Pratite nas

Najave

Legendarna 4. gardijska brigada “Pauci” obilježava 26. obljetnicu osnutka

Objavljeno

na

Veterani 4. gardijske brigade pozivaju na obilježavanje 26. obljetnice osnutka 4. gardijske brigade u Splitu pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar – Kitarović.

“Zajednički se prisjetimo ratnog puta ove velike postrojbe te odajmo počast onima koji su u njezine uspjehe ugradili najviše što su mogli, vlastite živote!”, poručuju.

Četvrta gardijska brigada, poznata i po ratnom nazivu “Pauci”, bila je elitna postrojba Hrvatske vojske čiji je doprinos za vrijeme Domovinskog rata nemjerljiv.

Pred sam kraj Domovinskog rata poginuo je jedan od najvećih junaka četvrte brigade, zapovjednik tenkista general Andrija Matijaš Pauk, po kojem je brigada nakon toga prozvana – Pauci.

Program obilježavanja:

27. travnja 2017. godine:

• 19:00 sati – Večer domoljubne poezije (Ruđera Boškovića 25 – prostorije udruge)

28. travnja 2017. godine

• 09:30 sati – Polaganje vijenaca na spomen ploči (Vila Dalmacija, Šetalište Ivana Meštrovića 41)
• 10:00 sati – Otvaranje Sajma braniteljskih zadruga (Riva)
• 16:00 sati – Polaganje vijenaca (Spomen kapelica Sv. Križ, Dračevac)
• 16:30 sati – Sveta misa za poginule, nestale i umrle pripadnike 4. gardijske brigade (Spomen kapelica Sv. Križ, Dračevac)
• 18:15 sati – Svečana akademija – Muzej hrvatskih arheoloških spomenika – Šetalište Ivana Meštrovića 18
• 20:00 sati – Domjenak – Udruga veterana 4. gardijske brigade (Ruđera Boškovića 25)

29. travnja 2017.

• 10:00 sati – Ekološka akcija čišćenja podmorja – Ronilački klub veterana 4. gardijske brigade (Plaža „Kašuni“, Split)

Sudjeluje 30 ronilaca iz 6 klubova. Uz organizatora, ronioce 4. brigade, sudjelovat će i klubovi: „Solin“, „Podstrana“, „Mornar“, „Modri virus“ i „Giričić“.

Po završetku akcije bit će upriličen zajednički domjenak.

Nemojte, molim vas, zaboraviti Andriju Matijaša Pauka!

(Napomena: Identificiranjem posmrtnih ostataka pripadnika 4. gardijske brigade Silvija Kreše, a koji se vodio kao nestali, Četvrta gardijska brigada je u Domovinskom ratu položila 195 žrtava, 4 gardista se vode nestalim.)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Najave

Predstavljanje knjige ‘Mi Hrvati’ Matka Marušića u Širokom Brijegu

Objavljeno

na

Objavio

„Mi Hrvati“ je knjiga koja kroz opis Hrvata, njihovih vrlina i mana, opisuje stoljetnu čežnju za samostalnom i slobodnom državom.

Matko Marušić, znanstvenik i književnik, pripovijeda kroz iskustva svojega života i života svoje obitelji i poznanika, o životu hrvatskih domoljuba.

Knjiga je humoristična, ali i prožeta brojnim potresnim pripovijetkama o stradanjima, siromaštvu i isključenosti iz političkoga i društvenoga života. Dodirnute su sve glavne sastavnice života. Često duhovito, a ponekad i romantično, iznose se bolne istine i novija hrvatska povijest predstavlja kroz oči običnoga hrvatskoga čovjeka.

U programu predstavljanja knjige sudjeluju: doktorandica Fakulteta zdravstvenih studija u Mostaru Antonija Hrkać, dr. sc. Fra Mario Knezović i sam autor prof. dr. sc. Matko Marušić, emeritus.

Voditeljica programa bit će novinarka Željka Šaravanja.

Događaj će glazbeno obogatiti članovi širokobriješke Frame.

Predstavljanje knjige, u organizaciji Ogranka Matice hrvatske Široki Brijeg planirano je za 17.prosinca ( ponedjeljak) u Narodnoj knjižnici Široki Brijeg s početkom u 19 sati.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Najave

MLADI USTALI ZA SLOBODU, A PROTIV CENZURE: Sami uz predstavu organiziraju i zabranjeno predavanje Julienne Bušić

Objavljeno

na

Objavio

U srijedu 12. prosinca 2018. godine s početkom u 19:30 sati, u kinu Forum u sklopu Studentskog doma Stjepan Radić, održat će se predavanje Julienne Bušić i kazališna predstava ”Tko je ubio Zvonka Bušića” nastala prema tekstu novinara i kolumnista Tihomira Dujmovića.

Tekst predstave je scenski adaptirao Robert Kurbaša, koji u predstavi nastupa zajedno s Anom Vilenicom kojoj je alternacija Lucija Dujmović. Riječ je o iznimnoj, emotivnoj, ljubavnoj i domoljubnoj priči, koja svjedoči o uzvišenim idealima te bezuvjetnoj ljubavi prema domovini, ali i o nevjerojatnoj ljubavi dvoje velikih ljudi, te je već polučila uspjeh i kod publike i kod kritike.

Prije predstave, mladi i svi drugi zainteresirani, imati će priliku poslušati i predavanje o kojem se već jedno vrijeme govori u medijima, a to je neodržano i za neke očito sporno predavanje Julienne Bušić koje se trebalo održati u srednjoj školi Vladimira Preloga u Zagrebu 26. studenog.

Julienne Bušić održati će predavanje na temu ”Za što ste se spremni žrtvovati?” Organizator događaja je ZKHS (Zavičajni klub hercegovačkih studenata,) a podržali su ih i drugi kolektivi mladih kao što je inicijativa Hrvatski studenti protiv nepravde.

Svoj dolazak najavili su predstavnici drugih studentskih udruga, a organizatori posebno pozivaju učenike srednje škole Vladimir Prelog. Prije predavanja i predstave studenti će dijeliti edukativne materijale vezane za slučaj Zvonka i Julienne  Bušić.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Poduprite naš rad


Donacijom podržite Kamenjar.com! Hvala!Komentari