Connect with us

Naši u svijetu

Levčenko: Krim je samo početak nove političke invazije

Objavljeno

-

Najavljeni referendum na Krimu opasan je presedan za međunarodni poredak i mogao bi otvoriti vrata daljnjim ekspanzionističkim težnjama Rusije, rekao je u Zagrebu ukrajinski veleposlanik u Hrvatskoj i BiH Oleksander Levčenko.

U Dumi je već pripremljen nacrt opasnog zakona da se svaka teritorijalna jedinica bilo koje zemlje gdje žive ljudi koji govore ruski može odvojiti od države i biti primljena u sastav Ruske Federacije, po rezultatima referenduma.. Ovaj zakon bi dopuštao uključivanje novih teritorija u sastav Ruske Federacije, rekao je Levčenko na konferenciji za novinare sazvanoj kako bi se iznijelo službeno stajalište Ukrajine o Krimu.

Tzv. referendumom, kako ga naziva ukrajinska strana, otvara se Pandorina kutija u smislu da mira i sigurnosti neće biti nigdje tu u Europi i ako se sada ne čuje snažan i ujedinjen europski glas i glas cijelog svijeta onda sljedeći koraci mogu biti nepredvidljivi za cijeli međunarodnopravni poredak, upozorio je Levčenko.

Pojasnio je da bi na sličnu ideju o pripojenju Rusiji mogli doći i rusofoni dijelovi Moldove, Bjelorusije, Latvije, Estonije, Kazahstana, što znači da takoreći svako selo ili općina može ući u novostvorenu državu.

To su lude ideje koje smo već prošli 30-ih godina prošlog stoljeća sa stvaranjem velike Njemačke, a 90-ih znamo kakav je bio Miloševićev plan. Krim je u tome samo početak nove političke invazije, pripajanje teritorija i kada će to stati nitko ne zna, dodao je.

Veleposlanik je ponovio riječi privremenog predsjednika Ukrajine Oleksandera Turčinova koji je kazao da u slučaju da se na referendumu izglasuje pripojenje Rusiji, a rezultati su po Levčenku jasni unaprijed, Ukrajina ne priprema vojnu akciju na Krimu i želi sve riješiti političkim i diplomatskim putem, te uz potporu cijeloga svijeta zaustaviti ratoborni pohod u smislu smjenjivanja postojećeg međunarodnopravnog poretka.

hrt.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari