Connect with us

Iz Svijeta

Lavrov pozvao Afrikance da ne podržavaju svijet kojim upravlja SAD

Objavljeno

-

Foto: EPA

Ruski ministar vanjskih poslova u srijedu je u Addis Abebi pozvao zemlje u razvoju, posebice afričke, da ne podržavaju svijet kojim upravljaju Sjedinjene Države, upozorivši ih da bi mogle biti sljedeće koje će se naći na udaru gnjeva SAD-a.

“Na nama je da odlučimo želimo li svijet u kojem Zapad… potpuno podređen Sjedinjenim Državama… vjeruje da ima pravo odlučiti kada i kako promicati vlastite interese bez poštivanja međunarodnih zakona”, rekao je Sergej Lavrov.

Lavrov se obraćao afričkim diplomatima u ruskom veleposlanstvu u Etiopiji, posljednjoj postaji svoje afričke turneje koja ga je također odvela u Egipat, Kongo i Ugandu.

Tijekom svog 20-satnog boravka u Adis Abebi, sjedištu Afričke unije (AU), Lavrov se sastao sa svojim etiopskim kolegom, potpredsjednikom vlade i ministrom vanjskih poslova Demekeom Mekonnenom.

Nije imao sastanke s dužnosnicima AU-a, a službeno je rečeno da do njih nije došlo zbog nekompatibilnih agendi.

“Zapad je stvorio sustav koji se temelji na određenim načelima – tržišnoj ekonomiji, poštenom natjecanju, nepovredivosti privatnog vlasništva, presumpciji nevinosti…: sva su ta načela bačena u odvod kada je trebalo učiniti ono što su mislili da je potrebno kako bi kaznili Rusiju”, rekao je Lavrov.

“I ne sumnjam da ako bude potrebno neće oklijevati učiniti isto bilo kojoj drugoj zemlji koja ih živcira na ovaj ili onaj način”, dodao je. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas