Pratite nas

‘Lako je tuđim gloginje mlatiti’

Objavljeno

na

Lako je tuđim gloginje mlatiti, Ako hoćeš u politiku, onda moraš i – platiti.

Hrvatska-Lokalni-izbor-gU Hrvatskoj se uskoro očekuju predsjednički, a nakon toga i parlamentarni izbori. HDZ predlaže da se održe istoga dana, zbog štednje. Ali,  na to ni jedna vlast ne će pristati, pa ni ova. Ne kaže se bez razloga – vlast je slast! Međutim, nije to najvažniji problem. Veći je taj što se Hrvati nakon gotovo svih izbora razočaraju.

Uvijek očekuju nešto više, bolje, i uvijek biraju one koji ih već drugi dan “prevare”! Em se ne drže programa kojeg su obećali, em idu u neprirodne koalicije, em se ponašaju kao da će sto godina ostati na čelu države. Vrlo brzo zaborave na svoje glasače, do – narednih izbora. Sve odluke donose sami, u svom kabinetu, ili negdje u goricama na roštilju. Hrvatski sabor isključivo služi kao “glasačka mašina”.

Tamo oporba, danas ovi, sutra oni, može pričati koliko i što hoće, a na kraju je ipak glasovanje. Tko ima više ruku u zraku taj je pobjednik, a ne onaj tko predlaže i nudi bolja rješenja. Slično je i u nogometu. Nije važno kako igraš, već koliko zabijaš. Stoga je važno pobijediti na izborima, sa što većim postotkom. A kad prođu izbori, odabrani, odnosno zastupnici više ne kontaktiraju sa svojom “bazom”. Nemaju svoje kancelarije, “nemaju” telefon, nitko ih ne može dobiti, ponašaju se kao da su pali s Marsa, a ne iz sredine iz koje su došli na visoku političku scenu. Svaka čast izuzecima. Predsjednik države obično “zamrzne” svoj mandat u stranci.

Tako nije u sukobu interesa. I obični zastupnici rade slično. Svoje firme i sve što vrednijeg imaju prenose na ženu, djecu, odvjetnike, pa i svoje djelatnike. Tako su oni, jadni, bez ičega, a ustvari i dalje rade to što su radili i prije, ali sada puno uspješnije i bolje. Predsjednik države je bio istaknuti član SDP-a. Otkako je na ovoj dužnosti formalno nije u SDP-u, sad je “predsjednik svih građana”. Ali, na njegovom primjeru najbolje se vidi da je i dalje aktivan član SDP-a, da se u njihove probleme “ne bi htio miješati”, ali zato kao topovska granata neprestano udara po suprotnoj strani, po HDZ-u. U njima vidi lopove, udbaše, ljude ništ koristi, kako bi se reklo. Služi se retorikom predsjednika Vlade.

Gdje jedan stane, drugi nastavi. Oni koji su došli ili dolaze na vlast kad “crtaju” koalicijske liste obično se u zadnje vrijeme vežu i ugovorom, jer ne vjeruju jedni u druge. Tako bi trebali raditi i glasači, ili skupine glasača. Naime, da ponovno ne doživimo razočaranja na sljedećim izborima i glasači bi trebali sklopiti “ugovor” s onim, ili onima, za koje glasaju. Da ga mogu, ili da ih mogu, barem “povući za uši”, ako se ne drže predizbornih obećanja. Znamo, reći će mnogi, to su bedastoće, toga nema nigdje u svijetu. Slažemo se. Ali, nigdje nema ni da vas oni kojima neprestano dajete svoj glas – varaju, da vam umjesto boljeg života naprave pakao. Nas ne bi trebali zanimati problemi Vlade, ni ostalih visokih političkih dužnosnika. Birali smo ih da ih oni rješavaju, a ne da to prebacuju na one prije njih, ili pak, još apsurdnije, na one koji su glasali za njih! Tko pita za probleme glasača. Pa, nije isto ako je hrvatska Vlada u minusu nekoliko milijardi eura, ili ako je neki građanin u minusu na svom računu pet ili deset tisuća kuna. Ako ne platiš tv pretplatu i samo jednu ratu, 80 kuna, slijedi ti ovrha. Što Vlada može za takve učiniti? Može im reći- platite i sve bude ok!

Tako i mi možemo savjetovati onima na vlasti. Danas jednima, sutra drugima. Birali smo vas jer ste rekli da ćete biti bolji, da znate. A ako dođete na vlast i ne znate, slijedi – ovrha. Ne Republiku Hrvatsku, ne građane, ne vaše glasače već vas osobno, odnosno vaše imovine.

E, kad bi tako bilo, ne bi se toliki gurali u politiku, a poglavito oni koji tijekom hrvatskog Domovinskog rata nisu ni pogledali kroz prozor jer im je u dvorište pala granata ili se srušila ograda.

Politika bi trebala biti neka vrsta rata. Ako ne znaš pucati, ili ako si na “otvorenom” – pogineš.  A kod nas je sve naopako.

Stoga, kako da se zaštitimo od onih koje ćemo izabrati na narednim izborim, tim prije što još jednu lošu političku garnituru malo će tko preživjeti?

A njima, koga god izaberemo, bit će lako tuđim “k….m” gloginje mlatiti!

Mladen Pavković

kamenjar.com

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Željka MARKIĆ: Zar nije žalosno da niti jedna hrvatska vlada nije osigurala da se u 26 godina snimi film o Vukovaru ili Škabrnji

Objavljeno

na

Objavio

Harrisonovo cvijeće na HRT-u. Film je snimljen 2002. Zar nije žalosno da niti jedan ministar kulture, niti jedna hrvatska vlada nije osigurala da se u 26 godina snimi film o Vukovaru ili Škabrnji poput ovog koji je snimio Francuz Eli Chouraqui?

O Vinkovicima, Osijeku, Slavonskom Brodu, Vukovaru, Iloku, Dubrovniku, Karlovcu, Slanom, Hrvatskoj Kostajnici… Toliko ljubavnih, obiteljskih priča, toliko junačkih djela, toliko hrabrih, dobrih ljudi.

Nije li sramotno da mi, nakon što su stotine milijuna kuna našeg novca dodjeljivane po političkom ključu raznim “kulturnim” projektima – sjedimo 2017. sretni i zahvalni što u pozadini priče, koja opisuje veliku ljubav i hrabrost Amerikanaca, možemo vidjeti i opis strave i užasa kojem su u Vukovaru bili izloženi Hrvati?, komentirala je Željka Markić.

Podsjetimo Harrisonovo cvijeće (engleski Harrison’s Flowers) je francuska ratna drama iz 2000. koju je režirao Elie Chouraqui prema romanu “Diable a l’avantage” Isabel Ellsen. Radnja se odvija tijekom bitke za Vukovar, usred koje jedna Amerikanka (Andie MacDowell) traži svojeg nestalog supruga, novinara Harrisona, koji je nestao tijekom opsade grada. Film je sniman u SAD-u i Češkoj.

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Tomislav Karamarko: Hvala vam, dragi Vukovarci i Škabrnjani, za sve što ste dali i dajete Hrvatskoj

Objavljeno

na

Objavio

Došao je 18. studenoga, datum jakog pečata stradalništva, žrtve, ali i otpora i želje za životom jednoga grada i jedne zemlje.

U porušenom Vukovaru, gradu patnje i boli, niknula je taj dan klica života hrvatske domovine.

Još danas bole i razaraju srce prizori ostataka grada, prepunog leševa, i tužne ispaćene kolone naših sunarodnjaka koji napuštaju ognjišta. Bože dragi, zar opet kolone i križni putevi?

Hvala vam, dragi Vukovarci i Škabrnjani, za sve što ste dali i dajete Hrvatskoj. Hoće li vam ikada ovakva Hrvatska bar djelomično vratiti izgubljeno? Bar molitvu, ljubav i poštovanje, ali i brigu za neku novu djecu Vukovara i Škabrnje…

Zbog vas, ali i svih poginulih branitelja, moramo pobijediti sve one koji dovode u pitanje hrvatsku opstojnost i neovisnost, pa i vlastitu letargiju, bezvoljnost i obeshrabrenost.

“Hvala Bogu koji nam daje pobjedu po Gospodinu našemu Isusu Kristu.”
(1 Kor 15, 57)

18. 11. 1991. – Pad Vukovara i Škabrnje (VIDEO)

Predsjednica objasnila zašto je u Kolonu sjećanja došla u žutim ‘zengama’

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari