Connect with us

‘Legalni i legitimni centralizam’

Published

on

U prošloj godini, danima, tjednim i mjesecima, na našim područjima harali su požari. Građani na ugroženim područjima, vrištali su, tražeći bilo kakvu pomoć, a od institucija BiH dobivali su odgovore kako ne raspolažu dovoljnim brojem vozila, niti adekvatnom opremom, niti dovoljnim brojem vatrogasaca itd. Snađi se i gasi kako znaš i umiješ.

Hrvatska nudi pomoć svojim kanaderima,  a zauzvrat, traži samo da se osigura gorivo i mazivo za zrakoplove.

Trebalo se usuglasiti u institucijama BiH  oko toga, trebaju li kanaderi, imaju li sredstava za gorivo, koliki je to trošak, pa su se sazivali telefonski, jer su bili po odmorima, i tako danima, a neki bi išli čak toliko daleko i bezobrazno, da bi to proglasili činom agresije na teritorij BiH od strane Republike Hrvatske.

Pa dobro, a kako bi onda nazvali prisutnost turskog ratnog broda u neumskom akvatoriju. Je li to čin agresije? Nije, jer su institucije BiH dale  odobrenje za dolazak, i nije im trebalo nego jedan dan da se usuglase oko toga.

Jesu li turski vojnici došli, možda, da pomognu na poplavljenim područjima?

neum-ratni-brod

Nisu! Jesu li došli da posjete kakve turističke znamenitosti u Neumu?? Nisu! Jesu li došli na kupanje i da kupe kakav suvenir? Nisu! Pa zbog čega su onda tu. Jedino da dodatno zagade ionako zagađen Neumski akvatorij, ili je posrijedi nešto sasvim drugo.

U ovom trenutku neću govoriti o povijesnim vezama Turske i BiH (MUSLIMANA-BOŠNJAKA). Ni to sigurno nije bilo presudno. Ono što je interesantno da se danima u javnosti pisalo i pričalo o turskom ratnom brodu u Neumu, čime se pozornost Hercegovine i Hercegovaca (čitaj Hrvata), skretala pozornost sa poplavljenih područja u BiH. Dok su Hercegovci slali, donirali i prikupljali pomoć svakojake vrste i slali istu prema Bosni, iz Sarajeva su nas zabavljali ratnim brodom, da se ne pita puno kako, komu i dijeli li se uopće humanitarna pomoć.

Kako se dijelila i još uvijek dijeli, otkriva se svakodnevno. Teško onom tko je stradao i izgubio imovinu, jer bi zimu mogao dočekati bez krova nad glavom, čekajući institucije BiH da im pomognu. Nisu Japanci ludi. Prokužili su oni davno kako to funkcionira i sada kažu „Konkretan projekat, mi financiramo i nadziremo“. Vjerojatno od tih projekata neće biti ništa, jer ih nitko neće ni napraviti dok god ‘nadležni’ ne pronađu interes u stilu “a gdje sam ja tu?”.

Zašto, 20 godina nakon rata, Sarajevo i dalje vodi istu politiku???

U ratu, nisu ništa mogli srbima, niti srpskoj vojsci. Niti jedan pedalj zemlje Bosne i Hercegovine, od 1991 do 1995 godine nisu uspjeli osloboditi. A kako i bi, kad se ‘konzerva nikad ne otvara iznutra’. Zato su se i okrenuli protiv Hrvata, samo kako bi opravdali svoju pljačku i nebrigu za narod.

Zar je danas nešto drugčije??? Nakon toliko propalih pokušaja rušenja Dodika i Republike Srpske, Sarajevo ponovno udara na Hrvate, narod s kojima zajedno čini Federaciju BiH. Godinama se u državnim institucijama gomilaju kadrovi, uglavnom muslimani-Bošnjaci, i poneki domaći, sarajevski Hrvat, kao paravan za multietičnost. Pogledajte samo raspisane natječaje za zapošljavanje u državnim institucijama. U zadnjih deset godina, u svim državnim institucijama i općinama sa Bošnjačkom većinom, uvijek ‘fali’ nekoliko stotina djelatnika, dok na područjima Hercegovine, uvijek je nekakav ‘višak’ djelatnika.

Niti jedan dokument, upućen od strane državnih institucija, uprava i sl, prema svojim potčinjenim ili nižem nivou vlasti, izuzmemo li „Službene novine“, nije napisan na Hrvatskom jeziku. Niti jedan računalni program u državnim institucijama nije napravljen na hrvatskom jeziku, nego na nekoj vrsti srpskog jezika, koji je protkan turcizmima.

Do kada će se nastaviti Sarajevski centralizam i hoće li netko u budućem sazivu vlasti reagirati na ovo. Sumnjam, ako u toj vlasti budu oni koji su i do sada, a po svoj prilici da hoće. Samo je pitanje hoće li  biti legalani i legitimni. Ovisi od toga hoće li kadrove postaviti HDZ –BiH I Božo Ljubić ili će to bit netko drugi. Ne bude li HDZ, Božo će ga sigurno proglasiti nelegalnim, i sigurno će poduzeti sve da njihovu nelegalnost pojasni na Hrvatskom TV Kanalu. Pri tomu će mu pomoći i Ivo Miro Jović ili Niko Lozančić.

Kako razmišlja naš Božo Stožernik? “Ako ja dijelim poticaje, kako ja hoću, koliko hoću i komu hoću, to je legalno i legitimno, ali ako to radi Lijan, onda je to nelegalno i nelegitimno.

Ako Matan pljačka i uništava poduzeće godinama, to je sasvim legalno i u narodnom interesu, a ako dođe Nikola, uvede reda i ostvari dobit, to je nelegalno i nelegitimno. „ Malo morgen“ rekli bi saveznici naših Stožernika.

A Martin??? Rekli bi naši stari „Martin u Zagreb, Martin iz Zagreba“ ili, da malo udomaćim „Marin u Sarajevo, Marin iz Sarajeva“ Stalno nam postavlja nekakve tračnice za EU integracije, a na graničnim prijelazima čekamo po pet sati na prelazak u EU.

Do Neuma, jedinog grada na moru koji ima BiH, možemo stići prije jašući na magarcu, nego sa automobilom. Ma nema veze, neka se u naš Hong-Kong može doći s mora, makar sa ratnim brodom.

Ivan Bundalo

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari