Pratite nas

Komentar

LETICA: “Krivo imenovanje stvari povećava nesreću svijeta”

Objavljeno

na

PRIJATELJSKI PORUKA NOVOM MINISTRU VANJSKIH I EUROPSKIH POSLOVA: KRIVO IMENOVANJE STVARI POVEĆAVA NESREĆU SVIJETA!

[ad id=”93788″]

Svaki novi ministar nastoji donijeti nešto novo, bolje od svog prethodnika, prethodnice.
Ministru vanjskih i europskih poslova dr. Miru Kovaču se u tom pogledu posrećilo: teško mi je zamisliti situaciju da može biti lošiji od svoje prethodnice dr. Vesne Pusić. Satkana je od površne samosvijesti i ambicije, pa sebe trenutno vidi kao Glavnu tajnicu UN-a. Svjetska organizacija nije danas nešto, ali toliko nisko nije pala, piše prof.dr. Slaven Letica

slika1

Vratimo se dr. Miru od Sorbonne. Prva misao koja mu je doista „pala na pamet“ i koju je pretočio u ministarsku odluka, preciznije „naputak“, bila je zabrana korištenja izvorno latinske tuđice „regija“ u njegovom ministarstvu vanjskih i europskih poslova.

>https://kamenjar.com/kovac-moramo-prestati-koristiti-pojam-regija/

Pametna je to odluka! Malo pomalo još jednom je neka nedužna tuđica postala političkim simbolom, da ne velim političkim projektom, surogatom za negdašnju Jugoslaviju i boljševičko „bratstvo i jedinstvo“, jugoslavenstvo.

le petitRegija ili predjeli, područja, geopolitičke su etikete koje se često koriste u političkom žargonu kao određenje nekog manje ili više logično povezanog zemljopisno-političkog prostora, pa se ponekad govori o vele-područjima (makro-regijama) i malo-područjima (mikro-regijama).

U čemu vidim problem s prvom odlukom dr. Mire? U površnosti i birokratskoj samouvjerenosti. Donošenje te simbolički, pa i suštinski važne odluke, zahtjeva najprije studiozni, ekspertni rad u tišini, precizno određenje pojmova, a tek zatim donošenje odluke, upoznavanje podređenih i javnosti s tom odlukom. A ima u Hrvatskoj geografa, geopolitičara i jezikoslovaca koji su mogli biti konzultirani. Padaju mi na um dvojica: samozatajni geograf dr. Mladen Klemenčić i genijalni jezikoslovac dr. Radoslav Katičić.

Da su oni i drugi bili priupitani za savjet, SIGURNO mu ne bi savjetovali da u MVEP-u oktroira pojma „susjedstvo“ kao, kako je pojasnio, „precizniji pojam“.

Susjedstvo ili regija razlikuju se samo po tome što je prvi izraz hrvatski, a drugi pohrvaćeni.

Susjed i susjedstvo, a naši „susjedi“ Bošnjaci i Srbi mogli bi koristiti i riječi „komšija“ i „komšiluk“, kao i „regija“ ili „region“ (u srpskom izričaju) u jednom času mogu dobiti veliko prvo slovo – dakle Regija i Susjedstvo – a time i za nekoga, primjerice za Hrvatsku, politički nekorektnu konotaciju.

Zaključiti ću ovako: Dragi Miro, studirajući u Francuskoj mogao si se sresti sa zapisom Alberta Camusa da “krivo imenovanje stvari povećava nesreću svijeta”.

Dekretno zabranjivanje jednih i ozakonjenje drugih izraza potpuno je legitimno u državnim strukturama, ali traži puno više mudrosti, znanja i oslanjanje na znanja kojima nijedan čovjek, nekmoli friški ministar ne raspolaže.

A da nije nimalo jednostavno i lako – nazovimo to tako – ispravno imenovati stvari, pokazuju geopolitički i politički pojmovi koji su se ne tako davno koristili, pa su završili na povijesnom političkom smetlištu, da ratove i zločine ne spominjem: Austrougarska carevina, Ilirija, Jugoslavija, Balkan, Zapadni Balkan, Jugoistočna Europa, Ovi prostori, Regija itd.

prof.dr. Slaven Letica

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Marko Ljubić: Ivo Goldstein i dalje jaše na svom znanstvenom Šarcu, rujno vino pije…

Objavljeno

na

Objavio

Ivo Goldstein i dalje jaše na svom znanstvenom Šarcu, rujno vino pije. Pola pije, pola Šarcu daje.

Osvrćući se na predstojeću komemoraciju u Jasenovcu, a nakon javne promocije nevjerojatne izmišljotine tzv.drobilice kostiju, Goldstein tvrdi da je u Hrvatskoj nakon izbacivanja Titove biste gotovo završena ustašizacija, a pita se kakvo smo mi to društvo koje se ne može dogovoriti oko temeljnih činjenica? Njemu je činjenica – drobilica!

Pravo je pitanje – kakvo smo mi to društvo kada takvi kao on presudno utječu na formiranje svijesti i normativa, kada takve kao on financira država i štiti njihovo višegodišnje agresivno opravdavanje zločina protiv hrvatskog naroda, posve otvoreno zagovarajući povijesno pravo pobjednika rata na odmazdu nad poraženima?

Uz to, ključno je pitanje danas u Hrvatskoj – smije li hrvatski narod dopuštati da se Goldstein i slični i nakon uspostave samostalne Hrvatske osjećaju i ponašaju kao pobjednici? Od odgovora na ovo pitanje ovisi u velikoj mjeri budućnost hrvatskog naroda, komentirao je novinar i kolumnist Projekta Velebit, Marko Ljubić

 

Ivo Goldstein očito mnogo čita, a nažalost malo razumije

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Komentar

Beljak objasnio zašto je izbrisao tvit o Srbiji i Vučiću

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik HSS-Krešo Beljak kazao je kako je mislio da je situacija s prosvjedima mnogo drugačija

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak podignuo je u nedjelju prašinu na Twitteru objavom potpore prosvjedu u Beogradu. ‘Gazite bandu!!! I mi ćemo uskoro, nadam se, ove skrivene Vučićeve saveznike u Zagrebu i Hrvatskoj!!’, napisao je. Zbog čega je objavu ubrzo obrisao objasnio je u emisiji Hrvatskog radija ‘Oporbeni zarez’.

‘Ja sam u biti mislio da je situacija sasvim drugačija nego što sam vrlo brzo shvatio da je. Dakle, Vučić je netko za koga ja mislim da ne može biti partner Hrvatskoj, tako da sam u jednom trenutku pomislio da se doista radi o pravoj, liberalnoj građanskoj opoziciji. No, kad sam vidio da su s druge strane još gori ultranacionalisti i, usput, saveznici s nekim našim sličnim strankama, vrlo brzo sam se predomislio’, rekao je Beljak.

 

Beljak u elementu: ‘Gazite bandu! I mi ćemo uskoro’

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari