Connect with us

Komentar

Lauc: Što se dogodilo krajem listopada 2021.?

Objavljeno

-

Što se dogodilo krajem listopada 2021.?

Kada korigiramo smrtnost s bogatstvom države (a BDP je najznačajniji prediktor smrtnosti, ne samo u pandemiji, već i inače), Hrvatska je do jeseni 2021. godine bila jedna od zemalja s najmanjom smrtnosti od COVID-19 u EU.

Od studenog se to potpuno preokrenulo i sada smo jedna od najgorih, možda čak i najgora zemlja u EU po smrtnosti.

Teško je znati što je razlog, no znamo da razlog nije nedostatak strogih mjera i širenje virusa (što sada plasiraju pojedini oporbeni političari), budući da je većina drugih zemalja imala puno više zaraženih od nas. Prava istraživanja tek moramo provesti, no osobno mislim da su tri ključna elementa zašto smo uz manje zaraženih imali više umrlih:

1) Uveli smo covid-potvrde u zdravstvo koje su dovele do toga da je velik broj ljudi zaražen u najgorem mogućem trenutku, kada im je organizam bio već oslabljen nekom drugom bolesti. Istraživanje HZJZ pokazalo je da je 11% zdravstvenih djelatnika cijepljenih s dvije doze bilo zaraženo, što znači da je tijekom nekoliko dana hospitalizacije gotovo svaki bolesnih došao u kontakt s nekim zaraženim djelatnikom.

2) Umjesto fokusa na cijepljenje najstarijih (jer 93% svih umrlih su bili stariji od 60 godina), mi smo rasipali energiju pritiscima na mlade da se cijepe kako bismo ostvarili „ciljeve cijepljenja“ koje su postavili lobisti industrije pandemije

3) Propustili smo reagirati na znanstvena istraživanja koja su jasno pokazala da je zaštita koja daju cjepiva loša i da je zdravstvene djelatnike i najstarije (koji nisu prethodno preboljeli COVID-19) bilo potrebno cijepiti i trećom dozom prije zime

Jako mi je žao što smo u samom finišu odustali od politike donošenja odluka utemeljenih na znanstvenim činjenicama. Dok sam bio dio znanstvenog savjeta Vlade dao sam sve od sebe da se to ne dogodi. Nažalost nisam bio dovoljno uvjerljiv pa su i naši vladajući popustili pred pritiscima lobista industrije pandemije kojima je povećanje profita njihovih sponzora bilo važnije od zdravlja.

Ne mislim da je kriva naša Vlada. Mi smo ipak mala država i teško je ići protiv nečega što su već prihvatili u EU i velikim EU zemljama. Oni su se još dobro i držali. Krivi su oni znanstvenici i stručnjaci koji su aktivno lobirali za covid-potvrde… Nadam se da ćemo jednom saznati tko je to bio i zašto je to radio… Ja se samo mogu ispričati što to nisam uspio spriječiti. Stvarno sam dao sve od sebe, no to nažalost nije bilo dovoljno, komentirao je znanstvenik Gordan Lauc na facebooku.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari