Connect with us

Komentar

Lauc: Antivakseri u Hrvatskoj su sinoć dobili novog heroja: Zorana Šprajca

Objavljeno

-

Molekularni biolog Gordan Lauc, na facebooku je odgovorio na prozivku Zorana Šprajca.

“Antivakseri u Hrvatskoj su sinoć dobili novog heroja: Zorana Šprajca. Činjenica je da sam u jednoj raspravi koju je pratilo nekoliko ljudi upozorio na preklapanje perioda intenzivnog cijepljenja i viška smrtnosti u većem broju zemalja. Tu pojavu intenzivno pratimo već mjesecima, kao što se prate i sve druge potencijalne nuspojave cjepiva i svih drugih medicinskih postupaka no to naprosto nije tema za medije, jer običan čovjek često ne razumije razliku između korelacije i kauzacije.

Nažalost, u vrlo popularnoj informativnoj emisiji RTL Direkt jučer smo čuli tvrdnju ‘dr. Lauc, član Vladinog znanstvenog savjeta, prodavač glikanskih testova i adekvatnih privjesaka, je vrlo izravno svojoj sljedbi i javnosti sugerirao da je višak smrtnosti nastao zbog intenzivnog cijepljenja’.

To nije istina. Činjenica da postoji vremensko preklapanje niti na koji način ne znači da su cjepiva uzrok tog viška smrtnosti. To naprosto nije istina i nikada to nisam rekao. Isto tako nikada nisam osporavao višak smrtnosti koji je uzrokovao SARS-CoV-2 virus (samo što u lipnju i srpnju nismo imali puno smrti od virusa, tako da virus ne može objasniti višak smrtnosti u tom periodu).

Ne čini mi se vjerojatno da je Zoran Šprajc promovirao strah od cijepljenja kako bi reklamirao naše glikanske testove, a ova izjava čak nije niti u interesu pandemijskog marketinga, tako da mi je doista teško shvatiti motivaciju za ovakvo poticanje straha od cijepljenja… Možda ga brine to što je Hrvatska ispravnim fokusom na cijepljenje najstarijih već cijepila više od 72% starijih od 60 godina, a kako je značajan dio njih također zaštićen prebolijevanjem, i Vlada i narod znaju da nam SARS-CoV-2 nije primarni zdravstveni rizik u Hrvatskoj i pandemijski marketing nema baš nekog uspjeha u promicanju svojih ciljeva (širenje straha, nametanje Covid potvrda, cijepljenje djece i sl.)”, komentirao je Lauc na facebooku

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari