Pratite nas

Komentar

Laže li Vlada ili Bild? Hrvatska treba istinu, a ne politički marketing: Hrvatska je korumpirana i prezadužena

Objavljeno

na

U gomili jadnih izgovora koje smo čuli od ove vlade, najjadniji je onaj kojim pobijaju postojanje tajnog izvješća EK o Hrvatskoj o kom piše Bild am Sontag. Slavodobitno su objavili da su nazvali Brisel i da su im rekli da takvo tajno izvješće o kom piše Bild ne postoji. Jer je – javno! Piše Marcel Holjevac Dnevno.hr

“SVE JE LAŽ: Bruxelles demantira Bild: ‘Ne postoji tajni dokument o Hrvatskoj’, glasi nadnaslov i naslov jednog članka na jednom visokotiražnom vladi bliskom portalu o tekstu njemačkog Bilda objavljenom ove nedjelje. “Hrvatska ima fantastičnu obalu i ružnu bilancu. Budući da se reforme ne provode, 4,3 milijuna hrvatskih građana tone u sve dublju krizu,” napisao je Bild, najtiražnija novina u Njemačkoj. Taj list je naglasio slab i neučinkovit nadzor nad državnim proračunom, u kom postoji rupetina od 19 milijardi kuna po podacima Europske komisije, i jedno sedam milijardi manja po Grčićevim izračunima. Kritizirali su i praksu odlaska u prijevremene mirovine, izostanak mjera za poticanje ekonomije te tromost sudova. Objavili su i tablicu na kojoj se vidi koje se reforme Hrvatska obvezala provesti, i što jest (toga je malo) a što nije učinila. Pri tom su se pozvali na tajno izvješće EK, u kom se navodi da Hrvatskoj prijeti bankrot zbog lošeg političkog vodstva, odnosno nesposobne i korumpirane vlasti.

[ad id=”68099″]

Vlast je na to reagirala slavodobitnim otkrićem, pozivajući se na glasnogovornicu Europske komisije Anniku Breidhardt.: “Ne postoji tajno izvješće Europske komisije na koje se poziva Bild am Sonntag”, rekla je ona. I dodala: “sve informacije koje je objavio taj list već su ranije predstavljene javnosti i dostupne su na internetu”. Dakle, Bild laže, zaključiše naši vladajući lumeni: izvješće nije tajno nego – javno! “Nijedna informacija, uključujći i tablicu koju se te novine objavile nisu tajne. Sve te informacije su javne i izravno proizlaze iz specifičnih preporuka koje je Komisija usvojila 13. svibnja. Sve su te informacije predstavljene ovdje u dvorani za novinske konferencije i dostupne su na internetu”, izjavila je Breidthardt. Dakle, nije rekla da informacije Bilda nisu točne, nego samo nisu tajne, nego javne! I to isto jasno piše u članku naslovljenom “sve je laž, Bruxelles demantira Bild”!!! Do koje mjere vlada i dio medija mogu ići u pravljenju budala od ljudi?

No to nije smetalo vladi, i dijelu medija, da tu informaciju prezentiraju kao poluistinu: “Bild laže, ne postoji tajno izvješće EK o Hrvatskoj”. Pola istine je, naravno, cijela laž. “Financial Times je rekao da je sada prava prilika za ulaganje u Hrvatsku, a Svjetska banka je rekla da smo po kriteriju doing business napredovali za 25 mjesta. Vjerujete njima, a ne Bildu”, komentirao je tu vijest ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak. Stvarno, kome da vjerujemo, Europskoj komisiji i njenom javnom izvješću, koje je prenio Bild (a ne Bildu kao takvom), ili Vrdoljaku? A nije on jedini koji je to prokomentirao u stilu muža uhvaćenog sa spuštenim gaćama: “Draga, vjeruješ li meni ili svojim očima”. Stvarno, treba li nam uopće izvješće EK da bismo znali da je budžet izvan kontrole, da se reforme ne provode, i da se krećemo prema bankrotu? Mi vjerujemo svojim očima, ušima, i novčanicima i s Bildom i bez Bilda, a Vrdoljaku i članovima ove vlade ne vjeruju više valjda ni njihove mame. Glavni argument vladajućih je bio: “Bild je neozbiljna novina. Oni objavljuju slike golih žena”. Ali su zato tiskovine koje vladi služe kao njihov bilten, jelda, jako ozbiljne. I nemaju svaki dan Severinu ili kakvu srpsku cajku na naslovnici. A super ozbiljan “medij” je i veseljak Grčić, koji je rekao da u petak izlazimo iz recesije. Iako je pred dva mjeseca rekao da smo iz nje već izašli. Nije samo precizirao, izlazimo li točno u podne ili malo kasnije? Hoće li biti izravnog TV prijenosa izlaska iz recesije, ili će se svečani doček investicijskog tsunamija održati u užem kabinetu vlade? Ova vlast je spustila “visoko podignutu ljestvicu” toliko nisko da to još nismo vidjeli, naročito kad se radi o muljanju i mazanju očiju. Isti taj Grčić je rekao da nije istina to što Bild piše da se reforme ne provode, jer ključni resor je po Grčiću je pravosuđe u kojem je napravljen golem pomak. Pomak? Istina, ministar Orsat Miljanić je obećao zaposliti kćerku stanovitog Milobare kao pravosudnu policajku, i dignute su optužnice protiv svih svjedoka u slučaju Perković… i to je jedini pomak u pravosuđu koji smo vidjeli.

Ukratko, vlada se ponaša kao da je Bild nešto izmislio, a ne prenio izvješće EK! A taj isti Bild je prije dvije godine, 23.5.2013, kad je Hrvatska pristupala u EU, napisao članak koji se pokazao kao vrlo proročanski, sa ili bez slika golih žena pride: “Grčka, Cipar, a sada Hrvatska – pokapa li EU nove milijarde naših eura?” Bild konstatira: “prezadužena, korumpirana i s visokom nezaposlenošću – to je Hrvatska”. I pita se hoće li i ona postati, kao i Grčka,  grob za milijarde iz džepa njemačkih poreznih platiša. U članku se navodi visoka i rastuća stopa nezaposlenosti u Hrvatskoj, konstatira se da je hrvatska privreda u raspadu i da joj nasušno treba kapital iz inozemstva kojega, međutim, neće biti jer ga blokira troma birokracija. Navodi se i kako Hrvatska po konkurentnosti zauzima tek 81. mjesto na listi Svjetskoga gospodarskog foruma i da je prožeta korupcijom. Na listi indeksa korupcije Transparency internationala je, ukazuje Bild, – na 62. mjestu, čak iza Kube! Ali zato, stoji dalje u članku, u zemlji na Jadranu “cvjetaju dugovi”. Bild je tada zaključio da će si EU s Hrvatskom natovariti novi problem na vrat. Najčitaniji njemački tabloid na kraju i otvoreno prognozira da će Hrvatska progutati milijarde eura iz Bruxellesa. Neozbiljna novina? Ne, popularna, žuta, ali vrlo realna! Kad je vlada prognozirala brzi rast odmah po ulasku u EU i milijarde iz fondova, Bild je ukazivao na rast zaduženosti i nezaposlenosti, rast korupcije, balkansku sklonost javašluku i životu na dug, bez namjere vraćanja istog. Njihove su se dosadašnje prognoze o Hrvatskoj ostvarile, pa zašto ne bi i ova o bankrotu? Vlada je, naravno, i tada rekla da Bild priča gluposti. Vidjeli smo tko priča gluposti.

A da nisu jedino tabloidi oni koji Hrvatskoj prognoziraju brzi krah ako se nešto brzo i radikalno ne promijeni, pokazuje i to što je sličan članak par dana kasnije objavio i Frankfurter Allgemeine Zeitung, koji kaže da je “Hrvatska, uz Grčku, jedina država članica EU koja je šest godina u recesiji”. Tko im kriv kad nisu pitali Grčića? On bi im objasnio da sutra izlazimo iz recesije. A napisali su i da je SDP izgubio predsjedničke izbore. Nisu pitali Sandru Jakovinu, ona bi im rekla što je istina. Također smatraju da premijer Zoran Milanović neće biti u stanju dovoljno brzo poduzeti odlučne i nužne korake, naročito u izbornoj godini. Trebali bi možda pitati Vrdoljaka. Ili Milanovića. A postoji i jedan treći njemački medij, državni DW, koji je davno još napisao: “Hrvatska treba istinu o sebi, a ne marketing”. Jedino što vlada međutim nudi je uljepšana slika stvarnosti, po starom komunističkom receptu gradnje Potemkinovih sela, fasada iza kojih nema ničega. S istinom se nisu spremni suočiti, ni o sebi ni o Hrvatskoj. Istina da medijski napisi o Hrvatskoj u tabloidima ne mogu ponuditi cjelovitu i vjerodostojnu sliku. No vlada koja automatski odbacuje sve neugodne činjenice, uz povike “zaustavite Reuters”, je osuđena na neuspjeh. Prvi korak prema rješavanju bilo kog problema je suočavanje s neugodnim činjenicama, a to je korak koji ova vlada ni nakon gotovo 4 godine još uvijek nije napravila.

Marcel Holjevac Dnevno.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Komentar

DUJMOVIĆ: Bajaga je ili glup ili pokvaren!

Objavljeno

na

Objavio

Neki dan na tri stranice intervju Ivana Jakovčića u Večernjem, a da mu se nije postavilo jedno jedino pitanje koji bi mu svaki hrvatski građanin postavio “ kako gleda na činjenicu da je Bajaga koju noć prije Oluje pjevao Martićevcima u Kninu bodreći ih uoči Oluje u kojoj su nota bene sudjelovali i istarski Hrvati”? I po čemu je ta cinjenica irelevantna moralno i ljudski i danas i sutra? I kako u tom kontekstu sučeliti odluku da Bajaga u Arenu može, a Thompson ne može? Piše Tihomir Dujmović

Onda pak tekst u Jutarnjem gdje Bajagin menager detaljno raspreda gdje će sve Bajaga pjevati po Hrvatskoj ali opet, kao po nečijoj komandi, nema pitanja o sramnom Bajaginom koncertu u Kninu! Niti jednoj jedinog pitanja o meritumu! Kao da čitamo Borbu, komunistički Vjesnik ili beogradsku Politiku osamdesetih! Čisti agitprop! Branimo Bajagu pod svaku cijenu i prešutimo sve što ga kompromitira! No i brojni drugi mediji se prave blesavi!

Tko je bio u ovom ratu, tko je osjetio rat, tko je ikada doživio jednu granatu makar na sto metara od sebe, tko je ikada bio na prvoj crti bojišnice dok mu je žena u podrumu u samrtnom strahu privila dijete k sebi moleći se Bogu da grad ili selo ne padne znajući da će u tom slučaju biti zaklana, taj nikada neće zaboraviti da je topnike na drugoj strani koju noć prije Oluje pjesmom hrabrio i bodrio Momčilo Bajagic Bajaga!

On je sam u jednom intervjuu priznao da je pjevao i u Banja Luci i u Kninu 1994 godine dakle o toj činjenici nema dileme. Bajaga jedino tvrdi da je drzao humanitarni koncert za djecu bez roditelja, ali mi uvjjek u toj analizi protivničke strane cujemo da su tamo bili kuhari, bolnicari, eventualno strazari kad god nekoga iz tzv.. Krajjne pitate sto je radio u ratu. Svi su bili kuhari, kuriri, eventualno radio vezisti! Pa je onda i Bajaga pjevao humanitarno !!!Bajaga o tome na jednom mjestu kaze:” Zamislite, da li ima problema što sam u Banja Luci i Kninu pjevao humanitarno? Što bi onda bio pandan tome da se ljutim ako neki hrvatski bend svira za djecu Zrenjanina ili Niša! Pa za vrijeme rata su pjevali i hrvatski muzičari”.

‘Kreće armija srpska, i jednom zauvek, sve će da vas smrska’

Bajaga je ili glup ili pokvaren! Jer on je pjevao u okupiranom Kninu a njemu je to irelevantno! A to je srce problema!
Pjevali su i hrvatski glazbenici u ratu, veli Bajaga. Da, ali nije hrvatska vojska okupirala dio Srbije nego obratno! Nisu hrvatski glazbenici pjevali na okupiranom srbijanskom tlu! Ali je on pjevao u okupiranom Kninu. I njemu to ni onda ni danas nije problematično. Jeste li glupi gospodine ili ste pokvareni?

Bajaga bi htio biti američki liberal i demokrat i u isto vrijeme pjevati američkim vojnicima u Vijetnamu! Perverznije od toga je jedino činjenica da su se ovdje pojavila dva vijetnamca, Gibboni i Mile Kekin, koji brane agresorsko glazbalo!

Dujmović: Hrvati Istre, dok Vama u Areni pjeva Bajaga mom prijatelju Ivanu previjaju rane od tog “smrskanja”

Pjevati 1994 u Banja Luci i Kninu se nije moglo bez odobrenja Karađića i Martića, ali niti bez stanovitog Bajaginog političkog slaganja sa tim likovima! Vidite, Bajaga je na Martićev poziv pristao! Pristati pjevati u okupiranom Kninu, pristati pjevati u Karadžićevoj Banja Luci, to bez stanovitog razumijevanja tih politika nije moguće! A pjevati četnicima uoči Oluje, to ne može svatko I nije to ni napravio svatko! Ali, Bajaga jest!

Pjevati četnicima u Banja Luci i Kninu uoči Oluje znači poslati jasnu poruku: ja sam Vaš! Ja sam s Vama! Iz Beograda sam povukao da bih vam to dokazao! Kao što Mile Kekin pjeva Hrvatima “ ja nisam vaš! Moji su pobjedili 1945”!

Da ga je 1994 godine Gojko Šušak pozvao da svira za ne znam kakav humanitarni koncert Mile Kekin bi to odbio! Jer, je tadašnja hrvatska borba suprotna intimnim Kekinim uvjerenjima! “Ja nisam vas! Moji su pobijedili 1945”! Sve razumijemo: 1995 je nastala hrvatska, a 1945 jugoslavenska država! Ti dakle nisi za hrvatsku, Mili Kekinu fali jugoslavenska država.
Odnos dakle prema tom Bajaginom koncertu je odnos prema Domovinskom ratu. I stoga se Gibboni svojim držanjem prema Bajagi ušetao u minsko polje.

Gibonni je sjajan glazbenik, Gibboni je iznimno talentiran, no obzirom da se sada na Bajaginom koncertu u Puli pojavio sa superlativima o samom Bajagi, postavlja se pitanje zbog čega preko gore navedenih činjenica prelazi sa takvom lakoćom? Ako je ova tema borba za drustvenu moralnu normu, a jest,onda se moramo dogovoriti sto je moralno. Drzanje Olivera Dragojevic koji kao goli moralni ekstrakt kaze” nikad necu svirati u Beogradu” ili je moralna norma Tereza Kesovija koja je i nakon sto su joj cetnici srusili kucu i pred tv kamerama pokazivali sadrzaj njenog ormara kako bi je ponizili na svaki nacin, otisla u Beograd za bolji honorar i drzala koncert pod nazivom “ prijatelji stari gdje ste”?

Mi se moramo dogovoriti tko je tu moralan, a tko zasluzuje prijezir. Neka Gibonni obiđe hrvatske ratne vojne invalide, neka ih pogleda u oči i neka njima kaze da je covjek kojj je pjesmom stajao iza srpskog nišanđije sto je iduce jutro raznio ruku ili nogu hrvatskom branitelju “ jedan jako dobar covjek” kako je rekao za Bajagu u pulskoj areni!

Jer na dugom frontu pokušaja izjednačavanja krivnje za zadnji rat, na širokom frontu manipulacija na temu kako je to bio građanski rat nalazi se i nagazna mina pod nazivom Momčilo Bajagić Bajaga! Ako on ne treba snositi nikakvu moralnu odgovornost za svoj četnicki pjevački staž, onda je u određivanju moralnih kriterija vojnički receno, palo važno uporište i otvara se široko polje koje će popuniti vojska sličnih Martićevih i Karadžićevih pristalica! Jer, znate, nisu baš svi pjevali u Kninu! Niti su svi bili pozvani u Knin!

Nećemo dakle jednako tretirati nekog Balaševića i Bajagu! Nisu isto Tereza i Oliver! Ta ambicija da se sve gurne u isto blato, taj naglašeni moralni relativizam, ta koordinirana sutnja o Bajaginom koncertu u Kninu , to medijsko prešućivanje Oliverovog moralnog stava, sve je to jedna te ista melodija!

A ona se pjeva u isto vrijeme dok se Thompsonu zabranjuje pjevati.

“Bajaga je dobar čovjek”, imao je potrebu u sred pulske arene reći Gibboni, a je li Thompson dobar čovjek? Pogledajte tu solidarnost Gibonija i Mile Kekina prema nekome tko je pjevao četnicima uoči povijesne bitke i paralelni odijum prema bivšem branitelju koji se ne odriče pozdrava ZDS. Taj stav, taj gard, to uvjerenje da kad moraš birati izmedu ZDS i nekoga tko je nedvosmisleno bio na drugoj strani, ti podmetneš leđa za onoga tko je u ratu pjevao i Karadžiću i Martiću u korist, to je definicija hrvatskog jugoslavenstva i samo srce mentalnog gradanskog rata koji traje u ovoj zemlji. Nismo li taj film vec gledali?

Osim toga, činjenica da hrvatska glazbena scena cehovski ako nikako drugačije nije stala iza Thompsona a Gibboni i Hladno pivo tako srdačno i iskreno opraštaju Bajagi nešto neoprostivo, skandalozno je samo po sebi.

Tihomir Dujmović

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Komentar

Bujanec: Klasić na RTS-u – Kako odvratno ulizivanje ‘komšijama’

Objavljeno

na

Objavio

HRVOJE KLASIĆ UPRAVO NA RTS-u: Žali za Jugoslavijom, govori na tečnoj ekavici, relativizira se krivnja za rat, prikazuju traktorske kolone poslije ‘Oluje’, a “negativac” je čak i Zvonimir Boban – zbog napada na jugo-milicajca u Maksimiru!

Klasić je nastup u RTS-ovom specijalu povodom 60 godina televizije završio sa željom da jednog dana gleda Srbiju u finalu Svjetskog nogometnog prvenstva!

Kako odvratno ulizivanje “komšijama”…

Sada čekamo Klasićev povratak iz Beograda i sličan nastup na Hrvatskoj televiziji, koja mu navodno, isplačuje čak i honorar, komentirao je Velimir Bujanec.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari