Connect with us

Laži Hrvoja Zovka

Objavljeno

on

U utorak 27. svibnja u večernjim satima na HRT1 prikazan je prvi dio trodjelnog serijala Generali autora Hrvoja Zovka, novinara televizije koja se lažno predstavlja da je hrvatska. U najavi prikazivanja prve epizode – za koju je gledateljstvo saznalo iz razgovora s autorom serijala u emisiji Hrvatska uživo toga istog dana – moglo se naslutiti s kojim će se tezama autor u serijalu baviti. U loše odigranom scenskom nastupu (‘znam pitanja – smislio sam odgovore’) urednica je emisije Hrvatska uživo Maja Sever na početku loše uigranog dijaloga upitala autora da ‘zašto se toliko dugo čekalo s prikazivanjem dokumentarca? Nagađalo se da je zabranjen?’

generali

Ovo u svezi  ‘nagađanja i zabrane’ izmišljotina je novinarke i urednice Maje Sever jer nikad nitko osim nje nije znao da je nešto što bi Hrvoje Zovko u novinarskom smislu napravio – bilo i zabranjeno.

‘Film je trebao biti prikazan u travnju, ali je odgođen zbog pravila izbora za EU parlament; suočili smo se s puno podvala i puno laži o tome projektu; podvala je bila da smo već imali spremljen film, a u studenom te 2012. bio sam u Afganistanu; podvala je da smo napravili huškački film protiv dvojice generala, takav film nismo nikada radili – to je velika laž’, odgovara Zovko.

Dokazi o naručenom dokumentarnom filmu Generali

Da je dokumentarac naručen i da je autor radio ‘osuđujuću’ verziju dan uoči presude generalima Gotovini i Markaču (16. 11. 2012. g.) nema nikakve sumnje i da Hrvoje Zovko ne govori istinu, odnosno bezočno laže, može se vidjeti iz dokumenata ‘kuće’ za koju radi. Televizijska je kuća kojom Radman ravna a za koju Zovko radi dana 2. studenog 2012. godine na svojim mrežnim stranicama (u rubrici vijesti) prvi put najavila dokumentarac pod naslovom: ‘Presuda generalima 16. 11. – ekskluzivno donosimo isječak iz dokumentarca’. U sadržaju vijesti se navodi tko su sugovornici u filmu i daje se adresa video isječka. Druga najava dokumentarca je bila 15. studenog, dakle dan prije izricanja pravomoćne presude. U sadržaju vijesti u kojoj se film po drugi put najavljuje nudi se video prilog za kojeg se tvrdi ka ga je pripremio Hrvoje Zovko.

Neizravan dokaz o Zovkovom autorskom uratku na temu Generali (osuđujuća verzija) dolazi od Kluba SDSS-a i Milorada Pupovca. On se sa saborske govornice zauzeo za zaštitu imena i djela toga istog Hrvoja Zovka temeljem prijave etičkom povjerenstvu HRT-a kojega je Zovko podnio protiv Dražena Miočića. Zovko je naime optužio bivšeg glavnog urednika Informativnog programa Dražena Miočića jer ga je ‘vrijeđao na nacionalnoj osnovi’ sve zbog njegovog (tj. Zovkovog) filma o generalu Anti Gotovini.

Istina je da je Zovko doista tih dana bio u Afganistanu i da je izvještavao za posebno izdanje Horizonata ( 7. studenog 2012. godine), ali to nije u suprotnsti s činjenicom da je film završio prije svog odlaska u Afganistan.

Neizravan dokaz da je Zovko radio optužujuću verziju dokumentarca je njegov glavni sugovornik, svojevrsni tumač događaja – Ivica Đikić. Zbog čega? U Đikiću je imao potpuno idealnog sugovornika za njegove optužujuće teze koje je bivši novinar Ferala, Novog lista i Pupovčevih Novosti Ivica Đikić s još dvojicom koautora objavio u knjizi ‘Gotovina – stvarnost i mit’, izdavač Novi Liber d.o.o. 2010. (Uprava Novog libera: Ivo Goldstein, Pavle Goldstein, Sanja P. Goldstein; Direktorica: Sanja P. Goldstein; Urednik Slavko Goldstein.)

U spomenutoj knjizi Đikića, Krile i Pavelića nema ni biografskog ni dokumentarističkog nego se tom ‘knjižicom’ htjela publicirati kriminogenost generala Ante Gotovine tako da ga se bez dokaza poveže sa švercom droge i oružja, s kriminalnim akcijama u pariškom podzemlju … tako da se bez dokaza optuži da je znao za zločine koje su činili vojnici pod njegovim zapovjedništvom a da za njih ‘kaplar’ pa general nije bio zainteresiran. Knjiga je – koje li slučajnosti – objavljena samo mjesec dana prije izricanja prvostupanjske presude generalima u Haagu. Treba li uopće navoditi da su sva trojica autora ovog pamfleta poznati po svom neprijateljskom stavu ne samo prema generalu Gotovini, nego općenito prema Domovinskom ratu, hrvatskim braniteljima.

Bit će zanimljivo vidjeti do kojih se sve ciljeva Zovko htio svojim uratkom probiti, s ovako lažnih osnova na samom početku, na koji se sve način poslužio svojim sugovornicima, tko je od sugovornika uhvaćen u zamku, tko se htio iskupiti a tko je svoju malenkost htio pretvoriti u veličinu.

Mesićevo viđenje povijesti, Dokumenta, Savo Štrbac …

Prema prvoj je epizodi jasno da je u filmu ugrađeno ‘Mesićevo viđenje povijesti’, vidljivo je također da je preko Đikića prisutan Pupovac i Teršelićkina Dokumenta, nedvojbeno je prisutan Savo Štrbac sudeći prema izjavama bivšeg gradonačelnika Knina Kovačevića, nu, za detaljnjiju analizu – nakon prikazivanja druge dvije epizode – bit će vremena.

Na kraju, sudeći prema ranijim konstruktima Hrvoje Zovka može se pretpostaviti da je serijalGenerali rađen prema dezinformativnim obrascima neprijateljskih službi koje od početka Domovinskog rata do danas prepoznajemo u uratcima prisavskih novinara.

 

 

Ivan Mihael Ban/hrsvijet

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari