Connect with us

BiH

Lažno izjašnjavanje na izborima: Manipulacija nacijom Edim, Huso… ponovno bi u hrvatski klub

Published

on

Još je tjedan dana ostalo do trenutka kada bi Središnje izborno povjerenstvo BiH trebalo službenim proglasiti rezultate općih izbora, čime završava rok od 30 dana za žalbe i prigovore Sudu BiH, a u međuvremenu bošnjačke stranke pokušavaju osmisliti i provesti makinacije kako bi se dobila jedna trećina hrvatskoga kluba kako bi se, uz Željka Komšića, Hrvate pokušalo izbaciti i iz izvršne vlasti u Federaciji BiH, piše Večernji list BiH.

I dok je Komšić proguran uz vođenje kampanje ksenofobne mržnje prema Hrvatima i Hrvatskoj, dotle “građanske” bošnjačke stranke jurišaju po šest mandata Hrvata ne prezajući čak ni prekršiti sve etičke, pa i zakonske okvire o nacionalnoj pripadnosti izaslanika.

Unosna profesija

Iako bi se u normalnim državama prebrojavanje krvnih zrnaca moglo ocijeniti šovinizmom kada se preispituje nacionalna pripadnost, u BiH je lažno izjašnjavanje kao Hrvat postalo vrlo unosna profesija i prostor velikih zloporaba u smjeru stvaranja bošnjačke državice.

U najmanju ruku čudan je porast broja Hrvata u pojedinim županijama ako bi kojim slučajem stari model raspodjele mandata, koji je Ustavni sud izbrisao, ipak nekim čudom ostao na snazi.

Posebno to vrijedi za Zeničko-dobojsku županiju. Od dva Hrvata, koliko ih je bilo u mandatu odlazećih struktura, sada po nekim procjenama, jer točan broj mogu znati samo politički manipulatori, u ovoj županijskoj Skupštini ima između 7 i 9 Hrvata. To je porast za čak 450%, što samo po sebi ukazuje na to koliki je prostor zloporaba u ovoj županiji.

Naime, kada bi u primjeni bio stari osporeni izračun izaslanika, iz Zeničko-dobojske županije biraju se dvojica Hrvata za Dom naroda. I upravo u ovoj županiji bošnjačke stranke jurišaju, opet pod uvjetom da vrijede neustavna pravila, za šestim mandatom.

Tamo su Hrvati odjednom postali popularni pa dvojicu ima SDP, DF jednoga, kao i Naša stranka. Među drugim strankama nema “prepoznatljivih” hrvatskih imena i prezimena. Planove im za sada kvari koalicija HNS-a koju predvodi HDZ BiH s tri osvojena zastupnička mandata.

U Unsko-sanskoj ili Bosansko-podrinjskoj županiji također među izabranim županijskim zastupnicima nema onih čija imena makar sugeriraju da se radi o Hrvatima. Ali, svejedno, na popisu iz Bosansko-podrinjske županije, gdje ukupno žive 23 Hrvata, nalazi se ime Edima Fejzića, koji je u aktualnom mandatu u hrvatskom klubu.

Ugurati svoje

U Sarajevskoj i Tuzlanskoj županiji jasno je, ako se budu birali, da će se tamo moći ugurati po jedan Hrvat.

Za aktualnog predsjednika Kluba Hrvata u Domu naroda Tomislava Martinovića nema dvojbe te smatra da je potrebno zakonom onemogućiti zloporabe s nacionalnim izjašnjavanjima.

“Kod nas je bilo čak moguće u vrijeme izbornog ciklusa u nekoliko navrata promijeniti nacionalno opredjeljenje. To je pitanje jako važno u složenoj državnoj zajednici te je na čudan način vulgarizirano. A nacionalnom pripadnošću ne možete licitirati svakih pola godine.

Kod nas je to u zoni klasične političke zloporabe, što je opasno za složenu državnu zajednicu u kojoj žive tri naroda”, rekao je Martinović. On dodaje kako se u Belgiji, Cipru i Južnom Tirolu takve stvari ne mogu dogoditi.

(Večernji list)

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari