Connect with us

Komentar

Lažirani dokumenti za posvojenje upućuju na moguću trgovinu djecom!?

Objavljeno

-

Ilustracija/arhiva

Sve je manje nejasnoća oko uhićenja osmero Hrvata u Zairu ako ih više uopće ima nakon istupa tajnika u Ministarstvu unutarnjih poslova DR Konga. On je na sjednici Odbora za prisilne i nedobrovoljne nestanke UN-a u Ženevi prvi puta javno kazao da su dokumenti za posvojenje djece iz njegove zemlje lažirani, kao i da je osmero uhićenih Hrvata i ranije sa djecom prelazilo granicu DR Konga i Zaira. Činjenica o lažiranim dokumentima i ranijim prelascima granice sa djecom iste grupe daju jedno sasvim drugačije svjetlo na cijelu priču o uhićenima u odnosu na onu u koju su do sada nastojali uvjeriti javnost…

Kako je po Zakonima DR Kongo već 10 godina na snazi zabrana posvajanja djece izvan zemlje onda je uz ove nove informacije iz samog tamošnjeg Ministarstva unutarnjih poslova lako zaključiti da su 4 para iz Hrvatske od kojih su neki bliski ili pak članovi MOŽEMO naprosto svjesno, i ne prvi oputa, prekršili važeći Zakon DR Konga. Činjenica da su i ranije sa djecom prelazili granicu dviju država, očito po istom poslu, isključuje mogućnost da su prevareni od neke državne institucije DR Konga, neke grupe ili pojedinca, što znači da im u slučaju osuđujuće presude prijete stroge zakonske sankcije u vidu dugogodišnjeg zatvora.

Nakon istupa tajnika Ministarstva unutarnjih poslova DR Konga odnosno činjenica koje je iznio sasvim sigurno će se i neki od onih koji su do sada uporno branili „posvojitelje“ brzo distancirati od njih, posebno oni koji su iz nekog razloga tvrdili da se radi o plemenitoj namjeri „posvojitelj“, ili tvrdili da su „posvojena“ djeca posve legalno stekla Hrvatsko državljanstvo. Zanimljivo je kako djeca na „ovaj“ način do sada posvojena u Hrvatskoj ne potpadaju pod nadležnost Centar za socijalnu skrb što znači da njihov trenutni status nitko ne zna niti ga je u bilo kojem trenutku kontrolirao.

Nije li nakon svega što smo doznali logično od nadležnih službi tražiti žurnu provjeru statusa svih posvojenih osoba iz DR Konga kojih je po nekim podacima više od stotinu diljem Hrvatske. Samo protivljenje bilo kakvoj kontroli koje su već neki od simpatizera uhićenih „posvojitelja“ javno iznijeli budi sumnju da se sa do sada posvojenom djecom ili jedim brojem njih nešto čudno događa ili se dogodilo. Zašto bi itko dobronamjeran uopće bio protiv toga da se utvrdi jesu li sva djeca tamo gdje bi trebala biti odnosno kod svojih posvojitelja??

Gledajući na ovu aferu sa političke i pravne strane jasno je da se nameću pitanja koja traže žurne odgovore od involviranih političkih aktera, posebno nekih istaknutih članova iz redova MOŽEMO kao najgrlatijih branitelja uhićenih, ali isto tako i od nekih nadležnih institucija.

UMIROVLJENICI ZAJEDNO

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari