Connect with us

U potrazi za Istinom

Leljak: Jernej Sekolec bio je suradnik Udbe, skandal s Hrvatskom je smišljen

Objavljeno

on

Slovenski arbitar Jernej Sekolec, koji je dao ostavku na to mjesto nakon što su u javnost procurili tranksripti koji jasno pokazuju da se slovenska strana služila nedozvoljenim sredstvima i lobiranjima na članove Arbitražnog suda u graničnom sporu s Hrvatskom, bio je suradnik Udbe. Tako tvrdi Roman Leljak, slovenski publicist i svjedok na suđenju Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču, prenosi direktno.hr

[ad id=”68099″]

Leljak, kojemu je u dvorištu kuće prije nekoliko mjeseci zapaljen automobil, iako je bila riječ o vozilu njegovog susjeda, informaciju je objavio prije nego što je nastao najnoviji skandal u svojoj knjizi Speča Udba (Spavajuća Udba). Sekolecovo ime možete vidjeti ispod na popisu udbaša iz navedene knjige pod brojem 582.

get_imgget_imgd

Leljak tvrdi da su situaciju iskoristili oni koji nikada nisu raskinuli s bivšim sustavom.

“Hrvatska se nalazi pred izborima, i velika je vjerojatnost da će HDZ pobijediti. Na drugoj strani u Sloveniji Udba je na tapeti zbog slučaja Stjepana Crnogorca, Nikice Martinovića, Nikole Štedula i mnogih drugih. Sada se priprema sudski postupak i prema Silvu Gorencu, Janezu Zemljariču i Borisu Mužiču, svim akterima slovenske Udbe od 1980. do 1990. godine. Drugo, u Sloveniji smo se u posljednje vrijeme jako povezali s raznim udrugama u Hrvatskoj i zbližili interese oko poslijeratnih ubojstava, prije svega oko Hude jame, Tezna i drugih grobišta”, počeo je razgovor za direktno.hr Leljak.

Zatim se okrenuo prema Sekolecu.

“Pošto je potpuno jasno da je taj arbitar, Sekolec, za vrijeme Jugoslavije bio aktivni suradnik Udbe, jasno je da je u ovom periodu došlo do tajnog dogovora između lijeve vlade u Hrvatskoj i lijeve vlade u Sloveniji”, nastavio je Leljak.

Dodaje da su i jedna i druga strana igrale na emocije.

“Izabrali su arbitražni zakon na način na koji smo svi vidjeli, s tim da su postigli sljedeće: lijeva vlada u Hrvaskoj dobila je domoljubnu sliku, što će im povećati mogućnost pobjede. S druge strane, Sloveniji to odgovara jer su ocijenili da će doći do sukoba između nas koji se bavimo pitanjem Udbe i poslijeratnih grobišta, da ćemo otići svatko na svoj brijeg. Pravnim postupcima sigurno nije dobro da Slovenija i Hrvatska surađuju na slučajevima koji će biti otvoreni u Sloveniji, tako da slovenskoj bivšoj Udbi odgovara da nema nikakve suradnje između Hrvata i Slovenaca”, nastavio je ovaj istraživač.

Međutim, kako tvrdi, napravljen je plan koji će ipak biti kratkoročna vizija odnosa Hrvatske i Slovenije.

“Bilo bi najbolje kada bi u Hrvatskoj pobijedio Karamarko i HDZ, a kod nas Janez Janša preuzeo vlast. Odmah bi trebali dogovoriti zajedničku sjednicu vlada Slovenije i Hrvatske, ali lijeva opcija ne ide u tom smjeru. Njima više odgovara da su naša dva naroda u sukobu, što im je u ovom trenutku nažalost uspjelo”.

Sekolec je u tome, nastavlja, imao veliku ulogu.

“Svi znamo da je to bilo djetinjasto i taj je arbitar, pošto je bio suradnik Udbe, znao što tajne službe mogu slušati i na koji način. On je to namjerno napravio kako bi se moglo ići u ovom pravcu, zato se ja ne brinem u vezi toga. To je stvar ovog trenutka, vjerujem da će se ovo veoma brzo riješiti, tako da ću doći u Knin 5. kolovoza”, zaključio je razgovor za direktno.hr Roman Leljak.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari