Pratite nas

Nebuloze

Leko: Grabar-Kitarović nitko nije uvjetovao da se mora preseliti u Visoku

Objavljeno

na

Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko poručio je u petak navečer kako na srbijanski zakon o univerzalnoj jurisdikciji nad državljanima Hrvatske gledao kao na pravni nastavak agresije na Hrvatsku, neprihvaljivim ocijenivši “svojatanje” Srbije da odlučuje što je bilo dobro ili loše na teritoriju Hrvatske.

“To je pravni nastavak agresije na područje Hrvatske. Dakle, Srbija sebi svojata da je ona stvorena da odlučuje što je bilo dobro, a što loše u Hrvatskoj, bez obzira što se ne radi ni o njezinom teritoriju niti o građanima. To naprosto nije prihvatljivo za međunarodnu pravdu, međunarodne osnose, za EU, a naravno ne može biti nikako prihvatljivo za susjede koji međusobno još imaju puno toga za riješiti kako bi mogli bolje i kvalitetnije graditi našu budućnost”, izjavio je Leko u HTV-ovoj emisiji “Javna stvar”.

“Mi želimo bolju, europsku Srbiju, prosperitetniju, bogatiju Srbiju, Srbiju s kojom možemo surađivati na svim područjima, da zatvorimo što je bilo loše”, dodao je Leko, komentirajući poruku Beogradu hrvatskog premijera Zorana Milanovća kako Hrvatska neće dopustiti da Srbija s takvim zakonom uđe u Europsku uniju.

Leko je naglasio kako, što se ulaska Srbije u EU tiče, ne treba izdvajati ni jedan poseban element koji Srbija mora ispuniti jer, kao i sve druge zemlje, mora ispuniti sve uvjete koji vrijede za ulazak Uniju, sve demokratske standarde, te poštivati sve vrijednosti na kojima počiva EU. “To je, nadam se, i cilj srbijanske države i srbijanskog društva. Samo, taj proces nažalost tamo ide sporije jer se jedan značajan dio političkog vodstva ne želi suočiti s realnošću, pa čak ni s presudom Međunarodnog suda pravde u punini”, rekao je.

To što tom presudom – kojom je odbijena hrvatska tužba protiv Srbije za genocid, kao i srbijanska protutužba – Srbija nije okvalificirana da je vodila genocidni rat, ne isključuje, ustvrdio je, srbijanske ratne aktivnosti koje imaju elemente genocidnosti. Upitan što bi, kao političar, volio da hrvatsko društvo i povijest zapamte iz te presude, odgovorio je kako je presudom potvrđeno i za Hrvatsku i za Srbiju i za međunarodnu zajednicu da je Hrvatska bila žrtva, da se legitimno branila i obranila, u skladu s međunarodnim pravom. “Kad se sve to pročita, kad se slegne prašina, kad se slegnu emocije, utvrdit ćemo da je Sud zaista dobro okvalficiirao sve što je bilo u Domovinskom ratu”, poručio je.

Ponašanje Branimira Glavaša, koji se nakon odluke Ustavnog suda o ukidanju pravomoćne presude na osam godina, temeljem koje je služio kaznu u BiH zbog ratnog zločina u Osijeku 1991., nedavno vratio u Hrvatsku, a u petak je posjetio i Sabor, Leko je ocijenio bahatim, posebno stoga što sudski proces protiv njega nije završen. “I da završi proces, ne treba iskazivati bahato ponašanje, jer mi želimo da se u Hrvatskoj svi osjećaju potpuno jednako, da nema jednakijih. Glavaš nije dobro postupio kada je slavodobitno dolazio u Sabor pokazujući da je politički jak”, istaknuo je.

Složio se s ocjenom novinara da je, vezano uz ‘trakavicu’ oko preseljenja Ureda predsjednika s Pantovčaka u Visoku ulicu između Vlade te HDZ-a i izabrane predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, riječ o igrokazu, koji je, kaže, pokrenula izabrana predsjednica u izbornoj kampanji, dok Vlada udovoljava njezinu zahtjevu da rezidenciju želi preseliti u Visoku. “I kad bi samo provjeravali vjerodostojnost izabrane predsjednice RH ja bi se isto složio da se odmah donese odluka – izvolite, evo vam Visoka ulica i tu bi stao”, rekao je Leko. Niječno je odgovorio na pitanje nije li to politika “tuk na utuk”. “Ne, naprosto moramo provjeravati što tko govori ili se može ponašati, i ništa više.

Na konstataciju da Kolinda Grabar Kitarović ipak još nije stupila na dužnost ni položila prisegu, Leko je kazao kako joj nitko nije uvjetovao da mora preseliti u novu rezidenciju. “Ne branim ja Vladu, zaista, pa ako griješim, griješim, ali ako smo slušali to u kampanji, a prilika je da se razgovara o korištenju objekata i priprema se inauguracija, onda zašto ne. Nije nitko pozvao Živi zid, ni izabrana predsjednica ni Vlada, postoje akti i ništa više. Ne treba nitko zvati Živi zid, nema deložacije”, poručio je Leko.

[ad id=”40553″]

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Nebuloze

Izetbegović najavio tužbe protiv svih odgovornih aktera u Hrvatskoj

Objavljeno

na

Objavio

Reuters

Interes Bosne i Hercegovine je da se Hrvatska pridržava međunarodnog prava i svojih obveza, a interesi Hrvatske i Srbije ne mogu biti nikakva osnova na kojoj će se temeljiti vanjska politika Bosne i Hercegovine, izjavio je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović ističući kako će on na tome dosljedno inzistirati, a očekuje kako će to činiti i svaki sljedeći bošnjački član državnog vrha:

“Nikada neću prihvatiti da Bosna i Hercegovina u svojim vanjskopolitičkim odlukama ‘prati’ stajališta Srbije ili Hrvatske ili bilo koje druge države po bilo kojem vanjskopolitičkom pitanju. BiH će svoju vanjsku politiku voditi samostalno i isključivo je bazirati na suverenim interesima i pravima BiH”, kazao je Izetbegović u intervjuu, kojega je u utorak objavio portal Klix, odgovarajući na pitanje o tome zbog čega je intervenirao kada je predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović nedavno prilikom posjeta Beogradu izjavio kako će BiH svoju politiku prema Kosovu usklađivati s onom koju vodi Srbija.

Istaknuo je kako je drugačiji način razmišljanja ujedno glavni razlog sukoba koje povremeno ima s hrvatskim i srpskim članom Predsjedništva BiH Draganom Čovićem i Mladenom Ivanićem.

Izetbegović je ipak pojasnio kako se u BiH treba uzeti u obzir i to što o nekim pitanjima misle susjedi, no najbitnija su stajališta Europske unije koja BiH obvezuju sukladno Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.

Poručio je i kako je Hrvatska i Srbija “morati naučiti da odnose s BiH grade na međusobnom uvažavanju, poštivanju i reciprocitetu”.

“Desetljećima koristiti vodne resurse BiH besplatno, zadržavati ogromnu imovinu tvrtki iz BiH 22 godine nakon završetka rata, zatvarati pristup BiH otvorenom moru kršeći prava koja BiH ima prema UN Konvenciji o pravu mora, nijekati presude međunarodnog suda ustanovljenog odlukom Vijeća sigurnosti UN-a, primati u audijencije presuđene ratne zločince, očekivati da se vanjska politika BiH kreira u glavnim gradovima susjednih zemalja, daleko je to od istinskog uvažavanja i korektnih odnosa spram BiH”, kazao je Izetbegović.

Odgovarajući na pitanje o mogućim odštetnim zahtjevima logoraša iz BiH prema Hrvatskoj nakon presude Haaškog suda šestorici bivših političkih i vojnih vođa Herceg-Bosne, Izetbegović je ocijenio kako će “žrtve zločina koje su počinili sudionici udruženog zločinačkog pothvata imati priliku tužiti sve odgovorne aktere“, a država BiH u tome ih ima obvezu poduprijeti.

“S Hrvatskom ćemo o svemu otvoreno pričati, direktnije nego dosad. Uvjeren sam da na istini, ma kakva ona bila, možemo izgraditi iskrene i obostrano korisne odnose s Hrvatskom i Hrvatima općenito. Ali preduvjet za to je istinsko poštovanje BiH. Ne treba nama Hrvatska pomagati, kako kaže predsjednica Grabar-Kitarović, da se ’emancipiramo’”, kazao je Izetbegović.

Po njegovu sudu “dostatno će biti” da se hrvatski državni vrh “suoči s istinom o prošlosti, da Hrvatska izvrši povrat imovine tvrtki iz BiH koja je ostala na njenom teritoriju, da plati pravičnu naknadu BiH za korištenje naših vodnih resursa, da prizna pravo BiH na pristup otvorenom moru u skladu s UN-ovom Konvencijom o pravu mora”.

Na taj način, zaključuje Izetbegović, Hrvatska će emancipirati samu sebe umjesto da to nudi BiH.

facebook komentari

Nastavi čitati

Nebuloze

SRAMOTNE SCENE: Slavio uz zastavu ‘Delije Knin’: Ovo je za srpsku Dalmaciju!

Objavljeno

na

Objavio

Crvena zvezda u četvrtak je u Beogradu svladala Koln i tako osigurala prolazak skupine u Europskoj ligi.

Zvezda je tako ostvarila najveći europski uspjeh u posljednjih 25 godina, a jedan od “junaka” bio je vratar Milan Borjan, piše Večernji list

Nažalost, Borjan je nakon utakmice pozirao sa zastavom na kojoj piše “Delije Kinin” i promovirao velikosrpstvo.

Kad sam došao u klub, rekao sam da sam iz Knina i da sam kao čovjek rođen u tom gradu ispunio san dolaskom u Crvenu zvezdu. To je dio mene! Znam tko sam i odakle dolazim! Knin je uvijek bio zvezdaški grad, a ova pobjeda nad Kolnom bio je za cijelu srpsku Dalmaciju. Vrlo dobro znam koliko ova pobjeda znači našem narodu – ispalio je Milan Borjan za Kurir

Otkrio je i otkud mu zastava na kojoj piše “Delije Knin”. – Tu sam zastavu dobio u Londonu nakon utakmice s Arsenalom. Od tada je nosim sa sobom, a suigrači je obožavaju. Ne možemo izgubiti kada je tu zastava “Delije Knin”.

 

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari