Pratite nas

Istaknuto

LAŽNI MIROTVORCI IPAK ZABORAVILI OBLJETNICU UBOJSTVA OBITELJI ČENGIĆ

Objavljeno

na

Zločin nad obitelji Zec ne smije biti zaboravljen! Tog razbojstva počinjenog iz niskih pobuda i koristoljublja nikad se ne smijemo prestati spominjati. Nažalost, dio aktivistva već godinama tragediju jedne obitelji na potpuno nastran i bolestan način zloupotrebljava za promicanje političkih poruka i za promociju rada udruga i portala koji od države i raznih fondova dobivaju obilate donacije, piše Ante Gugo na svom facebook profilu.

Kad je ove godine stidljivo postavljeno pitanje zar i ostalih više od 400 djece ubijene u Domovinskom ratu ne zaslužuju spomen, Zoran Pusić je u ime društva s kojim je obilježavao stradanje obitleji Zec, izjavio da će jednako obilježiti i ubojstvo obitelji Čengić u Erveniku.

Danas, 18. siječnja 2017., točno 25 godina nakon tog strašnog zločina kojeg su pripadnici paravojnih formacija tzv. Republike Srpske Krajine počinili nad bespomoćnom i nenaoružanom obitelji, u Erveniku nije bilo nikoga od onih koji su rekli da je njima jednako svako od 402 djece ubijene u Domovinskom ratu. Eto, toliko o tome koliko su njima sve žrtve jednake. Trebalo im je samo pet tjedana da zaborave vlastito obećanje i da zaborave na godišnjicu zločina u Erveniku. Cijeli dan čekam hoću li negdje vidjeti vijest da su ipak bili i – ništa.

Za ono što se dogodilo u Erveniku imam posebnu empatiju. Kao reporter tada sam objavljivao u Nedjeljnoj Dalmaciji i nakon višetjedne istrage, uspio sam približno rekonstruirati zločin i one koji su izravno sudjelovali u njemu ili su ga poticali ohrabrivanjem počinitelja. Trebale su godine da naše pravosuđe uopće reagira, a kad je konačno i reagiralo, samo je jedan počinitelj završio u zatvoru. I to je ono što povezuje zločin nad obiteljima Čengić i Zec. I u jednom i u drugom slučaju pravosuđe je zakazalo.

Ono što ta dva slučaja čini strahovito različitima jest činjenica da ime Aleksandre Zec svi znamo. Zna li netko imena ubijene djece iz obitelji Čengić. Teško da će ta imena široj javnosti biti poznata sve dok se emocijama obitelji Pusić, Teršelićka i ekipa ovako jeftino poigravaju. Zaista je moralno dno javno izjaviti da će i ta tužna obljetnica biti obilježena, a onda to zaboraviti.

U nekom sličnom slučaju rekao bih im – sramite se dame i gospodo. Sad to ne mogu napisati jer oni očito srama nemaju, a takve ljude ne mogu nazivati gospođama i gospodom. Civiliziran čovjek, ma reći ću otvoreno i to, normalna osoba tako se ne poigrava žrtvama.

Ante Gugo

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Istaknuto

Tko je Božo Kožul – zapovjednik “Tigrova”?

Objavljeno

na

Objavio

Prva gardijska brigada Hrvatske vojske “Tigrovi” obilježila je 27. obljetnicu svog ustroja prigodnom svečanosti u vojarni “Croatia” na kojoj je istaknuto da su pripadnici “Tigrova” dali veliki doprinos u Domovinskom ratu te da je obaveza društva čuvati uspomenu na tu borbenu postrojbu u kojoj je tijekom rata poginulo 367 pripadnika, a njih šest još se vode kao nestali.

Na obilježavanju obljetnice prisustvovao je i posebni savjetnik ministra obrane Božo Kožul, zapovjednik „Tigrova“.

Stožerni brigadir Božo Kožul u “Tigrove” je stupio 5. kolovoza 1990., a general Janko Bobetko imenovao ga je pukovnikom u 21. godini. S 27 godina postao je zapovjednik 1. gardijske brigade, a 2001. godine je umirovljen.

Kožul je svojevremeno govorio kako branitelji u vrijeme naoružanja nisu imali gotovo ništa, tek ono što su naslijedili u Rakitju. “Nije bilo vremena zapovijedati, nešto planirati, sve je bilo stvar dogovora”, rekao je te istaknuo kako su ratovali neiskusni i neškolovani momci protiv oficira JNA.

“1991. godine je važna jer smo bili neslomljivi, dečki su imali veliki duh i domoljublje, vladalo je zajedništvo. Bez 1991. godine, ne bi bilo ni Oluje. Tada je odnos snaga bio 5:1 u korist neprijateljske vojske, dok je za vrijeme Oluje bilo obrnuto”, ocijenio je Kožul.

Božo Kožul umirovljeni je stožerni brigadir, rodom iz Širokog Brijega. Tijekom ratnih godina zapovijedao je 2. i 3. bojnom do samoga kraja, da bi 1995. preuzeo dužnost načelnika Odsjeka za operativno-nastavne poslove sve do 1997. godine, piše Narod.hr

 

facebook komentari

Nastavi čitati

Istaknuto

5. studenog 1990. – Osnovana 1. gardijska brigada “Tigrovi”

Objavljeno

na

Objavio

Na današnji dan 1990. godine formirana je Jedinica za posebne namjene MUP-a Republike Hrvatske u Rakitju, koja je kasnije prerasla u 1. gardijsku brigadu “Tigrove”.

Bila je formirana od dragovoljaca i dijelova Hrvatske policije. U prvoj fazi svoga djelovanja, kao Jedinica za posebne namjene MUP-a “Rakitje”, izvršavali su delikatne vojno-redarstvene zadaće.

Iza njih su ostale briljantno provedene akcije poput hvatanja Arkana i drugih terorista.

U suradnji sa drugim jedninicama za posebne namjene MUP-a RH proveli su povijesnu akciju na Plitvicama koja je u historiografiji zapamčena kao “Krvavi Uskrs”.

Daljnjim rastom snaga i postupnim formiranjem Hrvatske vojske uvjetovanim stupnjem agresije na Republiku Hrvatsku, “Tigrovi” postaju 1. A brigada ZNG-a, koju čini šest bataljuna (bojni).

Tada su se bojne nazivale prema bazama ili kodnim nazivima i to: 1. bojna-Vrapče (ćukovi), 2. bojna-Rakitje (kosovi), 3. bojna-Pionirac, po Pionirskom gradu (žune), 4. bojna -Kumrovec pa Petruševac (gavranovi), 5. bojna -Vinica kod Varaždina (oblaci) i 6. bojna – Tomislavac po planinarskom domu na Sljemenu (orlovi).

Tijekom ljeta 1991. godine, dio “Tigrova” držao je položaje u Novim Čakovcima, Vukovaru, Dalju, Erdutu, Iloku, Đeletovcima i Tenji.

Tijekom 1991. godine “Tigrovi” su sudjelovali i u borbama na novogradiškom i novljanskom ratištu, te su spriječili namjere banjalučkog da se spoji s bjelovarskim korpusom JNA. Štoviše u operaciji “Orkan ’91” brigada je imala zapaženu ulogu u oslobađanju okupiranog područja. Sredinom 1992. godine brigada je poslana u deblokadu opkoljenog Dubrovnika.

Sve zadatke uspješno su obavili i najjužniji dio Hrvatske je potpuno oslobođen do kraja godine. Godine 1993. dijelovi brigade sudjeluju u operaciji “Maselnica”, a 1994. godine brigada je uglavnom neaktivna te je taj period provela u treningu i opremanju.

Ipak ta godina ostat će upamćena kao ona u kojoj je život izgubio jedan od simbola “Tigrova” – heroj Domovinskog rata Damir Tomljanović Gavran. U operaciji “Bljesak”, “Tigrovi” su bljesnuli na njima poznatom terenu zapadne Slavonije, a kruna njihova djelovanja bila je operacija “Oluja”.

Važno je napomenuti činjenicu koja se se često zaboravlja, a to je da je brigada sudjelovala i u ratnim operacijama u BiH, od operacije “Ljeto ’95” do “Južni potez“. Tijekom Domovinskog rata ime i važnost “Tigrova” gradilo je oko 11 tisuća pripadnika.

U ratnim akcijama Domovinskog rata poginulo je 367 pripadnika Tigrova dok je 1711 ranjeno, a 201 pripadnik je prošao torture logora. Šestorica se još uvijek vode kao nestali, piše vojna povijest

 

Ministar Krstičević čestitao obljetnicu Tigrovima

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari