Pratite nas

Komentar

LETICIN ZAKLJUČAK ( I POUČAK ) ZA SVA VREMENA

Objavljeno

na

„…Lijepa Naša (je) milijunima svjetlosnih godina udaljena od snova i stihova koje su o njoj imali branitelji, posebice oni koji su kao dragovoljci otišli braniti svoj dom, selo, grad i domovinu.

Dakle, da u europskom miru ne bismo izgubili dobivene ratove, posebice Domovinski rat, hrvatski vođe morali bi konačno početi rješavati probleme, ali i ponuditi razvojne ciljeve i vizije koje bi pažnju naroda od prošlosti usmjerili prema budućnosti, piše Antun Drndelić.

Vijeća, savjeti i povjerenstva u tome im malo mogu pomoći. Potrebna im je svijest o državništvu i državničkoj odgovornosti koja je doista krasila dr. Franju Tuđmana.“

Zaključak je to, citiran, članka koji je „U potrazi Hrvata za korisnom prošlošću“ objavio u Večernjem listu 13. rujna dr. Slaven Letica naslovivši ga u upitnom obliku – MOŽE LI HRVATSKA U MIRU IZGUBITI DOBIVENE RATOVE – ali bez upitnika na kraju.

Normalan zaključak ( i poučak) za sva vremena, za normalne koji normalno misle. S normalnim tajmingom.

Jer, normalitet, pa i sadržaj zaključka bio je jednak i isto tako aktualan i završetkom rata, ali je trebalo proteći dvadeset i dvije godine da bude formuliran, a koliko će vremena biti potrebno za ostvarenje, u kojem će presudan korak biti onaj uvijek presudni prvi korak…ovisi o onima koji znaju čitati i imati želju i volju, i političku volju, zakoračiti…

Dr. Letica u članku, kao vođe, spominje aktualnu predsjednicu Republike i predsjednika VRH. Vođovođe, bilo koje provenijencije, nisu spomenuti. Zaključak potvrđuje i moje višekratno spominjanje da nam se razvoj sastoji u usponu na prvu stubu, pa onda vraćenje na početak. I to kao perpetuum /non/mobile.

Da je potrebno zakoračiti u napredak, pa i po mojemu kada se uspijemo uspeti na prvu stubu i na njoj se zadržati se, nastavimo i na drugu, pa na treću i četvrtu… pokazuje danas naš status u Europi i EU, koja upravo traži i vidi sebe u razvoju jednakih, ali s različitim brzinama tog razvoja, gdje smo na začelju, jer živimo ne od svog rada i rezultata, nego na dug. ‘Europski fenjeraši’.

Antun Drndelić

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Ivan Hrstić – ‘Uvrijeđeni pravednik’ Pupovac ne odstupa ni milimetra…

Objavljeno

na

Objavio

Pupovac je upotrijebio svoj uobičajeni arsenal uvrijeđenog pravednika – dramatske stanke, uzbuđeni crescendo i bolni decrescendo, u jednom trenutku odlučno je optuživao glasom narodnog tribuna, u drugom brada je drhtala, suze je gutao – na tren bio sam uvjeren da će ovaj put i na oko kanuti – ali nije odstupio ni milimetar od stava da njega nitko nema pravo prozivati i pozivati na red, komentirao je današnje obraćanje Milorada Pupovca novinar i kolumnist Ivan Hrstić, koji je među ostalim sudjelovao na tiskovnoj konferenciji, te postavio Pupovcu nekoliko pitanja.

Za razliku od hrvatske predsjednice koja se pravi da nije čula pokliče na stadionu, ja sam čuo riječi izgovorene u Bačkoj Palanci, veli Pupovac.

No, zašto nije reagirao? Zašto ni obrvu nije podignuo prije tri godine u Busijama, kad je Vučić govorio da će “hrvatski krst uvek da bude kukasti”?

To, veli nije čuo, za to ne zna, iako sam mu to isto pitanje postavio i prije tri godine, navodi Hrstić.

Na takva pitanja ne odgovara, nego brzo prelazi na sve ono što se u Hrvatskoj navodno događa, od relativizacije Jasenovca do revitalizacije ustaštva, a što sve zapravo služi kao argumentacija da je Vučić u svojim ogavnim optužbama – barem dijelom u pravu, dodaje Hrstić.

I dogodine će za obljetnicu Oluje doći pod noge Vučiću, tako mu, kaže, njegova savjest nalaže…

Ivan Hrstić

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Komentar

Silvana Oruč Ivoš o Pupovcu: Pravo je pitanje, koga on uopće zastupa?

Objavljeno

na

Objavio

“Svašta je izustio Pupovac, no kʼo zmija noge, krije stanovite činjenice – npr. da je na posljednjim izborima za Hrvatski sabor, od ukupno 138.539 birača pripadnika srpske manjine, glasovalo (prema službenim podacima DIP-a) 19.534 birača, odnosno 14,10 posto.

Dakle, čak 86 posto pripadnika srpske manjine u Hrvatskoj nije sudjelovalo i biralo svoje zastupnike na posebnoj listi koju predvodi Pupovac što se može tumačiti i tako da ne žele da ih zastupa Pupovac sa svojom velikosrpskom, ratnohuškačkom i rušilačkom politikom.

Jer što bi Pupovac radio kada ne bi konfrontirao većinski hrvatski narod sa srpskom manjinom u HR?!

Koja bi bila Pupovčevu svrha i uloga kada ne bi bilo tenzija?? Velika većina Srba u Hrvatskoj želi normalan i miran život kao i svi ostali građani, a Hrvatsku gledaju kao svoju Domovinu. Pupovac je taj koji to ne želi jer od čega bi živio u tom slučaju?! Pravo je pitanje, koga on uopće zastupa?”, napisala je Oruč Ivoš na Facebooku.

Milorad Pupovac: Možda je vrijeme da se o nekim stvarima počne govoriti…’

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari