Pratite nas

BiH

Lenjinopad: Velikog vođu sajlom su svezali oko vrata i ho-ruk

Objavljeno

na

Jedna od popratnih pojava ukrajinskih prosvjeda – koji su, kako sada stvari stoje, uspjeli dovesti do prevrata u zemlji – jest i masovno rušenje monumentalnih spomenika vođi Listopadske revolucije Vladimiru Iljiču Lenjinu. Gledao sam prije nekoliko dana izravni prijenos jednog takvog noćnog obaranja brončanog Lenjina, čini mi se u Žytomyru. Velikog vođu sajlom su svezali oko vrata, načeli ga pri postolju i ho-ruk.

Opirao se Volođa, tvrda je to sorta, onako ogroman i nagnut stajao je jedno vrijeme, no narod je, kojemu se nakon duge ruske noći ukazalo europsko svjetlo na kraju tunela, na koncu pobijedio. Čuo se pljesak i uzvik oduševljenja, zatim je koordinator obaranja naložio mladićima da stave ukrajinski prapor na oslobođeno postolje, a promukli glas u pozadini opetovano je zanovijetao pitajući gdje je muzika.

Tridesetak je Lenjina palo u posljednjih nekoliko tjedana, tako da je već smišljen termin za tu pojavu – ленінопад. Kako god ukrajinska avantura s revolucijom završila, jedno je sigurno – narod si je konačno dao oduška i proveo barem simboličnu lustraciju, riješio se tih monumentalnih spomenika koji su, ostajući na gradskim trgovima i nakon pada komunizma, pritiskali nacionalnu svijest i savjest,  opominjali, prijetili, zastirali pogled u budućnost. ”Naš” Maršal međutim i dalje suvereno vlada najljepšim gradskim trgom, koči se na reveru bogobojaznog gradonačelnika, kočoperi u Kumrovcu i živi u srcima mnogih deklariranih eurofila. Dok širom Ukrajine zabranjuju nasljednicu Kompartije, kod nas ona vlada. Povijest katkad voli paradokse i bizarne šale.

No, valja biti oprezan, ukrajinska nacionalna euforija, bojim se, neće polučiti jednoznačne rezultate. Koliko god opravdano bilo raskidanje sa sovjetskom prošlošću, dvojbena je i europska budućnost. Mi je u Hrvatskoj već živimo, pa se već pomalo čeznutljivo osvrćemo unatrag, a noge instinktivno koče kao govedu na ulazu u klaonicu. Svjetlo koje se Ukrajincima ukazalo na kraju tunela, može biti i ono poslovično svjetlo jurećeg vlaka iz suprotnog pravca. Mnogi se naši analitičari i teoretičari zavjere, lijeve i desne provenijencije, uvjereno kunu da je tome tako. Možda, no stvarnost je mnogolika, a uz to i stalno se mijenja, nijedna je ljudska projekcija ne može uhvatiti u svoju mrežu niti ukrotiti. Zato su podjednako u krivu teoretičari urote kao i Francis Fukuyama sa svojom tezom o kraju povijesti, koja je svoj vrhunac i ispunjenje navodno dočekala u liberalnom kapitalizmu.

Ipak, vratimo se ”lenjinopadu”. Zanimljivo je da ono što je u Ukrajini urodilo rušenjem komunističkih simbola, u susjednoj Bosni i Hercegovini rezultira slavljenjem Tita i samoupravnog socijalizma. Bosanskohercegovački, ali i drugi prosvjednici na prostorima bivše države neuvijeno prizivaju Titove vrijeme, kite se simbolima toga vremena i uzvikuju iste ili neznatno preinačene parole. Nacionalizam, koji je bio udarna šaka ukrajinskog prevrata, ovdje se etiketira kao glavni neprijatelj radništva, napretka i boljeg života. Ono što je zajedničko i jednim i drugim prosvjedima, ali i prosvjedima diljem svih država trećeg reda, jest presudna uloga mreže netransparentno financiranih ”nevladinih građanskih udruga”. To je ono što sve misleće dobronamjerne ljude tjera na oprez, čak i onda kada se proklamirani ciljevi s trgova čine opravdanim, a raznoraznim teoretičarima urote daje krila.

Kako stvari stoje, nakon kratkog zatišja opet živimo u zanimljivim vremenima. Na žalost.

 

 

Damir Pešorda

facebook komentari

BiH

POTPIŠITE peticiju protiv progona Hrvata u BiH!

Objavljeno

na

Objavio

PETICIJA HRVATA U BIH PROTIV PROGONA I DISKRIMINACIJE

kojom zahtijevamo:

Pravedno suđenje za kaznena djela ratnoga zločina svim optuženima po istom zakonu (i istim pravnim kvalifikacijama), tj. zakonu koji je vrijedio u trenutku počinjenja djela

  1.     .

Reviziju sudskih presuda hrvatskim braniteljima s političkim kvalifikacijama (u skladu s točkom 1)

  1.     .

Procesuiranje svih ratnih zločina počinjenih nad Hrvatima u BiH.

Donošenje izbornoga zakona koji će jamčiti izbor legitimnih predstavnika naroda (i formiranje vlasti iz naroda za narod).

Napomena: Na području Bosne i Hercegovine je organizirano potpisivanje peticije na papiru, stoga molimo sve koji su u mogućnosti da peticiju potpišu kod naših povjerenika na terenu, a svi ostali, diljem svijeta, koji niste u mogućnosti svoj potpis staviti na papir učinite to potpisom na ovoj on-line peticiji. Hvala na potpori.

 

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Anto Jeleč: Suradnja OSBiH sa oružanim snagama susjednih zemalja uspješna

Objavljeno

na

Objavio

Načelnik Zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH (ZS OSBiH) general pukovnik Anto Jeleč izjavio je za Fenu da uspješna regionalna vojna suradnja i dobrosusjedski odnosi između balkanskih zemalja predstavljaju važan čimbenik izgradnje razumijevanja, povjerenja, stabilnosti i sigurnosti, kako u regiji, tako i na cijelom području jugoistočne Europe.

”Može se reći da je regionalna suradnja Oružanih snaga BiH sa oružanim snagama susjednih zemalja dosta uspješna, ali se i dalje neprekidno unapređuje i razvija. Mi, posebice vojnici gajimo prijateljske i dobrosusjedske odnose”, rekao je Jeleč u intervjuu za Fenu.

Naveo je da se suradnja OSBiH sa susjednim zemljama realizira u oblasti školovanja i obuke, međusobne potpore zajedničkog partcipiranja u mirovnim misijama, zajedničkoj edukaciji, vježbama različitih razina, kao i na zajedničkom sagledavanju i procjenjivanju asimetričnih i drugih sigurnosnih prijetnji i rizika u regionu.

General Jeleč je, govoreći o rezultatima OSBiH u godini koja je na izmaku, rekao da su OSBiH tijekom 2017. godine, u odnosu na prethodne godine, ostvarile zapažene rezultate.

”Da bi osigurali funkcioniranje OS, kroz racionalno planiranje izražavali smo prioritete i uspješno realizirali pred nas postavljene zadaće. Sigurnosni izazovi na unutarnjem i međunarodnom planu zahtijevali su efikasne odgovore OSBiH. Skup takvih odgovora u realiziranju Zakonom definiranih zadaća OSBiH predstavlja istinska dostignuća.

Napomeniti ću samo one najvažnije oblasti i to: na planu pružanja pomoći civilnim strukturama vlasti i stanovništvu a posebito za vrijeme prirodnih i drugih nesreća i katastrofa, ispunjavanju međunarodnih obveza, sudjelovanjem u međunarodnim operacijama potpore miru, jačanju regionalnih obrambenih inicijativa, realiziranju operacija humanitarnog deminiranja, rješavanju viškova naoružanja, streljiva i misko-eksplozivnih sredstava, kontinuiranom procesu obučavanja i osposobljavanja pojedinaca, zapovjedništava i postrojbi na svim razinama zapovjedanja i nadzora kao i uspješnom usvajanju i implemetaciji NATO normi i standarda, važnog procesa na našem putu ka ispunjenju strateškog cilja države BiH i njenih OS a to je kao što znate punopravno članstvo u NATO Alijansi”, naveo je Jeleč.

Ono što je za OS bilo značajno za ovu godinu, istaknuo je, jeste usvajane dokumenta “Pregled obrane“. ”Usvajanjem ovog dokumenta učinjen je značajan pomak u pogledu NATO integracijskog procesa BiH, imajući u vidu da se navedenim dokumentima definiraju daljnje aktivnosti u sektoru obrane usmjerene na izgradnju modernih, kvalitetno opremljenih, obučenih i priuštivih oružanih snaga, koje će biti interoperabilne sa NATO snagama.

Sve to nam daje potpuno pravo da na postignuto budemo ponosni, ali nas i obvezuje da u narednom razdoblju budemo još bolji, organiziraniji i efikasniji’, poručio je general Jeleč. Na pitanje u kojim mirovnim misijama sudjeluju OSBiH, na kojim zadaćama su angažirani i što o njihovom angažmanu kažu njihovi pertneri, Jeleč je rekao da su sukladno važećim zakonskim procedurama, OSBiH i u ovoj godini nastavile i proširile sudjelovanje u mirovnim misijama UN-a, NATO-a i EU. ”Trenutno se u navedenim misijima od Republike Kongo i Mali, Srednjoafričke Republike i Islamske Republike Afganistan, nalazi 67 pripadnika OSBiH.

Angažiranjem u navedenim misijama, OSBiH ispunjavaju preuzete međunarodne obveze i na taj način daju izravnu potporu njihovom izvođenju. Kao najbolji predstavnici i veleposlanici svoje zemlje oni su sukladno Povelji UN-a, Ustavu i Zakonu o obrani BiH svoju misiju izvršavali a i sada izvršavaju časno, profesionalno i odgovorno”, istaknuo je načelnik ZS OSBiH.

Dodao je da zajedno s koalicijskim partnerima OSBiH daju osobni doprinos naporima u jačanju mira, stabilnosti i sigurnosti u svijetu, izgradnji demokratskih institucija vlasti, kapaciteta obrambenog i sigurnosnog sektora, poštivanju ljudskih prava i sloboda kao i da u okvirima i granicama svojih profesionalnih i ljudskih mogućnosti pružaju pomoć unesrećenima, povrijeđenima i oboljelima u ovim kriznim žarištima. ”To potvrđuju i dobijene visoke ocjene i brojne pohvale o angažmanu OSBiH od strane NATO-a i koalicionih partnera na terenu.

Ove složene zadaće svih ovih godina uspješno su izvršavali u internacionalnom okruženju bez ijednog izvanrednog događaja a svi pripadnici su se živi i zdravi vratili svojim postrojbama i obiteljima u domovini. To daje za pravo da svi u BiH i njenim oružanim snagama budu veoma ponosni na postignute rezultate u mirovnim misijama”, rekao je Jeleč.

Istaknuo je da će OSBiH prateći međunarodne standarde i u 2018. godini nastaviti put reforme u ostvarivanju cilja stvaranja modernih, priuštivih i vrhunski osposobljenih OS. ”Siguran sam, u tome ćemo uspjeti, a povod za taj optimizam nalazim u ohrabrujućim i ostvarenim rezultatima iz prethodnog razdoblja”, dodao je general Jeleč.

Načelnik ZS OSBiH je svim pripadnicima OSBiH zahvalio na pojedinačnom doprinosu i naporu koji su uložili u izvršenju svih zadaća i aktivnosti zapovjedništava i postrojbi OS u protekloj godini.

U narednom razdoblju očekujem da u svojim postrojbama istim entuzijazmom nastave vrhunski profesionalno i predano izvršavati svoje obveze i realizirati sve propisane dodjeljene zadaće. Tako će dati svoj puni doprinos nastavku daljeg procesa reforme i razvoja OSBiH kao i profesionalne i ljudske etike časne vojne profesije – poručio je general Jeleč na kraju intervjua za Fenu.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari