Pratite nas

Komentar

Laže li Vlada ili Bild? Hrvatska treba istinu, a ne politički marketing: Hrvatska je korumpirana i prezadužena

Objavljeno

na

U gomili jadnih izgovora koje smo čuli od ove vlade, najjadniji je onaj kojim pobijaju postojanje tajnog izvješća EK o Hrvatskoj o kom piše Bild am Sontag. Slavodobitno su objavili da su nazvali Brisel i da su im rekli da takvo tajno izvješće o kom piše Bild ne postoji. Jer je – javno! Piše Marcel Holjevac Dnevno.hr

“SVE JE LAŽ: Bruxelles demantira Bild: ‘Ne postoji tajni dokument o Hrvatskoj’, glasi nadnaslov i naslov jednog članka na jednom visokotiražnom vladi bliskom portalu o tekstu njemačkog Bilda objavljenom ove nedjelje. “Hrvatska ima fantastičnu obalu i ružnu bilancu. Budući da se reforme ne provode, 4,3 milijuna hrvatskih građana tone u sve dublju krizu,” napisao je Bild, najtiražnija novina u Njemačkoj. Taj list je naglasio slab i neučinkovit nadzor nad državnim proračunom, u kom postoji rupetina od 19 milijardi kuna po podacima Europske komisije, i jedno sedam milijardi manja po Grčićevim izračunima. Kritizirali su i praksu odlaska u prijevremene mirovine, izostanak mjera za poticanje ekonomije te tromost sudova. Objavili su i tablicu na kojoj se vidi koje se reforme Hrvatska obvezala provesti, i što jest (toga je malo) a što nije učinila. Pri tom su se pozvali na tajno izvješće EK, u kom se navodi da Hrvatskoj prijeti bankrot zbog lošeg političkog vodstva, odnosno nesposobne i korumpirane vlasti.

[ad id=”68099″]

Vlast je na to reagirala slavodobitnim otkrićem, pozivajući se na glasnogovornicu Europske komisije Anniku Breidhardt.: “Ne postoji tajno izvješće Europske komisije na koje se poziva Bild am Sonntag”, rekla je ona. I dodala: “sve informacije koje je objavio taj list već su ranije predstavljene javnosti i dostupne su na internetu”. Dakle, Bild laže, zaključiše naši vladajući lumeni: izvješće nije tajno nego – javno! “Nijedna informacija, uključujći i tablicu koju se te novine objavile nisu tajne. Sve te informacije su javne i izravno proizlaze iz specifičnih preporuka koje je Komisija usvojila 13. svibnja. Sve su te informacije predstavljene ovdje u dvorani za novinske konferencije i dostupne su na internetu”, izjavila je Breidthardt. Dakle, nije rekla da informacije Bilda nisu točne, nego samo nisu tajne, nego javne! I to isto jasno piše u članku naslovljenom “sve je laž, Bruxelles demantira Bild”!!! Do koje mjere vlada i dio medija mogu ići u pravljenju budala od ljudi?

No to nije smetalo vladi, i dijelu medija, da tu informaciju prezentiraju kao poluistinu: “Bild laže, ne postoji tajno izvješće EK o Hrvatskoj”. Pola istine je, naravno, cijela laž. “Financial Times je rekao da je sada prava prilika za ulaganje u Hrvatsku, a Svjetska banka je rekla da smo po kriteriju doing business napredovali za 25 mjesta. Vjerujete njima, a ne Bildu”, komentirao je tu vijest ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak. Stvarno, kome da vjerujemo, Europskoj komisiji i njenom javnom izvješću, koje je prenio Bild (a ne Bildu kao takvom), ili Vrdoljaku? A nije on jedini koji je to prokomentirao u stilu muža uhvaćenog sa spuštenim gaćama: “Draga, vjeruješ li meni ili svojim očima”. Stvarno, treba li nam uopće izvješće EK da bismo znali da je budžet izvan kontrole, da se reforme ne provode, i da se krećemo prema bankrotu? Mi vjerujemo svojim očima, ušima, i novčanicima i s Bildom i bez Bilda, a Vrdoljaku i članovima ove vlade ne vjeruju više valjda ni njihove mame. Glavni argument vladajućih je bio: “Bild je neozbiljna novina. Oni objavljuju slike golih žena”. Ali su zato tiskovine koje vladi služe kao njihov bilten, jelda, jako ozbiljne. I nemaju svaki dan Severinu ili kakvu srpsku cajku na naslovnici. A super ozbiljan “medij” je i veseljak Grčić, koji je rekao da u petak izlazimo iz recesije. Iako je pred dva mjeseca rekao da smo iz nje već izašli. Nije samo precizirao, izlazimo li točno u podne ili malo kasnije? Hoće li biti izravnog TV prijenosa izlaska iz recesije, ili će se svečani doček investicijskog tsunamija održati u užem kabinetu vlade? Ova vlast je spustila “visoko podignutu ljestvicu” toliko nisko da to još nismo vidjeli, naročito kad se radi o muljanju i mazanju očiju. Isti taj Grčić je rekao da nije istina to što Bild piše da se reforme ne provode, jer ključni resor je po Grčiću je pravosuđe u kojem je napravljen golem pomak. Pomak? Istina, ministar Orsat Miljanić je obećao zaposliti kćerku stanovitog Milobare kao pravosudnu policajku, i dignute su optužnice protiv svih svjedoka u slučaju Perković… i to je jedini pomak u pravosuđu koji smo vidjeli.

Ukratko, vlada se ponaša kao da je Bild nešto izmislio, a ne prenio izvješće EK! A taj isti Bild je prije dvije godine, 23.5.2013, kad je Hrvatska pristupala u EU, napisao članak koji se pokazao kao vrlo proročanski, sa ili bez slika golih žena pride: “Grčka, Cipar, a sada Hrvatska – pokapa li EU nove milijarde naših eura?” Bild konstatira: “prezadužena, korumpirana i s visokom nezaposlenošću – to je Hrvatska”. I pita se hoće li i ona postati, kao i Grčka,  grob za milijarde iz džepa njemačkih poreznih platiša. U članku se navodi visoka i rastuća stopa nezaposlenosti u Hrvatskoj, konstatira se da je hrvatska privreda u raspadu i da joj nasušno treba kapital iz inozemstva kojega, međutim, neće biti jer ga blokira troma birokracija. Navodi se i kako Hrvatska po konkurentnosti zauzima tek 81. mjesto na listi Svjetskoga gospodarskog foruma i da je prožeta korupcijom. Na listi indeksa korupcije Transparency internationala je, ukazuje Bild, – na 62. mjestu, čak iza Kube! Ali zato, stoji dalje u članku, u zemlji na Jadranu “cvjetaju dugovi”. Bild je tada zaključio da će si EU s Hrvatskom natovariti novi problem na vrat. Najčitaniji njemački tabloid na kraju i otvoreno prognozira da će Hrvatska progutati milijarde eura iz Bruxellesa. Neozbiljna novina? Ne, popularna, žuta, ali vrlo realna! Kad je vlada prognozirala brzi rast odmah po ulasku u EU i milijarde iz fondova, Bild je ukazivao na rast zaduženosti i nezaposlenosti, rast korupcije, balkansku sklonost javašluku i životu na dug, bez namjere vraćanja istog. Njihove su se dosadašnje prognoze o Hrvatskoj ostvarile, pa zašto ne bi i ova o bankrotu? Vlada je, naravno, i tada rekla da Bild priča gluposti. Vidjeli smo tko priča gluposti.

A da nisu jedino tabloidi oni koji Hrvatskoj prognoziraju brzi krah ako se nešto brzo i radikalno ne promijeni, pokazuje i to što je sličan članak par dana kasnije objavio i Frankfurter Allgemeine Zeitung, koji kaže da je “Hrvatska, uz Grčku, jedina država članica EU koja je šest godina u recesiji”. Tko im kriv kad nisu pitali Grčića? On bi im objasnio da sutra izlazimo iz recesije. A napisali su i da je SDP izgubio predsjedničke izbore. Nisu pitali Sandru Jakovinu, ona bi im rekla što je istina. Također smatraju da premijer Zoran Milanović neće biti u stanju dovoljno brzo poduzeti odlučne i nužne korake, naročito u izbornoj godini. Trebali bi možda pitati Vrdoljaka. Ili Milanovića. A postoji i jedan treći njemački medij, državni DW, koji je davno još napisao: “Hrvatska treba istinu o sebi, a ne marketing”. Jedino što vlada međutim nudi je uljepšana slika stvarnosti, po starom komunističkom receptu gradnje Potemkinovih sela, fasada iza kojih nema ničega. S istinom se nisu spremni suočiti, ni o sebi ni o Hrvatskoj. Istina da medijski napisi o Hrvatskoj u tabloidima ne mogu ponuditi cjelovitu i vjerodostojnu sliku. No vlada koja automatski odbacuje sve neugodne činjenice, uz povike “zaustavite Reuters”, je osuđena na neuspjeh. Prvi korak prema rješavanju bilo kog problema je suočavanje s neugodnim činjenicama, a to je korak koji ova vlada ni nakon gotovo 4 godine još uvijek nije napravila.

Marcel Holjevac Dnevno.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Milivoj Lokas: Prosvjed u VukoWaru 13.10.2018.

Objavljeno

na

Objavio

Svatko ima pravo iznositi svoja razmišljanja, stoga se usudim iznijeti i svoje osobno. O strahotama ne mogu pisati jer su one duboko urezane u svakog od nas, a najviše u javna svjedočenja žrtava agresije i terora s kojima se preživjele žrtve i danas moraju nositi, a to boli jako, jako, piše Milivoj Lokas:

Jako sam tužan, razočaran, šokiran,….

Najveći dio (skoro sve) sam izravno, na portalu Kamenjar.com prosvjed u VUKOWARU, gledao, slušao, srce mi se stezalo…..nisam mogao više izdržati od bola koji me prožimao i izišao sam u kratku šetnju, dovoljnu da smognem snage pogledati, poslušati nastavak.

U trenutku uključenja još za govornicom nije nastupio gradonačelnik grada VUKOWARA g. Ivan Penava.
Odslušao sam i njegov govor u cijelosti.

Poslije govora g. Ivana Penave izišao sam opet u malo dužu šetnju s mislima, razmišljanjima, svjedočenjima, …. i cijelom prosvjedu. Morao sam na sve moguće načine izbaciti osjećaje iz sebe da bih skupio snagu analizirati makar malenim dijelom cijeli prosvjed.

DAN POSLIJE

Danas sam opet uključio snimku i polako analizirao što se u stvari 13.10.2018. uopće dogodilo i što je rečeno, na kakav način, u kakvoj režiji, … …

Najupečatljivije je što sam duboko povrijeđen jer je ukupan dojam da sam danas velikim dijelom uvjeren da je braniteljska populacija još jednom podijeljena.

Svatko ima pravo iznositi svoja razmišljanja, stoga se usudim iznijeti i svoje osobno. O strahotama ne mogu pisati jer su one duboko urezane u svakog od nas, a najviše u javna svjedočenja žrtava agresije i terora s kojima se preživjele žrtve i danas moraju nositi, a to boli jako, jako.

Moram se osvrnuti na govor g. Ivana Penave koji je u 29 minuta i 0 sekundi (+- 4 sekunde) deset puta ponovio riječi: „27 godina“!

Slušao sam ga s punom pozornošću i čekao i čekao kad će završiti koju rečenicu. Neka mi bude oprošteno, ali kao da je kopirao jednog saborskog zastupnika nacionalnih manjina, ali ga je premašio u stankama između riječi.

To slušati dva puta za redom po 29 minuta mi nikako nije „sjelo“ već sam postavke na video uratku postavio na brzinu 1,25, ali ni to nije bilo dovoljno, tj. bilo je presporo. Prebacio sam na brzinu 1,5, ali ni to nije bilo zadovoljavajuće, već sam najbolji rezultat slušanja imao pri brzini 2,0.

To mi je pomoglo uopće i razumjeti kako je g. Penava izrekao to što je izrekao i još mi nije jasno, da ako je istina da se Predmet „Ovčara“ otvorio tek prošle godine tj. za vrijeme naše i njegove 14. Vlade RH, a on redom svaljuje krivicu na sve ….. Donekle bih i to razumio, ali ne želim razumjeti jer je g. Penava gradonačelnik GRADA HEROJA od 2014. godine, a ne od 2017.

Dobro, razumijem da to nije mogao napraviti tada, ali, ruku na srce mogao je to napraviti 2015. kao opomenu tadašnjoj i svim budućim Vladama RH, ali NIJE!

Nije čak to napravio ni 2016. godine, a mogao je. Mogao je i 2017., ali NIJE, već baš sad i to 2018. godine! Koliko tražio opravdanja i iz svog govora, opravdanja NEMA!

Poštovani gradonačelniče Grada HEROJA – NE VALJA VAM POSAO!

Kao potvrdu napisanog moram se osvrnuti i na riječi g. Tomislava Josića koji je rekao: „..27. godina nismo imali gradonačelnika…“! …. ???????????

Na prvu, čovjek ne pohvata sve rečeno jer osjećaji blokiraju razum, ali kad preslušate sve polako i smireno, (osim govora g. Penave koji sam morao „ubrzati“) onda se zapitate: „ Što to g. Josić uopće priča?! Zar je g. Ivan Penava postao gradonačelnikom tek 2017. godine, a ne 2014.?

Koliko mene sjećanje služi, a postavio sam pitanje i potražio (drugo mišljenje) Dr. Google, pa i on kaže da je g. Ivan Penava na Izborima za gradonačelnika grada Vukovara pobijedio u drugom krugu 29.06.2014. sa 191 glasom više od protukandidata i postao gradonačelnikom.

2014.????

Sad se opet moramo vratiti na riječi g. Tomislava Josića koji je rekao da „..27 godina nismo imali gradonačelnika…“ …..ma tko je tu sad „lud“ ili nekomu ne štima matematika!?!?

Danas je 2018. godina, a sad zamislimo da se ovaj „prosvjed“ dogodio 2015. godine i kako bi bilo jako lijepo slušati g. Ivana Penavu kad kaže : „…24. godine…“ i tako točno 10 puta.

Kad sagledamo tko je i iz „političke elite“ došao dati potporu i naslikavati se, jedno je jasno, tj. 2 + 2 : 2 = 222.

Iskoristiti žrtve terora sotonističke srbočetničke agresije za „jeftine političke bodove“, uistinu je ogavno!

Osobna potpora svim žrtvama i duboko suosjećanje s njihovim patnjama i traumama uz riječi:

„ Pravda jeste spora, ali je dostižna! (ako ne u ljudskom vremenu, a ono sigurno u Božjem jer On sve vidi i sve zna)!

Neka Vas Gospodin blagoslovi i vodi u sve dane života, a poginulima,nestalima, preminulima i onih kojih više nema: Pokoj vječni daruj im Gospodine i svjetlost vječna svijetlila njima“! Počivali u miru Božjem!

Milivoj Lokas

Stavovi izneseni u kolumnama su stavovi autora te ne moraju nužno odgovarati stavovima portala Kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Komentar

Jesu li teške optužbe iz Vukovara stigle do onih kojih se to tiče?

Objavljeno

na

Nakon mirnog i dostojanstvenog skupa u Vukovaru, kojem je bilo nazočno na tisuće ljudi iz svih krajeva naše Domovine, ali i inozemstva, a na kojem smo ponovno čuli žalosnu šutnju hrvatske države na neprocesuirane zločine srbijanskog i inog agresora u vrijeme hrvatskog obrambenog Domovinskoga rata, postavlja se pitanje – a što dalje?

Ako sve ostane na iznesenim činjenicama, na iskazima svjedoka, koji su govorili i imena svojih mučitelja, koji su prstom ukazivali na one koji su ubijali nevine Hrvate (sic!), koji su pričali da pojedini ratni zločinci i dalje rade u hrvatskim državnim institucijama, da oni koji su trebali sve ove godine nisu privodili pravdi ratne i ine zločince, već što više cijelo su ih vrijeme marginalizirali i prešućivali, onda je nanesena još  jedna bolna rana onima koji su nevini pali za slobodnu, samostalnu i nezavisnu hrvatsku državu.

Na ovom skupu, tražila se istina, koja se kad su ratni i ini zločini u pitanju, naprosto izgubila tijekom proteklih 27 godina. Međutim, još nije kasno, a to smo čuli i od preživjelih svjedoka, da se ne pronađe. Ako će se čekati, gospodo i drugovi, kako neki to očito i žele da se to nikada ne desi,  onda su uzalud pali i svi oni koji su se srcem i dušom borili za Domovinu.

Možemo li to dopustiti?

U svom govoru, gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava, inače inicijator ovog potresnog skupa, među ostalim citirao je iz jedne knjige Vladimira Šeksa da je 1991. Hrvatska puštala na slobodu već uhićene srbijanske i ine ratne zločince-ubojice, koji su kasnije u odsutnosti osuđen, a nakon toga (da ti pamet stane) – abolirani!

Tko je to i zašto naredio, zašto se ne progoni te i takve izdajice-zločince, kao što se progoni i zatvara, hrvatske branitelje i po tzv. zapovjednoj odgovornosti?

Veličanstveni skup u Vukovaru zapravo je bio  – optužnica!

Jesu li je čuli oni koji su je trebali čuti, tim prije što tamo nismo vidjeli nikoga, ali baš nikoga koga se sve te teške riječi tiču.

Skup nije prenosila ni Hrvatska radio televizija, iako ima čak četiri programa. Oni su vjerojatno smatrali da ratni zločini iz hrvatskog obrambenog Domovinskoga rata „nikoga“ ne zanimaju, a najmanje stotine tisuća onih koji im svakog mjeseca moraju plaćati pretplatu.

Prenose čak i trećerazredne loptoguračke utakmice, ali istinu za Hrvatsku – ne!

Dosta nam je zamagljivanja, marginaliziranja i povraćanja po nevinim žrtvama Domovinskoga rata, tim prije što je svaki pedalj vukovarske ili škabrnjske zemlje natopljen krvlju.

Vrijeme je da oni koji trebaju počnu raditi svoj posao, da se ratne i ine ubojice slobodno ne šeću vukovarskim i drugim ulicama, da se privedu pravdi oni koji su svakodnevno tisućama raketa gađali vukovarsku ratnu bolnicu, koji su nam ostavili najmanje 150 masovnih grobnica te da napokon  srbijanski i ini agresori nadoknade Hrvatskoj i hrvatskom narodu barem dio izgubljenog (poginule nam ne mogu vratiti) tijekom ratnih godina.

Vukovar je u subotu, 13. listopada 2018.  pokazao i dokazao da više ne će i ne može šutjeti.

Mladen Pavković

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori
Sponzori

Komentari