Pratite nas

Lifestyle

Lana Jurčević iz Katara

Objavljeno

na

Kad dođete u Dohu na nekoliko dana, imate potpuno pravo izgubiti dodir s realnosti. Zemlja je to u kojoj gorivo košta jednu kunu, plaće su minimalno tri puta veće od naših i u kojoj gotovo svi žive u raskoši (osim Indijaca i Filipinaca koji su tu da ispunjavanju želje Katarcima i njihovim gostima).

Katarska se vlast i za Svjetsko rukometno prvenstvo pobrinula da izvođačima ništa ne nedostaje. Doletjeli smo biznis-klasom, smješteni smo u hotelu u kojem odsjeda i princ Harry, imamo svoje vozače i sve što poželimo. Čak mi u nekim trenucima bude neugodno zbog tolike poniznosti kojom nas časte ljudi kojima je posao ugađati gostima hotela.

lanaj4

Orijent na ulicama

Nekima je Doha samo prašnjavi i umjetni centar Katara koji je niknuo u pustinji i u posljednjih deset godina izrastao u Meku moći i kiča, dok mene zabavlja kontrast hladnih nebodera i tradicionalne gradnje. Uživam u mirisima koji se šire ulicama, njihovim orijentalnim parfemima, mirisnim štapićima, a da ne spominjem raznolikost okusa, hrane i načina na koji žele impresionirati sve one koji žive tamo, ali i one koji tek dolaze. Hrana je fenomenalna. Njihovi začini i način na koji je spremaju već su sami po sebi drukčiji. Da se mene pita, ja bih samo putovala i isprobavala različite kuhinje…

U svemu tome nedostaju ipak neke stvari na koje smo navikli. Od lakoće komunikacije, običnog ispijanja kave, parkova za djecu do šume, prirode i čistog zraka. No, kao i obično, ne može se imati “i ovce i novce”. Prije 20 godina ovuda su doslovno hodale ovce, sada su sve pretvorili u novce. Ovamo ne idete u potragu za ispunjenijim životom na način koji je nama poznat, već za boljim poslovnim prilikama i većom mogućnošću za uspjeh.

[ad id=”40551″]

Nakon šetosatnog leta, koji i ne možete osjetiti s obzirom na velika sjedala koja se izvuku u osobni krevet, točenje šampanjca i menije, na aerodromu su nas čekale kamere i fotografi. Znali smo da će tempo ovih dana biti žestok. Iako su gledatelji vidjeli samo nekoliko minuta prijenosa pjesme, sve ono što se događalo da bi se to ostvarilo iziskivalo je veliku i detaljnu organizaciju.

U vožnji prema impresivnoj dvorani još je impresivniji dojam ništavila koji vas vodi do tamo. U pustinji, usred “ničega” niknula je velika dvorana spremna za Svjetsko rukometno prvenstvo.

lanaj1

Danima smo imali isti raspored, po 10 sati boravka u hladnim prostorijama i hodnicima iako su vani bila 24 Celzijeva stupnja. Toliko priprema za samo tih nekoliko minuta čini se kao ludost, ali samo oni koji se nalaze u epicentru događanja znaju što zahtijeva jedna ovakva stvar. 
Haljine su nam bile prepravljane do zadnjeg trenutka jer je došao nalog da nam ipak svima moraju pokriti sve dijelove tijela. Nigdje se nije smio vidjeti ni centimetar golog tijela iako smo pola sata prije otvaranja mislili da je sve OK jer smo pratili zadana pravila.

Skandiranje s tribina

Inače, kažu da pravila za strance nisu toliko stroga što se tiče kretanja po gradu i oblačenja, ali mi smo, s obzirom na projekt, htjeli poštovati sva pravila.
Desetak minuta samog nastupa bila sam potpuno mirna jer na neki način odgovornost svih dijelila nas se na 24 dijela, što je u svakom slučaju davalo jedan osjećaj sigurnosti, ali ne zadugo. Ne možeš pobjeći od adrenalina kada počne svirati svjetska himna. Na putu do pozornice prošla sam pokraj tribine na kojoj su sjedili naši reprezentativci i odjednom sam iza sebe čula gomilu glasova koji viču “Lana, Lana”.

lanaj5

Imala sam nekoliko sekundi da im mahnem jer sam se u haljini dugoj do poda borila s preskakanjem raznoraznih kabela, a kako je haljina bila jako uska, jedva sam hvatala korak da na vrijeme stignem u animaciju hrvatske zastave na terenu, što je ujedno bila moja početna pozicija. U tom se trenutku cijela dvorana digla na noge – počela je pjesma. 
Osjećaj da pjevate pred milijunskim auditorijem, predstavljate svoju zemlju i u rukama držite svoju zastavu ne može zamijeniti nikakav novac i luksuz. Kao što kaže jedan stih u mojoj pjesmi „Duša Hrvatska”: „Svako srce zna – za svoju zemlju udara”, to i jest tako. Osjećaj ponosa i pripadnosti.

Autor: Lana Jurčević iz Katara za Večernji List

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Ornela Vištica: Ja sam ponosna Hercegovka

Objavljeno

na

Objavio

Glumica Ornela Vištica, članica ansambla satiričkog kazališta Kerempuh, inače rođena u Mostaru, oglasila se na Facebooku prije nekoliko dana o poprilično zanimljivoj temi.

Ornela Vištica je odlučila sa svima podijeliti zanimljiv osvrt o suvremenoj Hercegovki koji kola drušvenim mrežama već nekoliko dana.

‘Ovo mi je danas rodica poslala pa odlučih podjeliti, ne znam tko potpisuje tekst ali ima istine: Na njenom licu vidiš sve. Ne zna ti ona kriti osjećaje, niti želi. Kada je sretna, prepoznaje se ona po najglasnijem smijehu, kad je ljuta, reći će ti sve u facu.. Nema ti kod nje pretvaranja.

Ona ti jako voli voljeti, i kada zaslužiš tu ljubav, onda si najvoljeniji na svijetu.. Hercegovku ćeš prepoznati po njenom elegantnom hodu i ponosu, po karakteru.. Lažu vas kada kažu da se deremo i svađamo. Nismo, tipična Hercegovka nije svađalica s brda. Sve ono s filmova i serija, vam je laž.. Najveće dame svijeta vidjela sam ovdje. Žene koje uzdignute glave koračaju kroz život, usprkos svim problemima svijeta. Ona je borac, žena majka kraljica.

Za svoju obitelj će uraditi sve, i ništa joj nije teško.. Voli i prihvaća sve kulture svijeta. To je žena koju u istom danu možeš vidjeti u trenirci s djecom i u svečanoj haljini na najvažnijem događaju u gradu. Hercegovka je žena koja će i u 70-toj godini razmišljati o tome jesu joj djeca i unučad gladni, i dat će im zadnji komad kruha.

Ponosna Hercegovka

Samo da su oni dobro! Hercegovka će te uvijek saslušati i dati zagrljaj, ona ti je najbolji prijatelj svijeta.. Hercegovku ćeš prepoznati po damskim manirima i knjigama na polici, iako se nikada neće hvaliti.. .Uvijek miriše na ljubav, majčin zagrljaj, prijateljstvu i buru dok kuha rastiku i peče kruh..

Njena djeca su odgojana sa puno ljubavi, a kuća miriše na dječju sreću.Tipična Hercegovka je netko, tko je puno toga prošao kroz život, a svejedno raširenih ruku čeka sutra. Možda je ponekad oprezna, no kada te prihvati, onda imaš njeno srce do kraja zivota. Ne voli ti ona laži i licemjerne ljude, odmakne se samo jedno jutro od takvih, bez ružnih rijeci i mržnje.

Sve drugo što čujes je lažan marketinški trik ili si baš upoznao crne ovce, a i njih mora biti. Ps najmanje jedan muški član obitelji se zove Ivan/ Ante a sve češće ima barem jednu prijateljicu koja je Make up artist.’

Ja sam ponosna Hercegovka – zaključila je glumica na kraju

facebook komentari

Nastavi čitati

Lifestyle

Zabrana pušenja u zatvorenim prostorijama, radnim mjestima, javnom prijevozu…

Objavljeno

na

Objavio

Federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić izjavio je danas da će novi zakon o kontroli i ograničenoj uporabi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje u Federaciji BiH do kraja godine biti upućen u proceduru razmatranja i usvajanja.

Zakon je u formi prednacrta trenutno upućen županijama, a predviđa potpunu zabranu pušenja u svim zatvorenim prostorijama, radnim mjestima, javnom prijevozu, skupovima, te u automobilima ako se u njima nalazi osoba mlađa od 18 godina – istaknuo je Mandić, javlja Fena.

S druge strane, pušenje će biti dozvoljeno u privatnim i otvorenim prostorima.

Zakonom se propisuje ograničena prodaja duhana i duhanskih proizvoda u smislu da je zabranjena prodaja maloljetnim osobama na udaljenosti manjoj od 100 metara od obrazovnih ustanova, kao i zabrana isticanja duhanskih proizvoda na vidnim mjestima i prodaja duhanskih proizvoda koji sadrže okuse, mirise, vitamine, kofein, boju i druge aditive.

Novost je da zakon obuhvaća duhanske i druge proizvode za pušenje poput nargile i elektronske cigarete. Svaka ograničenja koje se uvode za duhanske prerađevine odnose se i na ove proizvode – naglasio je Mandić.

U pogledu definiranja pakiranja i grafičkih upozorenja na duhanskim proizvodima uvodi se zabrana termina „light” i „superlight” , a zabranjuje se i sponzoriranje aktivnosti duhanske industrije.

Zakon je potreban da bi se uskladilo zakonodavstvo FBiH s Okvirnom konvencijom o kontroli duhana Svjetske zdravstvene organizacije i propisima Europske unije.

Da bi se ubrzala implementacija ratificirane Konvencije švicarska vlada sa Svjetskom bankom osigurala je podršku zdravstvenim autoritetima u zemlji – potvrdila je direktorica za suradnju u Veleposlanstvu Švicarske u BiH Barbara Datwyler Scheuer.

U navedenom cilju resorno ministarstvo je potpisalo Memorandum o suradnji i razumijevanju s Udruženjem „Progresivni Razvoj Organizacija i Individua” (PROI), čiji predstavnici sudjeluju u radu ekspertne radne grupe za izradu novog zakona o kontroli i ograničenoj uporabi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje u Federaciji BiH.

Ovo je samo prvi korak, jer će do prave promjene doći kad se dogodi promjena u stavovima ponašanja građana FBiH – istaknula je predstavnica NVO sektora Uliana Bakh.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar očekuje da se strogim provođenjem zakona smanji broj pušača kojih ima 44 posto u Federaciji. Od tog broja 52 posto su muškarci i 37 posto žena, dok je 12,7 posto djece u školama, koja sebe ubrajaju u pušače.

Po ugledu na zemlje u EU, zakonom želimo ograničiti prostor za pušenje na način da se ne ugrožava zdravlje nepušača, te u ugostiteljskim objektima želimo uvesti zaštitu korisnika tih usluga – poručila je federalna koordinatorica za borbu protiv pušenja Aida Ramić.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari