Pratite nas

Komentar

Laže li Vlada ili Bild? Hrvatska treba istinu, a ne politički marketing: Hrvatska je korumpirana i prezadužena

Objavljeno

na

U gomili jadnih izgovora koje smo čuli od ove vlade, najjadniji je onaj kojim pobijaju postojanje tajnog izvješća EK o Hrvatskoj o kom piše Bild am Sontag. Slavodobitno su objavili da su nazvali Brisel i da su im rekli da takvo tajno izvješće o kom piše Bild ne postoji. Jer je – javno! Piše Marcel Holjevac Dnevno.hr

“SVE JE LAŽ: Bruxelles demantira Bild: ‘Ne postoji tajni dokument o Hrvatskoj’, glasi nadnaslov i naslov jednog članka na jednom visokotiražnom vladi bliskom portalu o tekstu njemačkog Bilda objavljenom ove nedjelje. “Hrvatska ima fantastičnu obalu i ružnu bilancu. Budući da se reforme ne provode, 4,3 milijuna hrvatskih građana tone u sve dublju krizu,” napisao je Bild, najtiražnija novina u Njemačkoj. Taj list je naglasio slab i neučinkovit nadzor nad državnim proračunom, u kom postoji rupetina od 19 milijardi kuna po podacima Europske komisije, i jedno sedam milijardi manja po Grčićevim izračunima. Kritizirali su i praksu odlaska u prijevremene mirovine, izostanak mjera za poticanje ekonomije te tromost sudova. Objavili su i tablicu na kojoj se vidi koje se reforme Hrvatska obvezala provesti, i što jest (toga je malo) a što nije učinila. Pri tom su se pozvali na tajno izvješće EK, u kom se navodi da Hrvatskoj prijeti bankrot zbog lošeg političkog vodstva, odnosno nesposobne i korumpirane vlasti.

[ad id=”68099″]

Vlast je na to reagirala slavodobitnim otkrićem, pozivajući se na glasnogovornicu Europske komisije Anniku Breidhardt.: “Ne postoji tajno izvješće Europske komisije na koje se poziva Bild am Sonntag”, rekla je ona. I dodala: “sve informacije koje je objavio taj list već su ranije predstavljene javnosti i dostupne su na internetu”. Dakle, Bild laže, zaključiše naši vladajući lumeni: izvješće nije tajno nego – javno! “Nijedna informacija, uključujći i tablicu koju se te novine objavile nisu tajne. Sve te informacije su javne i izravno proizlaze iz specifičnih preporuka koje je Komisija usvojila 13. svibnja. Sve su te informacije predstavljene ovdje u dvorani za novinske konferencije i dostupne su na internetu”, izjavila je Breidthardt. Dakle, nije rekla da informacije Bilda nisu točne, nego samo nisu tajne, nego javne! I to isto jasno piše u članku naslovljenom “sve je laž, Bruxelles demantira Bild”!!! Do koje mjere vlada i dio medija mogu ići u pravljenju budala od ljudi?

No to nije smetalo vladi, i dijelu medija, da tu informaciju prezentiraju kao poluistinu: “Bild laže, ne postoji tajno izvješće EK o Hrvatskoj”. Pola istine je, naravno, cijela laž. “Financial Times je rekao da je sada prava prilika za ulaganje u Hrvatsku, a Svjetska banka je rekla da smo po kriteriju doing business napredovali za 25 mjesta. Vjerujete njima, a ne Bildu”, komentirao je tu vijest ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak. Stvarno, kome da vjerujemo, Europskoj komisiji i njenom javnom izvješću, koje je prenio Bild (a ne Bildu kao takvom), ili Vrdoljaku? A nije on jedini koji je to prokomentirao u stilu muža uhvaćenog sa spuštenim gaćama: “Draga, vjeruješ li meni ili svojim očima”. Stvarno, treba li nam uopće izvješće EK da bismo znali da je budžet izvan kontrole, da se reforme ne provode, i da se krećemo prema bankrotu? Mi vjerujemo svojim očima, ušima, i novčanicima i s Bildom i bez Bilda, a Vrdoljaku i članovima ove vlade ne vjeruju više valjda ni njihove mame. Glavni argument vladajućih je bio: “Bild je neozbiljna novina. Oni objavljuju slike golih žena”. Ali su zato tiskovine koje vladi služe kao njihov bilten, jelda, jako ozbiljne. I nemaju svaki dan Severinu ili kakvu srpsku cajku na naslovnici. A super ozbiljan “medij” je i veseljak Grčić, koji je rekao da u petak izlazimo iz recesije. Iako je pred dva mjeseca rekao da smo iz nje već izašli. Nije samo precizirao, izlazimo li točno u podne ili malo kasnije? Hoće li biti izravnog TV prijenosa izlaska iz recesije, ili će se svečani doček investicijskog tsunamija održati u užem kabinetu vlade? Ova vlast je spustila “visoko podignutu ljestvicu” toliko nisko da to još nismo vidjeli, naročito kad se radi o muljanju i mazanju očiju. Isti taj Grčić je rekao da nije istina to što Bild piše da se reforme ne provode, jer ključni resor je po Grčiću je pravosuđe u kojem je napravljen golem pomak. Pomak? Istina, ministar Orsat Miljanić je obećao zaposliti kćerku stanovitog Milobare kao pravosudnu policajku, i dignute su optužnice protiv svih svjedoka u slučaju Perković… i to je jedini pomak u pravosuđu koji smo vidjeli.

Ukratko, vlada se ponaša kao da je Bild nešto izmislio, a ne prenio izvješće EK! A taj isti Bild je prije dvije godine, 23.5.2013, kad je Hrvatska pristupala u EU, napisao članak koji se pokazao kao vrlo proročanski, sa ili bez slika golih žena pride: “Grčka, Cipar, a sada Hrvatska – pokapa li EU nove milijarde naših eura?” Bild konstatira: “prezadužena, korumpirana i s visokom nezaposlenošću – to je Hrvatska”. I pita se hoće li i ona postati, kao i Grčka,  grob za milijarde iz džepa njemačkih poreznih platiša. U članku se navodi visoka i rastuća stopa nezaposlenosti u Hrvatskoj, konstatira se da je hrvatska privreda u raspadu i da joj nasušno treba kapital iz inozemstva kojega, međutim, neće biti jer ga blokira troma birokracija. Navodi se i kako Hrvatska po konkurentnosti zauzima tek 81. mjesto na listi Svjetskoga gospodarskog foruma i da je prožeta korupcijom. Na listi indeksa korupcije Transparency internationala je, ukazuje Bild, – na 62. mjestu, čak iza Kube! Ali zato, stoji dalje u članku, u zemlji na Jadranu “cvjetaju dugovi”. Bild je tada zaključio da će si EU s Hrvatskom natovariti novi problem na vrat. Najčitaniji njemački tabloid na kraju i otvoreno prognozira da će Hrvatska progutati milijarde eura iz Bruxellesa. Neozbiljna novina? Ne, popularna, žuta, ali vrlo realna! Kad je vlada prognozirala brzi rast odmah po ulasku u EU i milijarde iz fondova, Bild je ukazivao na rast zaduženosti i nezaposlenosti, rast korupcije, balkansku sklonost javašluku i životu na dug, bez namjere vraćanja istog. Njihove su se dosadašnje prognoze o Hrvatskoj ostvarile, pa zašto ne bi i ova o bankrotu? Vlada je, naravno, i tada rekla da Bild priča gluposti. Vidjeli smo tko priča gluposti.

A da nisu jedino tabloidi oni koji Hrvatskoj prognoziraju brzi krah ako se nešto brzo i radikalno ne promijeni, pokazuje i to što je sličan članak par dana kasnije objavio i Frankfurter Allgemeine Zeitung, koji kaže da je “Hrvatska, uz Grčku, jedina država članica EU koja je šest godina u recesiji”. Tko im kriv kad nisu pitali Grčića? On bi im objasnio da sutra izlazimo iz recesije. A napisali su i da je SDP izgubio predsjedničke izbore. Nisu pitali Sandru Jakovinu, ona bi im rekla što je istina. Također smatraju da premijer Zoran Milanović neće biti u stanju dovoljno brzo poduzeti odlučne i nužne korake, naročito u izbornoj godini. Trebali bi možda pitati Vrdoljaka. Ili Milanovića. A postoji i jedan treći njemački medij, državni DW, koji je davno još napisao: “Hrvatska treba istinu o sebi, a ne marketing”. Jedino što vlada međutim nudi je uljepšana slika stvarnosti, po starom komunističkom receptu gradnje Potemkinovih sela, fasada iza kojih nema ničega. S istinom se nisu spremni suočiti, ni o sebi ni o Hrvatskoj. Istina da medijski napisi o Hrvatskoj u tabloidima ne mogu ponuditi cjelovitu i vjerodostojnu sliku. No vlada koja automatski odbacuje sve neugodne činjenice, uz povike “zaustavite Reuters”, je osuđena na neuspjeh. Prvi korak prema rješavanju bilo kog problema je suočavanje s neugodnim činjenicama, a to je korak koji ova vlada ni nakon gotovo 4 godine još uvijek nije napravila.

Marcel Holjevac Dnevno.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Marijan Knezović: Predlažem da se u ‘državi’ BiH ukinu sve institucije

Objavljeno

na

Objavio

Nakon protuustavne odluke SIP-a o popunjavanju Doma naroda FBiH koja omogućuje preglasavanje Hrvata i koje se ne bi postidili ni nacisti, predlažem da se u “državi” BiH ukinu sve institucije, počevši od ministarstava, agencija, parlamenata, sveučilišta, sudova uključujući i onaj ustavni, ukinimo i škole i bolnice, zabranimo i džamije i crkve, zapalimo ustav i jednostavno odlučimo prepustiti sve SIP-u, odnosno Bakiru Izetbegoviću, njegovoj doživotnoj i ne baš atraktivnoj hostesi, visokom predstavniku Valentinu Inzku i njihovom potrčku koji je zabrijao da je predsjednik – Željku Komšiću.

Notorne su gluposti teze kako Hrvati ili Srbi uništavaju BiH. To radi spomenuti trio, koji će bez pola muke i puno brže od lakrdija države napraviti pepeo državu. Držimo im fige.

 

Slaven Raguž: Ova odluka SIP-a je u biti krčenje puta za kreiranje nove Platforme

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Komentar

Fra Mario Knezović: Komšić za zločinca Tita ima mjesto, a za zastavu Hrvata i Srba nema

Objavljeno

na

Objavio

Na razini cijele, kako je zovu, uljuđene Europe osuđeni su totalitarni sustavi: Fašizam, Nacizam, Komunizam. No, unatoč tomu i danas postoje zli duhovi koji promiču vođe totalitarnih i zločinačkih sustava.

Tako u uredu Željka Komšića, koji zbog zloporabe zakona obnaša dužnost člana Predsjedništva BiH, visi umjetnički portret Josipa Broza Tita. Po meni to je veće zlo nego to što je bez volje Hrvata biran u predsjedništvo.

Držati u uredu notornoga zločinca, kakav je bio Tito, znači obračunavati s demokracijom u koju se kune Komšić i po kojoj je izabran u predsjedništvo. Uz to, Komšić kaže da u predsjedništvu trebaju biti samo službena obilježja BiH koja su propisana uredbom.

Tako smatra da u zgradi Predsjedništva nema mjesta zastavama Hrvata i Srba. To bih čovjek u nekoj logici prihvatio da sam Komšić ne krši te odredbe jer nigdje ne piše da se zločinci, poput Tita, drže u službenim državnim prostorijama.

Tito, a to bi morao Komšić znati, premda on malo toga zna, je bio čovjek koji je, osim drugih naroda, zatvarao, protijerivao i ubijao muslimansku inteligenciju i političke vođe tadašnjih Muslimana, danas prozvanih Bošnjaka.

Ako bošnjački milje, koji je Komšića birao, smatra da je Alija Izetbegović najzaslužniji za očuvanje BiH, onda moraju znati da je upravo Tito na robiju slao tog istoga Aliju Izetbegovića i brojne druge koji su tražili veće prava za Bošnjake. Dakle, moraju se odlučiti za žrtvu Izetbegovića ili za zločinca Tita. Komšić je izabrao Tita.

Potpuno sam uvjeren, sa razboritošću i trezvenošću tvrdim, da su u današnjem vremenu, kad imamo mogućnost doći do podataka i istine, promicatelji Tita i komunizma opasniji od krvoločnih fašista i nacista koji su, mnogi od njih, zbog histerije, neznanja i ludila činili zločine koje osuđujem.

Danas je razvidno jasno da su komunizam i Tito bili totalitarni sustav koji je gušio slobodu, demokraciju, ljudska prava, vjersku praksu, drukčije mišljenje itd.

Stoga, svi koji misle da BiH s Titovim likom u BiH ima budućnost, srljaju u ideološku propast, nagoviješćuju zločin, promoviraju jednoumlje i niječu istinu.

Čudim se stranim izaslanicima, ako se uopće više tim tipovima i može čuditi, da pristaju održavati sastanke ispod Titove zločinačke slike?

 

Komšić je mahalaški titoistički prevarant koji uništava BiH

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari