Connect with us

Analiza

Letica: Ukupni troškovi rata u Ukrajini dnevno oko 200 milijuna dolara

Objavljeno

-

Zabrinjavajuće vijesti zadnjih 24 sata stižu s ukrajinskog ratišta. Vrhovni zapovjednik ukrajinskih oružanih snaga potvrdio je kako se situacija na istočnoj bojišnici pogoršala.

Ruski agresori postupno napreduju, a Ukrajinci zauzimaju nove obrambene položaje kod Časiv Jara u blizini Avdiivke koju ruska vojska drži od veljače. Kijev iščekuje prve pošiljke nove Američke vojne pomoći koja je odobrena proteklog tjedna.

U emisiji “Studio 4“, Ante Letica, stručnjak za sigurnost, kazao je kako ovo srećom nije strateški prodor, no ako pritisak na linije ukrajinske vojske bude prejak i kontinuiran, a ne dođe oprema i novo ljudstvo, teško će biti zaustaviti Ruse u daljnjem prodoru.

Sudbina Ukrajine je od početka rata ovisila o zapadnoj pomoći. Zapadni su saveznici dali ogroman doprinos obrani Ukrajine. Ukrajinci su napravili veliku stvar što su uspjeli zaustaviti Ruse. Ukrajinci imaju obavezu osloboditi svaki centimetar svog teritorija, ali Rusi to neće dopustiti. Nažalost, čeka nas još puno rata na ovim prostorima, naglasio je.

Letica kaže kako je Rusija, prema procjenama, izgubila 315 tisuća vojnika. Izgubili su 21 brod, preko stotinu aviona i još oklopa te haubica.

– To je preko 210 milijardi dolara u dvije godine plus indirektnih troškova koje je Rusija imala, kazao je.

Amerika je preko 100 milijardi dolara poslala Ukrajini, ali se tu mora dodati i ono što je poslala EU.

– Moramo dodati i zadnju pomoć od 68 milijardi dolara koja je u tijeku. Od toga Ukrajina neće vidjeti previše. Ukrajina će od toga dobiti preko 10 milijardi dolara zajma, što predsjednik Joe Biden može i poništiti, naglasio je Letica.

Dodaje kako su ukupni troškovi rata dnevno oko 200 milijuna dolara.

Kritična faza rata

Letica smatra kako je došlo do kritične faze rata zato što ukrajinska vojska više ne može izdržati pritisak te je time Rusima otvoren put u središte Ukrajine.

– Ukrajini treba radikalna mobilizacija. Ukrajinci na tom planu imaju velikih problema, kazao je.

Hrvatska vojna moć multiplicirana dolaskom Rafalea

Letica se osvrnuo i na dolazak Rafalea u Hrvatsku te reakciju Srbije na to.

– Vučić treba znati da Hrvatska neće nikoga napadati te da je Hrvatska kupila avione zbog svoje vlastite sigurnosti i radi obveza koje ima kao članica NATO-a, istaknuo je.

Naglašava kako je opsjednutost Vučića glede Hrvatske strašna, ali i njegove pretenzije prema Kosovu i BiH.

– Dolaskom Rafalea, vojna moć Hrvatske je multiplicirana i to je nešto što trebamo svi pozdraviti, zaključio je Letica.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas