Connect with us

Kronika

Laslovo odaje počast svojim braniteljima i stradalim civilima

Objavljeno

-

Laslovo

Zahvaljujući fanatičnoj obrani svojih branitelja selo Laslovo odolijevalo je čak 152 dana napadima puno brojnijih i bolje naoružanijih pripadnika JNA i paravojnih srpskih postrojbi.

Laslovo je, osim Hrvata i Mađara, branila i skupina međunarodnih dragovoljaca, no zadnja tri dana, nakon pada Ernestinova, bilo je u potpunom okruženju. Bez hrane, streljiva i lijekova za brojne ranjenike, zapovjedništvo obrane sela na čelu s Ladislavom Kočišem donijelo je odluku o napuštanju sela tijekom noći 23./24. studenoga i proboju do slobodnog Ivanovca.

Noseći na rukama svoje ranjenike, pod okriljem mraka, Laslovčani kroz polja kukuruza stigli su do desetak kilometara udaljenog Ivanovca u 5 sati ujutro, a u isto vrijeme u Laslovo su ušle neprijateljske snage. U obrani Laslova poginulo je 48 branitelja i civila, a da nisu krenuli u proboj bile bi još puno veće jer su tzv. Arkanovci po ulasku u selo ubili čak i tri starice koje su zatekli.

U znak sjećanja i odavanja počasti braniteljima i svim stradalima u obrani Laslova, i ove godine 24. studenoga obilježava se dan stradavanja iz 1991. godine. Središnji događaj je polaganje vijenaca i paljenje svijeća pred Spomen obilježjem u Parku hrvatskih branitelja u centru Laslova. Počast poginulima tako su izrazili pripadnici ratnih postrojbi, udruga branitelja, nestalih, prognanih i drugih udruga iz Laslova i prijatelja ovog mjesta. Među njima su bili i dr. Josip Jurčević kao izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske, ministar branitelja Tomo Medved, pomoćnik ministra obrane Tomislav Ivić, župan Ivan Anušić, načelnica Općine Ernestinovo Marijana Junušić, saborski zastupnik Robert Jankovics, predstavnici Republike Mađarske i drugi.

– Iskazujem najveće poštovanje svima koji su branili Laslovo, koji su u njemu ostavili živote i svima vama. Lijepo je vidjeti kada djeca iz osnovne škole dođu ovdje da bi izrekli jednu recitaciju i da su svjesni kolika je bila važnost vaše požrtvovnosti 1991. godine u obrani Laslova – poručio je župan Anušić okupljenim mještanima Laslova.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement

Komentari

Oglas