Connect with us

Iz Svijeta

Lavrov: Europska unija je ‘uništila’ svoj odnos s Moskvom

Objavljeno

on

Europska unija je “uništila” svoj odnos s Moskvom, izjavio je u utorak ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov nakon novih sankcija EU-a protiv Moskve.

“Ne postoje odnosi s Europskom unijom kao organizacijom. Cjelokupna infrastruktura tih odnosa uništena je jednostranim odlukama Bruxellesa”, rekao je najviši ruski diplomat tijekom putovanja u Kinu.

Lavrov je rekao da je pristup ruskoj vanjskoj politici na razini cijele EU nestao, a preostale su samo pojedine europske zemlje partneri vođene vlastitim nacionalnim interesima.

Ministar vanjskih poslova često se žalio na odnos Europske unije i Rusije, ali njegovi su posljednji komentari iz Kine posebno oštri.

“Jedna od posljedica agresivnog djelovanja EU je jačanje veza Rusije s Kinom”, rekao je Lavrov na konferenciji za novinare sa svojim kineskim kolegom Wang Yijem.

Ipak, Lavrov je Bruxellesu ostavio otvorena vrata jer je istaknuo da će, ako EU napravi pozitivan korak, Moskva odgovoriti na isti način.

Bruxelles je nedavno uveo niz sankcija Moskvi zbog trovanja sada zatvorenog kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog, kao i hakiranja njemačkog parlamenta 2015. godine.

Lavrov je bio na dvodnevnom savjetovanju s ministrom vanjskih poslova u južnoj Kini.

Kinu su u ponedjeljak pogodile sankcije EU-a zbog zlostavljanja ujgurskog naroda, što je prvi put da je blok izrekao restriktivne mjere Pekingu zbog kršenja ljudskih prava od masakra na trgu Tiananmen 1989. godine. (Hina)

Ivica Šola: ‘Cjepivo je razotkrilo da Europska unija zapravo ne postoji’

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari