Connect with us

Događaji

Leljak: Specijalne akcije u inozemstvu izvodila samo Udba

Objavljeno

on

Na Višem zemaljskom sudu u Münchenu u tijeku je 45. ročište u procesu Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču za pomaganje u ubojstvu Stjepana Đurekovića. Suđenje je ušlo u osmi mjesec, a dvojica bivših dužnosnika službe državne sigurnosti u pritvoru su u zatvoru Štadlhaim – već 15, odnosno 13 mjeseci.

Sudac Dauster ispituje slovenskog istraživača Udbinih arhiva Romana Leljaka. Sudskom vijeću publicist govori u svojstvu svjedoka i vještaka, o sadržaju dosjea koje je pronašao tijekom svoga istraživanja u Sloveniji. Suce posebno zanima razgraničenje nadležnosti između Udbe, Kosa i službe Ministarstva vanjskih poslova SID-a.

Roman Leljak trebao bi danas govoriti o posebnoj Udbinoj skupini agenata takozvanoj – “Grupi A”, koja je imala sjedište u Sloveniji.


U jednoj fazi Udba je zaključila da su ubojstva koja izvode prešlampavo izvedena i da to treba prepustiti profesionalcima i zbog toga je formirana grupa A u Ljubljani s nalogom svim republičkim Udbama – kad trebaju usluge takvih ljudi da se obrate u slovensku Udbu koja je bila nadležna za vršenje likvidacija, kazao je odvjetnik Siniša Pavlović koji u procesu zastupa Gizelu Đureković, udovicu ubijenog Stjepana Đurekovića.

Leljak je stvaranje skupine ubojica i otmičara svojedobno opisao u knjizi Nazovi Ljubljanu radi ubojstva!.Potvrdio je jutros sucima kako je akcije, odnosno specijalne akcije u inozemstvu, izvodila samo Udba i ni jedna druga služba.


[ad id=”68099″]

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari