Connect with us

Pregled

ROMAN LELJAK: Arhivska građa iz Slovenije mnogo je pomogla njemačkom sudu oko presude Perkoviću i Mustaču

Objavljeno

-

Vodeći slovenski istražitelj komunističkih zločina nakon završetka Drugoga svjetskog rata koji je otkrio Hudu jamu, publicist Roman Leljak, na poziv Mostovih zastupnika sastao se s njima u Hrvatskom saboru.

Podsjetimo, Most u sklopu izmjena Zakona o državnom arhivu predlaže otvaranje tajnih arhiva komunističkih službi, pa je želio čuti Leljakova iskustva u vezi s otvaranjem slovenskih arhiva o čemu je sinoć bilo riječi i u emisiji Otvoreno, prenosi HRT

Mostovac Nikola Grmoja nakon razgovora s Ljeljakom izjavio je kako je većinu slovenskih iskustava u otvaranju državnih arhiva iz vremena socijalizma – Most već ugradio u svoj zakonski prijedlog, a u obzir će uzeti i ostale sugestije.

Istaknuo je kako su u Mostovoj radnoj skupini za izradu izmjena zakona o arhivima uglavnom ljudi iz Ureda Bože Petrova, čiji to i jest bio prijedlog. Upitan kako to da i Most i Ministarstvo kulture rade na svom zakonskom prijedlogu vezanom uz državni arhiv, Grmoja je odgovorio kako ne zna što radi Ministarstvo kulture, ali da Most ima gotov prijedlog zakona te da je njemu radio zadnja dva mjeseca.

Uvjeren je da će Mostov zakon izdržati ‘provjeru’ na Ustavnom sudu. “HDZ će glasovati za naš prijedlog, uvjeren sam u to. Mislim da nitko normalan ne bi trebao biti protiv tog prijedloga zakona”, poručio je.

Roman Leljak kazao je novinarima kako je Mostu sugerirao da jugoslavenske političke dužnosnike, što se osobnih podataka tiče, izjednače sa sadašnjim hrvatskim dužnosnicima.

“Ne znam kakav je njihov prijedlog, sugerirao sam im da u njemu nositelje političkih dužnosti u Jugoslaviji izjednače s nositeljima političkih dužnosti u suvremenoj Hrvatskoj, tako da razina osobnih podataka bude jednaka za obje te kategorije, a ne da oni bivši budu više zaštićeni nego ovi danas”, rekao je.

Nakon sastanka u Saboru Roman Leljak gostovao je u emisiji Studio 4.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari