Pratite nas

Najave

Legendarna 4. gardijska brigada “Pauci” obilježava 26. obljetnicu osnutka

Objavljeno

na

Veterani 4. gardijske brigade pozivaju na obilježavanje 26. obljetnice osnutka 4. gardijske brigade u Splitu pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar – Kitarović.

“Zajednički se prisjetimo ratnog puta ove velike postrojbe te odajmo počast onima koji su u njezine uspjehe ugradili najviše što su mogli, vlastite živote!”, poručuju.

Četvrta gardijska brigada, poznata i po ratnom nazivu “Pauci”, bila je elitna postrojba Hrvatske vojske čiji je doprinos za vrijeme Domovinskog rata nemjerljiv.

Pred sam kraj Domovinskog rata poginuo je jedan od najvećih junaka četvrte brigade, zapovjednik tenkista general Andrija Matijaš Pauk, po kojem je brigada nakon toga prozvana – Pauci.

Program obilježavanja:

27. travnja 2017. godine:

• 19:00 sati – Večer domoljubne poezije (Ruđera Boškovića 25 – prostorije udruge)

28. travnja 2017. godine

• 09:30 sati – Polaganje vijenaca na spomen ploči (Vila Dalmacija, Šetalište Ivana Meštrovića 41)
• 10:00 sati – Otvaranje Sajma braniteljskih zadruga (Riva)
• 16:00 sati – Polaganje vijenaca (Spomen kapelica Sv. Križ, Dračevac)
• 16:30 sati – Sveta misa za poginule, nestale i umrle pripadnike 4. gardijske brigade (Spomen kapelica Sv. Križ, Dračevac)
• 18:15 sati – Svečana akademija – Muzej hrvatskih arheoloških spomenika – Šetalište Ivana Meštrovića 18
• 20:00 sati – Domjenak – Udruga veterana 4. gardijske brigade (Ruđera Boškovića 25)

29. travnja 2017.

• 10:00 sati – Ekološka akcija čišćenja podmorja – Ronilački klub veterana 4. gardijske brigade (Plaža „Kašuni“, Split)

Sudjeluje 30 ronilaca iz 6 klubova. Uz organizatora, ronioce 4. brigade, sudjelovat će i klubovi: „Solin“, „Podstrana“, „Mornar“, „Modri virus“ i „Giričić“.

Po završetku akcije bit će upriličen zajednički domjenak.

Nemojte, molim vas, zaboraviti Andriju Matijaša Pauka!

(Napomena: Identificiranjem posmrtnih ostataka pripadnika 4. gardijske brigade Silvija Kreše, a koji se vodio kao nestali, Četvrta gardijska brigada je u Domovinskom ratu položila 195 žrtava, 4 gardista se vode nestalim.)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Najave

Predstavljanje knjige ‘Neretva 93’ i obrana Vrdi autora Marinka Sose Zvijezde

Objavljeno

na

Objavio

U utorak 12. veljače 2019. godine u kinodvorani u Grudama u 18 sati upriličit će se predstavljanje knjige „NERETVA 93“ i OBRANA VRDI, autora brigadira Marinka Sose Zvijezde, ratnog zapovjednika brigade Viteza Ranka Bobana Grude.

Knjigu će predstaviti fra Ante Marić, Ivan Šimić, Petar Majić i Marinko Sosa. U glazbenom dijelu programa nastupit će učenici OGŠ Grude, a program će voditi Ivana Bošnjak.

Ova knjiga je izašla u nakladi Matice hrvatske – Ogranak Grude. Opisuje ratne strahote iz minuloga Domovinskog rata, kad su hrvatski branitelji, osobito bojovnici Vrdi i grudske brigade stali u obranu Domovine i spasili i obranili planirani veliki prodor mudžahedinskih snaga na zapadnu Hercegovinu, Dalmaciju i dolinu Neretve sve do mora.

Između ostaloga u uvodu u knjigu autor je napisao: „Ovo su priče sudionika zbivanja 1993. godine, tijekom zločinačkog nauma Armije BiH da akcijom – napadom „Neretva 93.“ izađu u selo Vrdi, ovladaju Mostarom i rijekom Neretvom, te tako okupiraju sve zaključno s Neumom.

Zato sam i odlučio u ovu našu knjigu staviti zapovijed koja se temelji na već izdanoj i odobrenoj akciji „Neretva 93.“ potpisanoj od zločinca Sefera Halilovića.

Kako ćete moći pročitati, „Odbrane narodnih prava Vrdi 93“ potpisuje drugi zločinac Zuka Ališpago. Znamo da smo Božjom pomoći i našom hrabrošću spriječili zločince u njihovoj zlokobnoj namjeri.

Možete zamisliti što bi hrvatski puk čekalo i kakav zločin nakon Uzdola i Grabovice bi doživjeli tisuće onih koji bi se našli na putu ovih zločinaca.“

Ostalo zanimljivo štivo možete pročitati u ovoj vrijednoj knjizi!

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Najave

Predstavljanje knjige Marlona Macanovića ‘Viktor, kardinalova pobjeda’ u Splitu na Stepinčevo

Objavljeno

na

Objavio

U povodu 120. obljetnice rođenja Alojzija Viktora Stepinca (8. svibnja 1898.) i 20. godišnjice njegova proglašenja blaženim (3. listopada 1998.), u Splitu će biti predstavljena knjiga Marlona Macanovića “Viktor, kardinalova pobjeda”.

Predstavljanje knjige će se održati na Stepinčevo, 10. veljače, u 20 sati u Franjevačkom klerikatu o. Ante Antića na Trsteniku.

Uz uvod mr. sc. don Šimuna Doljanina i završnu riječ vjeroučitelja Mirka Jurića, autor na 232 stranice donosi sve bitne događaje iz blaženikova života (rođenje, mladost, školovanje, ređenje, imenovanje za zagrebačkog nadbiskupa i kardinala, zbivanja uoči Drugoga svjetskog rata, te samoga rata i poraća, utemeljenje Caritasa, osnivanje Karmela u Brezovici, uzništvo u Lepoglavi i Krašiću, itd.).

Knjigu “Viktor, kardinalova pobjeda” predstaviti će doc. dr. fra Domagoj Runje, prof. Mate Šimundić te autor Marlon Macanović.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari