Pratite nas

BiH

Legitimni predstavnici Hrvata u Vladi Federacije i Vijeću ministara BiH

Objavljeno

na

U Bosni i Hercegovini je nakon više od pet mjeseci od parlamentarnih izbora okončano formiranje vlasti – kako na državnoj razini, tako i u Federaciji BiH.

Kao što znate, u listopadu 2014. na parlamentarnim izborima naš sestrinski HDZ BiH dobio je apsolutno povjerenje hrvatskog naroda. Uslijedili su višemjesečni pregovori oko formiranja federalne vlade i Vijeća ministara BiH, što je pozitivno okončano dogovorom HDZ-a BiH i bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA) te Demokratske fronte (DF).

Vlada Federacije BiH

Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH potvrdio je odluku o imenovanju nove vlade u kojoj će predstavnici sestrinskog HDZ-a BiH imati ukupno šest ministara. Već ranije, Vladu Federacije BiH – nakon što su mu dostavljena imena svih ministara – potvrdio je predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara (HDZ BiH). Iz naše sestrinske stranke ministri su postali Jelka Miličević (Ministarstvo financija), Mato Jozić (Ministarstvo pravde), Zora Dujmović (Ministarstvo kulture i športa), Denis Lasić (Ministarstvo prometa i komunikacija), Vjekoslav Mandić (Ministarstvo zdravstva) i Josip Martić (Ministarstvo prostornog uređenja).

Legitimni predstavnici Hrvata sudjelovat će tako u izvršnoj vlasti čime je okončana negativna praksa uspostave vlasti sa strankama koje imaju neznatnu potporu hrvatskog biračkog tijela. Povjerenje novoj (federalnoj) vladi dalo je 57 od 98 članova Zastupničkog doma parlamenta FBiH.

[ad id=”68099″]

Vijeće ministara BiH

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH potvrdio je imenovanje Vijeće ministara BiH – predstavnici HDZ-a BiH bit će na čelu Ministarstva financija (Vjekoslav Bevanda), Ministarstvo obrane (Marina Pendeš) i Ministarstvo pravosuđa (Josip Grubeša). Zamjenik ministra vanjskih poslova postao je Josip Brkić, zamjenikom ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mato Franjičević, a zamjenikom ministra sigurnosti Mijo Krešić.

Vjekoslav Bevanda imenovan je pak zamjenikom predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Eurozastupnik (i potpredsjednik Odbora za vanjske poslove EP-a) Andrej Plenković pozdravio je uspostavu vlasti u BiH. Plenković je naglasio da će vlasti u BiH pomoći novi voditelj delegacije EU u Sarajevu, švedski diplomat Lars-Gunnar Wigemark. Inače, Plenković je sudjelovao u Wigemarkovu saslušanju u Bruxellesu pred povjerenstvom EP-a.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Masovni prosvjedi u Bihaću zbog eskalacije migrantske krize

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Fena

Oko dvije tisuće ljudi okupilo se u subotu navečer u Bihaću kako bi prosvjedovali zbog eskalacije migrantske krize na području Unsko-sanske županije u Bosni i Hercegovini  pri čemu su zahtijevali odlučnije angažiranje državnih tijela vlasti kako bi se taj problem napokon stavio pod nadzor.

Na središnji gradski trg prosvjednici su došli s transparentima s porukama poput “Bihać je naš”, a jedan od organizatora, vijećnik u Gradskom vijeću Sejo Ramić burno je pozdravljen kada je u govoru istaknuo da ovo nije prosvjed protiv migranata nego protiv vlasti koje ne poduzimaju ništa da bi njima stvorili uvjete za boravak, a građanima pružili sigurnost.

“Do sada smo molili pomoć, a sada tražimo brzu reakciju”, kazao je Ramić.

Neki od govornika zauzeli su se za to da se učini pritisak na vlasti kako bi se proglasilo izvanredno stanje te autobusnim prijevoznicima i Željeznici Federaciji BiH zabranio prevoz migranata prema Bihaću.

Prema podacima županijskog MUP-a u taj dio BiH svakog dana stiže između 100 i 150 ilegalnih migranata, a policija bilježi stalni porast broja izgreda vezanih uz migrante.

Dramatičan apel policije Unsko-sanske županije

Od početka godine u Unsko-sansku županiju je stiglo više od 10 tisuća migranata, no riječ je samo o onima koji su registrirani, a pretpostavlja se da ih je zapravo stiglo barem tisuću do dvije više.

Koliko ih točno sada boravi u tom području nitko ne zna. Posljednja je procjena da je riječ o nekoliko tisuća migranata koji planiraju nastaviti put prema Hrvatskoj, a koncentrirani su uglavnom na području Bihaća i Velike Kladuše.

Selam Midžić, tajnik Crvenog križa u Bihaću, kazao je da oni i dalje osiguravaju prehranu za oko 800 osoba koliko ih u prosjeku boravi u improviziranom migrantskom centru u ruševnoj zgradi nekadašnjeg bihaćkog učeničkog doma gdje migranti svakodnevno dolaze i odlaze.

“Tražili smo da se državna tijela vlasti uključe, a to se do danas nije dogodilo”, kazao je Midžić.

(Hina)

Robert Valdec iz Bihaća: Migranti su pokupovali sve mačete i noževe

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Željko Komšić nije dobrodošao ni u Posavinu

Objavljeno

na

Objavio

Željko Komšić, koji je izabran glasovima Bošnjaka za hrvatskog člana BiH Predsjedništva, nije dobrodošao u općinama Posavske županije, objavili su zajednički tamošnji načelnici, te su mu tako sve sredine od Bosanske Posavine do Središnje Bosne i Hercegovine u kojima žive Hrvati izrazile snažno protivljenje.

“Za nas Željko Komšić nije hrvatski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine kojeg su izabrali Hrvati“, navodi se u zajedničkom očitovanju načelnika općina Odžaka, Orašja i Domaljevac Šamca.

Načelnici Jakov Ivanković, Stanko Vincetić i Mario Jurkić ističu kako su Hrvati birali drugoga kandidata, te da sada Bošnjaci u Predsjedništvu imaju dva predstavnika Željka Komšića i Šefika Džaferovića.

„Smatramo, kao i druge općine s većinskim hrvatskim stanovništvom, da su u Predsjedništvu BiH izabrana dva bošnjačka člana, odnosno da je Komšić izabran bošnjačkim glasovima na poziciju koja pripada Hrvatima“, navode načelnici.

Pojasnili su kako podaci o glasovanju za članove BiH Predsjedništva u toj županiji, a napose u sredinama u kojima su Hrvati ogormna većina govore da je za odlazećeg člana BiH Predsjedništva i kandidata HDZ-a BiH Dragana Čovića u toj županiji glasovalo 85 posto Hrvata.

Posebno su istaknuli mjesne zajednice Bok, Oštra Luka, Kopanice i Matiče u Orašju u kojima je Čović dobio potporu 90 posto hrvatskih birača, dok je za Komšića glasovao zanemariv broj birača.

Ranije je Komšića nepoželjnom osobom proglasilo pet većinskih hrvatskih županija te dvadesetak općina u BiH.
Prošloga tjedna je u Mostaru 10.000 Hrvata prosvjedovalo protiv izbora Željka Komšića za člana Predsjedništva.

U petak je u zapadnom, većinskom hrvatskom dijelu grada osvanuo veliki transparent kojim se Komšić naziva nepoželjnom osobom, dok je u suboti ujutro na Starome mostu, u većinskom bošnjačkome dijelu grada istaknut natpis kojim se pak Komšića poziva na dolazak u grad na Neretvi.

 

Pet hrvatskih županija u Federaciji BiH proglasile da Komšić nije dobrodošao

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori
Sponzori

Komentari