“Laktaški klan” utajio čak 10 milijuna maraka poreza

  2

  Jedan iz popisa top 10 dužnika u RS-u Mlađen Kekerović, 45-godišnji biznismen iz Banje Luke, vlasnik tvrtke “MB Kekerević” i još dvije kompanije, zajedno s još 23 fizičke i pravne osobe optužen je za utaju poreza u iznosu od 10 milijuna maraka, što je ujedno i najveća optužnica za gospodarski kriminal u postdaytonskoj BiH.

   

  Prije njenog podizanja neslužbeno se spominjalo da je ovaj član tzv. “laktaškog klana” odlučio surađivati s Tužiteljstvom BiH i otkriti tko mu je sve i zašto omogućio milijunske porezne utaje, no to nitko nije htio službeno potvrditi.

  Pranje novca

  – Kekerović je optužen za pranje novca, poreznu utaju i carinsku prijevaru. Suočen s dokazima, on je odlučio postati svjedok pokajnik. Već neko vrijeme pomaže istrazi i iznosi detalje o tome kako je uspio državu prevariti za milijune KM, tko mu je u tome pomagao, a kome je plaćao za tu vrstu podrške. On iznosi zvučna imena, nudi dokaze koga je podmićivao, kada i kolikim iznosima novca. Ima čak i neke videosnimke gdje se vidi kako i kome daje novac, te audiorazgovore u kojima sudjeluju i neki visoki političari. Istraga je potrajala jer je predmet opsežan. S Kekerovićem kao pokajnikom ona dobiva na težini. Kada suđenje počne, to bi mogao biti veliki proces. Imena koja on navodi su vrlo poznata. On proziva niz političara s državnog i vrha oba entiteta te neke bivše i sadašnje direktore državnih ustanova, ali i tužitelje – tvrde izvori bliski istrazi.

  “Elipsa” iz Posušja

  Kekerovića su 26. kolovoza uhitili pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA). Njegovo, kao i uhićenje još sedam osoba, izvršeno je u okviru akcije “Master”. Riječ je o aktivnosti SIPA-e koju je Tužiteljstvo BiH odobrilo po zahtjevu Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH. Ova je institucija, naime, sakupila veliku količinu dokaza kojima se potkrepljuje tvrdnja da “MB Kekerović” i još neke tvrtke nisu plaćale PDV, odnosno da im je povrat te vrste poreza vršen ekspresno i uz kršenje svih mogućih zakonskih normi. Kekerović je, inače, u samom vrhu dužnika za PDV. Osim tvrtke “MB Kekerović”, koja duguje četiri milijuna, tu su i “Elipsa” iz Posušja (1,8 milijuna) i “Euro-sola” iz Knežice (2,5 milijuna KM). Sve one su u njegovom (su)vlasništvu.

  facebook komentari

  • peppermintt

   viš dode što je “skućio” i skocko Laktaše..al naudit će mu
   pomalo gazde zatežu uzde i zavrću uši i laktašenku….

  • peppermintt

   viš dode što je “skućio” i skocko Laktaše..al naudit će mu
   pomalo gazde zatežu uzde i zavrću uši i laktašenku….