Pratite nas

Gluposti

‘Leteći partizanski cirkus’ stigao u Zagreb. U centru grada pjevaju partizanske pjesme

Objavljeno

na

Sudionici povorke tzv. “Besmrtnog partizanskog odreda” okupili su se u utorak na Trgu žrtava fašizma, odakle su sa zastavama i fotografijama poginulih boraca ‘NOB-a’ krenuli prema Trgu Republike Hrvatske, gdje će, kako su najavili, pustiti balone mira.

Na početku povorke istaknuti su veliki transparent s natpisom “Besmrtni partizanski odred” i zastave Hrvatske, Europske unije i Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske (SABA). Sudionici povorke nose fotografije boraca NOB-a koji su poginuli u Drugom svjetskom ratu i povremeno pjevaju partizanske pjesme.

Predsjednik SABA-e Franjo Habulin izjavio je novinarima da je cilj današnje akcije senzibiliziranje javnosti prema ljudima koji su svoje živote ugradili u slobodnu, tada Federalnu Hrvatsku, a danas Republiku Hrvatsku.

Istaknuo je da prvi puta organiziraju marš pod nazivom “Besmrtni partizanski odred” za Dan oslobođenja Zagreba, koji je bio prije 73 godine, a nada se da će iduće godine biti još više ljudi.

Najavio je da će u srijedu u povodu Dana pobjede biti organizirana svečana akademija u Hrvatskom glazbenom zavodu na kojoj će sudjelovati i potpredsjednik Hrvatskog sabora Siniša Hajdaš Dončić.

Popis stratišta u Zagrebu kad su partizani ušli u grad na čelu sa srpskim divizijama

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Gluposti

Most glasao protiv svog zakona, kažu da nisu čuli od buke

Objavljeno

na

Objavio

Mostov Robert Podolnjak je još krajem prošle godine u proceduru uputio izmjene Zakona o prijenosu osnivačkih prava nad Sveučilištem Sjever na Republiku Hrvatsku.

Tim izmjenama predlagao je da se promijeni ime Sveučilišta Sjever u Sveučilište u Varaždinu, te da se sjedište, koje se trenutno nalazi u Koprivnici prebaci u Varaždin.

Kada je u petak došao red za glasanje, Most je glasao protiv svog prijedloga zakona. Naime, na glasanje nije stavljen zaključak “da se podržava” prijedlog zakona nego zaključak da se “ne podržava” prijedlog zakona, a Mostovci su automatski glasali “za”. 

Prilikom glasovanja, što se može čuti i u snimci na stranicama Sabora, čak je i predsjednik Sabora Gordan Jandroković provjerio kako se glasa, a može se čuti i tajnika plenarne sjednice Ivana Bukaricu kako se čudi kako je Most glasao. “Što su i oni glasali za?”, čuje se Bukaricu.

“Zbog nerazgovjetnosti, buke i zamora u sabornici, članovi Kluba zastupnika Mosta omaškom su dali glas negativnom mišljenju koji se zakonski prijedlog odbija. Čim je postalo jasno što se dogodilo klub Mosta je zbog posebnosti situacije zatražio od predsjednika Sabora ponovljeno glasovanje, odnosno uvrštavanje korekcije, po uzoru na praksu u Europskom parlamentu”, poručili su iz Mosta za tportal.

Most je tražio ponovno glasovanje, ali predsjednik Sabora odbio je zahtjev rekavši kako se “glasalo sukladno uobičajenoj praksi”.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Gluposti

Komšić ‘puko’ povodom potpisivanja ugovora o izgradnji Pelješkog mosta

Objavljeno

na

Objavio

Povodom potpisivanja ugovora o izgradnji Pelješkog mosta, danas u Dubrovniku, između Hrvatskih cesta i kineskog konzorcija China Road and Bridge Corporation, oglasio se lider DF-a i nekadašnji član predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić.

Komšić je kazao da se radi o međunarodnom skandalu i direktnom napadu Republike Hrvatske na teritorijalni suverenitet i integritet države Bosne i Hercegovine.

“Potpisivanje ugovora sa Kinezima, bez suglasnosti organa Bosne i Hercegovine o izgradnji Pelješkog mosta, predstavlja najgrublji atak na Konvenciju Ujedinjenih naroda o pravu mora. Bosna i Hercegovina izravno je napadnuta ovim činom”, kazao je Komšić za Vijesti.ba.

On ističe da je skandalozna činjenica da je Hrvatska lažirala dokument Komsije koja predlaže visinu mosta od 55 metara, te da je on predstavljen kao državni dokument, iako ga Vijeće ministara BiH nije usvojilo kao državni dokument.

Komšić navodi da je frapiran činjenicom da su europske institucije, u prvom redu Europska komsija, na ovako lagan način obmanute od Hrvatske, te da je Europska unija od strane Hrvatske uvučena u kršenje europskih zakona.

“Pored toga, Europska komsija, dopustila je da Kinezi protuzakonito uđu na europsko tržište i krenu u geopolitičko preuzimanje istočne obale Jadranskog mora. Ne znam šta o tome misle u NATO- savezu, ali znam da mi u DF-u mislimo da se radi o direktnom podrivanju interesa NATO-a na ovim prostorima”, kazao je Komšić.

On naglašava da je sramotna šutnja predsjedavajućeg Vijeća ministara i Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

“Prosto je nevjerovatno da nam pred očima otkidaju komad po komad naše države a da pri tome ljudi koji sjede u državnim institucijama pokazuju toliku količinu servilnosti koja granični sa izdajništvom. Mora se reagirati prema europskim institucijama, Ujedinjenim nacijama, sad i odmah. Ukoliko to ne žele, neka odmah podnesu ostavke. Građani ih nisu izabrali da prećutkuju direktne napade na državu”, zaključio je Komšić.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati