Lažna anketa sa samo jednim predsjedničkim kandidatom

  0

  Poslije rata, onoga „priokretnoga“, hoću reći revolucionarnoga, pjevalo se: „Šume, šume, veliko vama hvala/ u vama se sloboda rađala“. Već godinama o tome uporno i tiskano i virtualno pišem: poje se jedna druga te ista: „Ankete, ankete, veliko vam  hvala/ u vama se vlast rađala.“ Šume, gustiš tada, a virtualna džungla danas, poprište su borbe. „Sloboda“ koju su donijele „šume“ ustvari je bila vlast, a ankete, šume anketa, također rađaju vlast i vladare. Barem se trude iz petnih žila. Biznis s anketama odavno sam nazvao anketarenjem, ustvari reketarenjem javnosti i duša koje ju čine. Kako se javnost i duše reketare, prepariraju, usmjeravaju u željenom pravcu najbolje pokazuje mjesečna anketa rađena po narudžbi HRT-a o tome tko bi bio predsjednik države kad bi se sada održavali predsjednički izbori.

  Zgromile su me vijesti koje su emitirali HTV i HR mislim šestoga travnja. Sve su od ranoga jutra počinjale s rezultatima četvrte „predsjedničke ankete“ po prilici ovako: „Da su sada izbori za predsjednika RH pobijedio bi Ivo Josipović (Najpopularniji dodajem) već u prvome krugu“. I tako su započinjale sve HRT-ovske vijesti te Josipović-Radmanove Kukuvizije cijeli dan. Ništa drugo nije zaslužilo biti prva vijest, ni kriza u Ukrajini koja je bremenita i novim ratom, najmanje europskim, ni nestali malezijski zrakoplov, ni Mercelica, ni kiša ni suša ni skoro četiristo tisuća nezaposlenih, ni propast  poljoprivrede, ni neki turistički uspjeh… Ništa. Samo Ivo, pa Ivo. Vrtjela se ta jedna te jedna vijest kao u onom kolu „Ivo, Ivo, samo živo“.

  Kako je „vijest“ zapravo nastala? Tako što je anketom proizvedena.  Kako je pak nastala  anketa, koja služi čemu služi – novom mandatu Ive Josipovića na Brdu, Farmi Pantovčak. Jednostavno, prilježni, „ukrevećeni“, kontrolirani mediji – a to su ovdje skoro svi, pri čemu su kontrolirani na razne načine, najprije su počeli izmišljati „protukandidate“ našemu Ivi Drugome, e kako bi se on mogao „anketno“ natjecati i pritom stalno pobjeđivati. Od prvoga mandata Predsjednika Stipe, našega doživotnoga dragoga „stipabašija“, potpuno je razvidno kako je prvi uspon na to Brdo zapravo početak predizborne kampanje za drugi mandat. Jedan je malo, dajte im dva. Ankete su pritom jedno od sredstva koje pripomaže ostvarenju toga cilja.

  Josipović u „utrci“ sam sa sobom

  Zato ćemo malo zaviriti u aktualnu „predsjedničku anketu“. Prvo, da bi se moglo anketariti o predsjedničkim kandidatima valjda bi morali postojati kandidati. Njih nema, ali „ankete“ svejedno ima! U toj „predsjedničkoj anketi“ samo je jedan kandidat izrijekom potvrdio, i to davno, kako će se kandidirati – Ivo Josipović. Ima čak i mlaku podršku SDP-a. Kao „protukandidati“ pojavljuju se u anketama od siječnja do travnja Milan Bandić, Željka Markić, Kolinda Grabar-Kitarović, Ivica Vrkić, Milan Kujundžić i „ostali“. Crtati Milana Bandića kao protukandidata i više je nego smiješno. Zmaj od Kamenitih vrata odavno se odrekao nove predsjedničke kandidature, pogotovo kao „protukandidat“ Ivi Josipoviću. On se opredijelio za „gradonačelnika Hrvatske“, a to bi, i više nego očito, želio dohvatiti u suradnji, a ne u natjecanju, ne daj Bože s Josipovićem. Niti ostali „protukandidati“ se nisu sami kandidirali, izuzimajući donekle Kujundžića, niti su ih kandidirale stranke. Isključivo su ih  „kandidirali“ mediji. Pred nama je dakle anketa o ničemu. Preciznije, jedini pravi kandidat se natječe sam sa sobom, a ostalo su „anketni zečevi“. Bit svega je da se potvrdi kako je eto Najpopularniji doista – najpopularniji, te kako je njegov reizbor i više nego siguran. Ako je tako, razmišlja poprilično neuki potencijalni birač „većinac“, zašto onda i izlaziti na te izbore kad budu bili, pa ne izađe. Tako, skoro, uvijek u „demokraciji“ koja je i „vladavina većine“ pobijedi – manjina.
  Po glasove i u Bosnu

  „Ukrevećeni“ mediji su se svojedobno, nakon obiteljskog referenduma, pobojali Željke Markić, pa ju od tada jednostavno sotoniziraju na tipični staljinističko-nacistički način. Još ju se onda stavi u „ankete“ pa i tako politički umlaćuje – da joj slučajno ne bi palo na pamet kandidirati se. Milana Kujundžića malo „promoviraju“  računajući kako bi on mogao, poput onih primoraca, vidoševića i ostalih na prošlim predsjedničkim izborima, otkinuti koji postotak glasova kandidatu HDZ-a. Donekle su oprezni s Kolindom Grabar-Kitarović, nju se „tuče“ samo anketama – navodno je dvostruko nepopularnija od Najpopularnijega. Jer nikad se ne zna, a i na „nezgodnom“ je mjestu.

  Najzanimljivije je kako ovako s nama, za naše novce totalitaristički manipulira naša draga HRT-ovizija. Gdje ne bi s nama pretplatnicima, poreznim obveznicima i ovcama-biračima postupala manipulativno kad trenutačno slično postupa i sa Zoranom Milanovićem. Rado bi ga nekako skinula s mjesta predsjednika SDP-a, a da SDP preživi i dalje vlada. Ne branim Zorana Milanovića, već samo tvrdim kako zadatak javne HRT kuće nije medijsko potkopavanje funkcije Predsjednika Vlade za račun neke druge „struje“, „frakcije“. To je posao njegovih političkih konkurenata oporbe, unutarstranačkih oponenata, „publicista“ i „analitičara“, pod uvjetom da to nisu uvijek isti a ne novinara HRT-a. I ovaj neprirodni spoj, „tunel“ između Brda i Prisavlja, daje mi za pravo ponoviti: HRT ukinuti, a izbor gazde Brda premjestiti u Hrvatski sabor.

  Mato Dretvić Filakov

  facebook komentari