Pratite nas

Gluposti

Lana Prlić: Želimo napraviti jedan predmet koji bi se zvao bosansko-srpsko-hrvatski jezik

Objavljeno

na

Lana Prlić (SDP BiH)

Socijaldemokratska partija BiH pokrenula je inicijativu za izmjenu svih zakona u državi koji se bave osnovnim i srednjim obrazovanjem. Cilj spomenute inicijative je uspostavljanje jedinstvenog nastavnog predmeta prema kojem bi sva djeca zajednički učila i bosanski, i srpski, i hrvatski jezik. Želimo napraviti jedan predmet koji bi se zvao bosansko-srpski-hrvatski jezik – kazala je u ponedjeljak navečer u Mostaru dopredsjednica SDP-a BiH Lana Prlić, prenosi Fena.

U organizaciji SDP-a BiH održao se okrugli stol na temu “Učenje bosanskog, hrvatskog, srpskog jezika i književnosti u svim školama u BiH” kako bi se prikupile sugestije, korekcije i prijedlozi koji bi pomogli da spomenuto zakonsko rješenje bude što kvalitetnije.

– U županijama kao što je Hercegovačko-neretvanska imamo segregaciju djece na osnovu jezika i zbog toga smatramo, ako stavimo pod jedan sva tri službena jezika, odnosno ako ih napravimo jednim predmetom, da će to olakšati djeci učenje, te smatramo kako će to biti jedan korak naprijed u ujedinjavanju škola u BiH – kazala je Prlić.

Objašnjavajući zakonske izmjene koje predlaže SDP BiH Prlić je pojasnila kako su njima obuhvaćena 24 zakona. Po njenim riječima okrugli stolovi se održavaju kako bi lingvisti objasnili i dali prijedloge kako i na koji način standardizirati jezik kada je riječ o gramatici i pravopisu.

– Ovo je jedan veliki posao, ne očekujemo kako će se on realizirati ni za godinu ili dvije dana ali definitivno je ovo jedan dugoročni plan na kome mislimo raditi, a to je da napravimo jedan jedinstveni plan i program jezika u BiH – kazala je Prlić.

Pojasnila je kako bi, prema njihovoj inicijativi, u svim zakonima na svim razinama vlasti koje tretiraju pitanje jezika i predmeta koji obuhvaća jezik u oblasti osnovnog i srednjeg obrazovanja biti inkorporiran član koji će osigurati učenje sva tri jezika odnosno sve tri jezične varijacije. Taj novi član, kako je kazala, u cijelosti je u skladu s Ustavom BiH, ustavima entiteta i županija, te u skladu s odredbama svakog od 24 zakona čije se dopune predlažu.

Prema ovoj inicijativi, u nastavnom planu i programu bio obvezan predmet u kojem se izučavaju službeni jezici u BiH. Nastavni plan i program za predmet na kojemu se izučavaju službeni jezici će naglasiti, kako se ističe, ravnopravno izučavanje gramatike, pravopisa, pisma i svih ostalih značajnih jezičnih elemenata. Učenici bi nastavni predmet pohađali zajedno, bez podjela na osnovu podrijetla, rase, jezika, boje kože, vjere, etničke pripadnosti, invaliditeta, nacionalnog i socijalnog podrijetla, društvenog položaja, imovinskog stanja, te drugih odrednica identiteta ili socijalnog statusa.

Govoreći o inicijativi SDP-a BiH, zastupnica Socijaldemokratske partije BiH u Skupštini Hercegovačko-neretvanske županije Vesna Saradžić je naglasila kako je jasno da u BiH postoji velika diskriminacija kada je u pitanju obrazovni sustav, odnosno upotreba jezika, tako da je pokrenuta inicijativa u cilju osnivanja jedinstvenog predmeta kako bi djeca imala zajednički nastavni predmet i time imala mogućnost da zajedno pohađaju i srpski i bosanski hrvatski jezik.

– Ovaj okrugli stol je jedan u nizu koji će ponuditi neka rješenja, odnosno primjedbe i sugestije zainteresiranih, kako građana, roditelja, predstavnika akademske zajednice. Vjerujem kako je ovo prvi korak, a vidjet ćemo što će biti potrebno uraditi nakon općih izbora – kazala je Saradžić, prenosi Dnevnik.ba.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Gluposti

Potvrđena druga optužnica protiv Zdravka Mamića, ponovno mu određen istražni zatvor

Objavljeno

na

Objavio

Optužno vijeće osječkog Županijskog suda u utorak je nakon višesatnog ročišta, iz sedmog pokušaja, potvrdilo drugu Uskokovu optužnicu protiv bivšeg čelnika NK Dinama Zdravka Mamića i još šestorice okrivljenika koje tužiteljstvo tereti da su, u sklopu zločinačkog udruženja, ovaj klub oštetili za oko 200 milijuna kuna.

Optužno vijeće prihvatilo je prijedlog tužiteljstva da se Zdravku Mamiću odredi istražni zatvor, izjavio je nakon sjednice zamjenik ravnateljice Uskoka Sven Mišković te izrazio zadovoljstvo takvom odlukom.

Uskok: Očekujemo da ćemo Zdravka Mamića uskoro vidjeti u Hrvatskoj

Na upit novinara što će biti s izručenjem Zdravka Mamića Hrvatskoj Mišković je odgovorio kako će se tražiti njegovo izručenje iz BiH sukladno sporazumu koji je Hrvatska potpisala s tom zemljom. “Očekujemo da ćemo Zdravka Mamića uskoro vidjeti u Hrvatskoj”, poručio je Mišković.

Odvjetnica menadžera Nikky Arthura Vuksana, Ksenija Vržina, izjavila je kako su ukinute privremene mjere blokade imovine, koje su se odnosile na njezina branjenika te Maria Mamića, a koje smatra protuzakonitim.

Glasnogovornik Suda Miroslav Rožac izjavio je novinarima kako će se uskoro elektronskim putem odrediti raspravni sudac u ovome predmetu, a da bi u roku od dva mjeseca trebalo biti zakazano pripremno ročište.

Dodao je kako će se o izuzeću predsjednika Županijskog suda, što je danas tražila obrana, odlučivati naknadno, nakon što spis bude dostavljen predsjedniku Vrhovnog suda, koji je nadležan za takvu odluku. Pojasnio je kako će Vrhovni sud odlučivati i o žalbi na određivanje istražnog zatvora Zdravku Mamiću, za što je rok tri dana, dok na odluku o potvrđivanju optužnice žalba nije dopuštena.

Rožac: Ako Vrhovni sud potvrdi odluku istražnom zatvoru može može početi procedura izručenja

Ako Vrhovni sud potvrdi odluku o određivanju istražnog zatvora, može početi procedura izručenja, koja ide preko Ministarstva pravosuđa, s obzirom da je optuženik na području druge države, rekao je Rožac, dodavši da će nakon potvrđivanja takve odluke biti potrebno raspisati i tjeralicu.

Nije želio odgovoriti na pitanje kada bi se Zdravka Mamića moglo vidjeti u Hrvatskoj, ocjenivši kako je to hipotetsko pitanje te da to ovisi o primjeni Sporazuma o izručenju koji postoji između Hrvatske i BiH. “BiH bi ga mogla izručiti, ako se bude držala tog sporazuma”, dodao je Rožac.

Komentirajući nakon ročišta određivanje drugog istražnog zatvora Zdravku Mamiću odvjetnik Veljko Miljević ocijenio je kako se to “u povijesti ove države, od 1990. godine, još ni jednom nije dogodilo” jer od 1993. godine imamo jedinstven stav Vrhovnog suda, da nema procesnih pretpostavki za odlučivanje o drugom istražnom zatvoru protiv okrivljenika, dok je na snazi prva odluka o određivanju istražnog zatvora.

Od tada do danas imamo 20-tak odluka Vrhovnog suda, koje o tome govore, a Uskok je danas samo na tome inzistirao, iako sam ja očekivao da ćemo raspravljati o optužnici i našim prijedlozima, jer o istražnom zatvoru bi trebalo odlučivati izvanraspravno, a na optužno vijeće, pojasnio je Miljević.

Miljević: Još doživio da optužno vijeće nastavlja s radom i ne uručuje odluku

Istaknuo je da je o zahtjevima za izuzećem samo djelomično odlučeno, jer je zamjenica predsjednika Županijskog suda odbila prijedlog za izuzećem članova optužnog vijeća, a o zahtjevu za izuzećem predsjednika suda još nije odlučeno.

Nisam još doživio da optužno vijeće nastavlja s radom i ne uručuje odluku, jer su branitelji tražili da im se uruči to rješenje o odbijanju izuzeća. Tome nije udovoljeno, iako su rekli da im to treba za podnošenje žalbe koja je zakonom propisana, ustvrdio je Miljević.

Drugom optužnicom, uz Zdravka Mamića, obuhvaćeni su njegov sin Mario, brat Zoran, bivši “Dinamov” direktor Damir Vrbanović, poduzetnici Sandro Stipančić i Igor Krota te menadžer Nikky Artur Vuksan.

Optužnica Zdravka Mamića tereti da je, od prosinca 2004. do prosinca 2015. ostale okrivljenike organizirao u zločinačko udruženje te da su sklapanjem fiktivnih ugovora između “Dinama” i više stranih tvrtki te ispostavljanjem računa o plaćanju nepostojećih usluga za transfere igrača klub oštetili za više od 144 milijuna kuna. Uz navedeno, tvrdi se u optužnici, NK Dinamo je neosnovano obvezan za plaćanje dodatnog iznosa od još 7.35 milijuna eura, odnosno 55,8 milijuna kuna.

Mamić je u lipnju prošle godine nepravomoćno osuđen na šest i pol godina zatvora, zbog izvlačenja oko 116 milijuna kuna iz Dinama, a neposredno uoči izricanja te presude otišao je u Bosnu i Hercegovinu, čije državljanstvo ima, te danas živi u Međugorju. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Gluposti

Skandalozna izjava Dalije Orešković u komentaru riječkog Hoda za život

Objavljeno

na

Objavio

Skandaloznu izjavu, Dalija Orešković, dala je u Rijeci, a odgovara na pitanje što misli o Hodu za život. ‘Naravno’, bila je sudionica Hoda za slobodu, protuhodu Hoda za život.

Razumljivo bi bilo da komentira stajališta koja promovira Hod za život, da iznosi protuargumente, da se ne slaže sa argumentima suprotne strane, ali ovo što govori nema veze sa pameću. Količina mržnje i ekstremizma u samo 15 sekundi je nevjerojatna.

Mislim da bi u uljuđenim državama ovakva izjava puna mržnje i generalizacije trebala biti kraj političke karijere i da bi mediji tu morali odigrati ulogu korektora.

Kao sudionik Hoda za život osjećam se duboko povrijeđenim, ali i uznemirenim ovakvim ekstremnim i agresivnim stavovima jedne ne baš marginalne političke figure“, kazao je za Kamenjar.com jedan od sudionika Hoda za život.

Pogledajte izjavu:

“Oni koji se pozivaju na Hod za život podržavaju najgori oblik totalitarizma, fašizma i one koji zapravo Hrvatsku žele pretvoriti u nekakvu ustašku tvorevinu i u nasljeđe jednog režima s kojim Hrvatska nema nikakve veze”, ustvrdila je Orešković, komentirajući Hod za život u Rijeci.

 

Dalija Orešković slavi 45. srpsku diviziju

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari