Letica: priča o nelegalnoj Kolindinoj pobjedi – test za državni udar

15

Nakon što je Sandra Petrović Jakovina izjavila medijima da je pobjeda Kolinde Grabar Kitarović na predsjedničkim izborima upitna zbog čega bi se o svemu trebao izjasniti Ustavni sud, oglasio se i Ivo Josipović navodeći da ne dovodi u pitanje pobjedu njegove protukandidatkinje i da savjetnica njegova stožera “govori u svoje ime”.

Ovaj potez osporavanja izbor Grabar Kitarović za prvu hrvatsku predsjednicu komentirao je na facebook profilu i Slaven Letica koji je povukao pohvalu o dostojanstvenom držanju predsjednika na odlasku.

“Mario, šalji skeptičnim prijateljima. Radi se zapravo o TESTU za državni udar, ali kako kaže moj dobar prijatelj: “Hrvatska vojska nije sposobna, ni spremna izvršiti državni udar” u ime bivšega PR.

Prerano sam i u zao čas bivšeg predsjednika Republike dr. Ivo Josipovića pohvalio za kulturu poraza!

U nizu zapisa na facebook profilu i u brojnim javnim istupi…ma (Studio 4 HTV-a, intervju za Al Jazeera Balkans) dr. Ivu Josipovića sam pohvalio za dostojanstveno priznavanje izbornog poraza i čestitanje novoj predsjednici RH Kolindi Grabar Kitarović na zasluženoj i časnoj pobjedi.

Međutim, nakon današnjih izjava članica izbornog stožera Ive Josipovića zadužena za pravna pitanja Sandra Petrović Jakovina kojom se dovodi u pitanje pobjeda KGK i najavljuje zahtjev Ustavnom sudu za ocjenu ustavnosti/zakonitosti, povlačim sve moje pohvalne riječi.

Ako iza te izjave stoji osobno dr. Ivo Josipović, a SIGURNO stoji, onda to pokazuje da se ne želi pomiriti s porazom: pod cijenu dovođenja u pitanje autoritet bivšega PR (sramotno bi bilo za profesora prava i bivšeg PR da ne zna ustavne i zakonske odredbe o izborima za PR!), izazivanja masovnog ogorčenja te političke i ustavne krize u zemlji.

Dakako, na kraju te tužne priče o bolesnoj žudnji za vlašću, bit će poražen (na Ustavnom sudu) i osramoćen. Pridružit će se tako Stipi Mesiću koji ga je javno podržao iz računa: ustrašen da će mu biti ukinuti doživotna beriva i da će biti kazneno gonjen za, primjerice, Aferu Patria.
A da bi izgubio na Ustavnom sudu pokazuje ovo Rješenje na istu temu od 20. studenoga 1995.”, objavio je Letica.

U razgovoru za direktno.hr istaknuo je kako ovaj slučaj prikazuje klasičnu igru podzemlja odnosno „dobrog i zlog policajca koji se odvio u svrhu testiranja javnosti.
“Izlaskom u javnost s tvrdnjom o upitnosti pobjede Kolinde Grabar Kitarović htjelo se provjeriti kako će javnost reagirati, nakon čega bi se vjerojatno pokrenuo zahtjev za ocjenu ustavnosti. Međutim, nakon opravdano ogorčenih reakcija birača, nastupa dobar policajac….Nema nikakve mogućnosti da ovako nešto uspije na Ustavnom sudu”, ocijenio je Slaven Letica.

U tom smislu ga je i razočarao Josipović za kojeg navodi da se nalazi pod pritiskom ljudi oko njega koji su bili uvjereni da će se još pet godina održati na funkciji predsjednika.

Ukazuje kako je do jutros pribavio ekspertna mišljenja najboljih hrvatskih neovisnih pravnika koji pokazuju da nevažeći listići nemaju karakter punovrijednih nego ništavnih glasova.

Pobjeda Grabar Kitarović, napominje Letica, civilizacijska pobjeda, bez obzira kakva predsjednica bila jer upravo označuju pobjedu nad svijetom spletki, podmetanja i podzemlja.

U povodu izjave Sandre Petrović Jakovina, Ured predsjednika RH poslao je sljedeću izjavu.

Predsjednik Republike Ivo Josipović je na temu proteklih predsjedničkih izbora sve rekao u izbornoj noći kada je priznao poraz i čestitao novoizabranoj predsjednici RH gđi Grabar Kitarović.

Izborni stožer Ive Josipovića više ne postoji i nitko od bivših članova stožera nije ovlašten davati ikakve izjave u ime stožera ili sadašnjeg predsjednika Republike Ive Josipovića.

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović cijeli je mandat djelovao u skladu sa svojim nadležnostima te se nije i neće se miješati u ovlasti nadležnih tijela, pa ni onih koja su nadležna za provođenje i nadzor izbornog procesa. Zato neće komentirati njihov rad niti će kroz izjave ili na drugi način sugerirati kakve bi odluke trebala donositi nadležna tijela.“

Da podsjetimo, Sandra Petrović Jakovina, članica izbornog stožera Ive Josipovića zadužena za pravna pitanja, kazala je za Tportal da smatra da je pobjeda Kolinde Grabar Kitarović na predsjedničkim izborima upitna i da se o njoj treba izjasniti Ustavni sud. Kazala je da Josipovićev stožer još nije nije odlučio hoće li podnijeti zahtjev DIP-u i Ustavnom sudu za preispitivanje pobjede Grabar Kitarović, no da ona smatra kako bi to trebali učiniti zbog nesuklađenosti Zakona o izboru predsjednika i Ustava RH.

– Ovo će biti najvažnija odluka u povijesti demokracije. Promijenit će same temelje demokracije u Hrvatskoj, kazala je Petrović Jakovina. Zahtjev za preispitivanjem rezultata izbora mogu podnijeti predsjednički kandidat, ali i stranke koje su ga kandidirale nakon što se objave službeni rezultati što još uvijek nije učinjeno.

Do problema je došlo jer DIP u svom konačnom izračunu u drugom krugu nije ubrojio nevažeće listiće.

Tako je ispalo da je Kolinda Grabar Kitarović pobijedila s 50,74 posto glasova, a Ivo Josipović izgubio s 49,26. No, te brojke nisu točne ako im se pribroje nevažeći listići.

Politikaplus.com/direktno.hr

facebook komentari

  • peppermintt

    hehe ja samo ne znam tko još ne razlikuje vuka i janjad……

  • Lilith

    Odavno vece nebuloze nisam cuo 🙂 poslije matematicara matica, evo nam jos jedne s mozgom