručio Zvizdiću: Slučaj Komšić za Hrvatsku je prevažno pitanje, podignut ćemo ga na internacionalnu razinu

Objavljeno

na

Objavio

“To je za Hrvatsku prevažno pitanje i imamo sva legitimna prava da ga dižemo na međunarodnim forumima i da senzibiliziramo druge”, kazao je Plenković i ponovio jučerašnje riječi da mnogi akteri to ne razumiju. Zato je važno da naša poruka bude poruka pojašnjenja i apela da se riješi izborni zakon koji bi omogućio legitimnu zastupljenost svih, a osobito u Predsjedništvu”, rekao je predsjednik Vlade RH u odgovoru na današnje obraćanje predsjedatelja Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića.

Premijer Andrej Plenković je nakon sastanka Azija-Europa u Bruxellesu komentirao predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića koji je kritizirao njegove izjave tijekom protekla dva dana u europskim institucijama te kazao da je “primjetan pokušaj uspostave patronističkog ponašanja spram Bosne i Hercegovine”, prenosi N1.

“Te teze i teorije o nemiješanju u unutarnje poslove, to je ostalo u međunarodnim odnosima 19. stoljeću. Mi smo sada u 21. stoljeću gdje sva krupna i politička pitanja, a posebno ona za koja ja kao predsjednik Vlade imam posebnu odgovornost i prema Hrvatima koji žive izvan Hrvatske, ali i s obzirom na činjenicu da je Hrvatska i potpisnik i jamac Daytonskog i Pariškog mirovnog sporazuma i da smo zainteresirani da se on i 23 godina nakon potpisivanja provodi onako kako je i zamišljen”, kazao je Plenković.

“Zvizdić zna koliko je Hrvatska, osobito od kada sam ja predsjednik Vlade, pomagala jačanju bilateralnih odnosa i bržem putu BiH prema EU i to činimo i dalje. No, neovisno tome stavit ću u prvi plan ono što i on zna da se dogodilo, a da nije dobro, a to je da jedan narod u Federaciji glasovima svojih pripadnika bira drugom narodu njegova člana u Predsjedništvu. Ne možemo se praviti nevješti na nešto što je sasvim očito i prema strukturi glasova i prema onome što se dogodilo”, kazao je Plenković.

“To je za Hrvatsku ozbiljno pitanje i imamo sva legitimna prava da ga dižemo na međunarodnim forumima i da senzibiliziramo druge”, kazao je Plenković i ponovio jučerašnje riječi da mnogi akteri to ne razumiju. “Zato je važno da naša poruka bude poruka pojašnjenja i apela da se riješi izborni zakon koji bi omogućio legitimnu zastupljenost svih, a osobito u Predsjedništvu”, kazao je Plenković te dodao kako on nije rekao da je izbor Komšića nezakonit.

“Moja intervencija nije bila u smislu nezakonitosti, nego ozbiljnog i krupnog političkog problema gdje se može izizgrati politička volja jednog konstitutivnog naroda. Jednakost se mora reflektirati u institucijama”, rekao je Plenković.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori
Sponzori

Komentari