Connect with us

Komentar

LETICA: Oružane snage RH upotrijebljene su samo u mandatu ove vlade – prema javnoj izjavi ministra Kotromanovića „više stotina puta“ protuzakonito i protuustavno.

Objavljeno

-

Neosporna je činjenica je da u doba predsjedavanja ”Fikusa“ i Forresta ZAMP-a, dakle punih 15 godina, pa i na nedavnoj proslavi 20 obljetnice Bljeska na kojoj je bila osobno KGK, nije uopće primjenjivana odredba članka 100 Ustava RH koja glasi: „Predsjednik Republike vrhovni je zapovjednik oružanih snaga Republike Hrvatske”, naveo je Letica.

[ad id=”68099″]

Pitanje vojnog mimohoda i gdje će se on održavati, ovih je dana punilo medijski prostor, a sve se zapravo svelo na to da se javnost podijelila na dvije grupe: tko je za Kolindu, a tko za Milanovića. Svoje misljenje dao je i Slaven Letica, a njegov status s popularne društvene mreže Facebooka prenosimo u cijelosti:

“Svi hrvatski mimohodi Oružanih snaga u XXI. bili su, nažalost, protuustavni i nezakoniti! Velika se politička, medijska, pa i masovno-psihološka panika podigla oko pitanja tko je ovlašten donijeti ključnu ili ključne odluke o korištenju oružanih snaga na mimohodu koji bi se prema odluci VRH-a trebao 5. kolovoza 2015. održati u Zagrebu, na Jarunu, a prema javno izraženoj volji predsjednice Republike i vrhovne zapovjednice KGK u Kninu.

Na pitanje novinara HTV-a Gorana Rotina „Tko izdaje zapovijed o izlasku vojske iz vojarni, ako Vlada ipak odluči da se 20. obljetnica Oluje, osim u Kninu proslavi i vojnim mimohodom u Zagrebu“, KGK je odgovorila: „To činim ja kao vrhovna zapovjednica Oružanih snaga. To je odluka koju Vlada ne može donijeti sama i ne bi bilo dobro da donosi takvu odluku,“ Njen stav kasnije je podržao i bivši predsjednik i ugledni pravnik prof. dr. Ivo Josipović.

Na novinarsko pitanje „Tko zapravo upravlja Oružanim snagama Republike Hrvatske?“ ovako je odgovorio: “Ustav je tu prilično jasan. Ustav postavlja predsjednicu kao vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga. Zakonima se razrađuju detalji, zakoni ne bi smjeli umanjivati ulogu predsjednice kao vrhovnog zapovjednika, ali mogu postavljati određene uvjete.” Stajališta ministra obrane Ante Kotromanovića, predsjednika VRH-a Zorana Milanovića, ali – što je znatno važnije – i dosadašnja praksa, pa i nedavni mimohod Oružanih snaga u Okučanima povodom 20 obljetnice „Bljeska“ govore suprotno! Suprotno sadašnjoj predsjednici i bivšem predsjedniku RH, ministar obrane kaže kako dvojbe nema: on i VRH zakonski su ovlašteni za „upravljanje“ (njegov izraz) oružanim snagama u miru: „Zakon jasno određuje da Oružanim snagama u ratu upravlja predsjednik Republike, a u miru Vlada RH i ministar obrane. U posljednje dvije do tri godine potpisao sam nekoliko stotina takvih odluka, a zadnja u tome nizu bila je upravo odluka o organizaciji proslavi 20. obljetnice akcije Bljesak i mimohoda u povodu te proslave. To je tako i drukčije ne može biti jer bi se u protivnome kršio zakon.”

Paradoksalno je, a za hrvatsko državništvo i ustavni poredak tragikomično, da su svi zapravo pomalo u pravu. Neosporna je činjenica je da u doba predsjedavanja „Fikusa“ i Forresta ZAMP-a, dakle punih 15 godina, pa i na nedavnoj proslavi 20 obljetnice Bljeska na kojoj je bila osobno KGK, nije uopće primjenjivana odredba članka 100 Ustava RH koja glasi: „Predsjednik Republike vrhovni je zapovjednik oružanih snaga Republike Hrvatske.“

Sve odluke o upotrebi Oružanih snaga, pa i o svečanim mimohodima, donosila je Vlada na temelju krivo primjenjivanog Zakona o Oružanim snagama koji u članku 46. ne baš previše pismeno i razumljivo raspisuje da odluke o upotrebi OS donose Hrvatski sabor, predsjednik Republike, predsjednik VRH-a i resorni ministar.

U stavku 1 članka 46. propisano je: „O uporabi Oružanih snaga odlučuju Hrvatski sabor, Predsjednik Republike, predsjednik Vlade i ministar obrane u skladu s Ustavom i ovim Zakonom.“ Može se, dakle, reći da je predsjednica KGK pogriješila kad prije „upotrebe Oružanih snaga“, tj. mimohoda, u Okučanima nije upoznala Sabor, VRH i javnost s kršenjem ustavnih i zakonskih odredbi. I to ne sam u Okučanima, već u dugom razdoblju od 15 godina.

Naime, svakome tko zna osnovne spoznaje iz teorije države i prava jasno je što je zakonodavac (Hrvatski sabor) želio propisati člankom 46. Zakona o obrani: da Vlada ne može donijeti zapovjedne vojne odluke (koje prema članku 100 Ustava ima vrhovna zapovjednica – predsjednica Republike), ali da ni ona ne može donijeti samostalnu odluku o „upotrebi“ Oružanih snaga bez, primjerice, proračunskih odluka Hrvatskog sabora i operativno-upravnih odluka VRH-a. A da je predsjednik/predsjednica Republike ovlaštena za izdavanje zapovjednih odluka, pa i upotrebi Oružanih snaga na mimohodima i vojnim svečanostima, precizno određuje i „Zakon o službi u Oružanim snagama Republike Hrvatske“ koji u članku 9. daje ovlast i obvezu predsjedniku Republike da donese pravni akt pod nazivom „Opća pravila postupanja u Oružanim snagama“ među kojima je i posebni „Pravilnik o obredima u Oružanim snagama, kojim se propisuju vojne svečanosti, vojne proslave, vojne počasti i druge svečane prigode u Oružanim snagama te vojne žalosti“. Zaključiti ću. Punih 15 godina u Hrvatskoj se nisu primjenjivale i poštovale odredba članka 100 Ustava RH, odredba članka 46 Zakona o Oružanim snagama i članka 9. Zakon o službi u Oružanim snagama Republike Hrvatske“.

Sve u svemu, Oružane snage RH upotrijebljene su samo u mandatu ove vlade – prema javnoj izjavi ministra Kotromanovića „više stotina puta“ protuzakonito i protuustavno. Hvala bogu da nije bilo velikih nevolja i šteta”, zaključuje Letica.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari